Heb jij een racefiets? Heb jij een mountainbike? Is het antwoord ja? Koop dan ook een veldrijder! Je kunt er enorm veel van leren. Bovendien: maximaal fietsenaantal = n+1 toch?
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '24 windbody optioneel
Mijn veldrijder
Sinds 3 jaar heb ik een veldrijdfiets. Na heel wat jaartjes op de mountainbike en racefiets was ik erg benieuwd veldrijden zou bevallen. Ik heb zelfs mijn aluminium Willier ingeruild voor een carbon veldrijder, een Focus Mares. Sterker nog, de veldrijder krijgt in de zomer wegbanden en wordt dan mijn ‘racefiets’. Tot op heden bevalt dat nog steeds erg goed. Je kan een veldrijder ook crosser, CX (cyclocrosser) noemen en de mijne heet zelfs ‘der Crossmeister’ omdat hij van Duitse komaf is.
6 redenen waarom je een veldrijder moet kopen
Ik heb geen crosser aangeschaft om te gaan koersen in het veldrijden. Net als met Cross Country wedstrijden zijn mij deze te kort, explosief en omvatten teveel draaien en keren. Dat ligt me als marathon mountainbiker minder. Voor mij was dit echt een alternatief op de mountainbike.
1. Slijk, modder, prut, Ardennen pattex, mud
Een crosser kan beter tegen modder en rijdt beter door de modder. Voor veel wielrenners is de mountainbike de winterfiets. Dit doet mij als mountainbiker altijd een beetje pijn. Voor mij is de veldrijder de winterfiets. In plaats van de schijfremblokjes op mijn mountainbike in één rondje door de Loonse en Drunense Duinen af te schrijven, gebruik je op de veldrijder cantilever-remmen. Deze kunnen je veel langer afremmen wanneer je door het slijk ploegt. Nog een voordeel: ze zijn ook nog eens minder kostbaar en minder lastig te vervangen. Tegenwoordig worden bijna alle nieuwe veldrijders met schijfremmen afgemonteerd. Dit argument gaat dan niet op.
2. Trainen
Daarnaast is mijn crosser ook een trainingsmachine. In mijn volgende stuk zal ik toelichten waarom! Like Cobbles op Facebook en kom erachter waarom een crosser mijns inziens ideaal is om te trainen.
3. Toertochten
In de herfst en winter zijn er veel veldtoertochten. Deze kan je op de mountainbike rijden, maar veldtoertochten zijn soms:
- Rechtdoor door de bossen
- Door akkers jakkeren
- Weinig technische singletrack
- Veel modder
Dan leent een crosser zich ook beter voor een dergelijke rit.
4. Trainen op de weg met vies weer
In de herfst en winter is het vaak nat en ligt er veel rommel op de weg. Linke boel om dan met de racefiets te rijden. Je ziet daarom dat er dan veel wielrenners hun racefiets verruilen door een mountainbike en daarmee op de weg blijven trainen. Dit gaat natuurlijk nog beter op de veldrijder!
5. Liefhebber van de cross
Tijdens het crossseizoen kan ik erg genieten van de strijd tussen Matthieu van der Poel en Wout van Aert in de Superprestige, Wereldbeker en de DVV-trofee. Dit geeft ook een hoop inspiratie en motivatie om zelf op de crosser te springen.
6. Veldrijden als techniektraining
Op een mountainbike rijd je met banden van 50 tot 60mm breed met veel volume. Dit geeft comfort en grip. Een mountainbike heeft meestal voorvering en soms ook achtervering. Dit geeft ook meer comfort en grip. Een veldrijder heeft 32mm brede banden en dit gaat als een raket rechtdoor, maar betekent wel dat je – op onverharde paden – minder grip en comfort hebt.
Crossen is daardoor meer Spartaans: je voelt ieder kuiltje en boomworteltje. Je hebt geen 100mm veerweg en geen dikke banden die foutjes absorberen waardoor je toch nog op het juiste pad blijft. Ff überhaupt nog op de fiets blijft. Één foutje op de crosser en je gaat onderuit. Ook moet je veel beter de ondergrond “lezen” om zo het beste spoor te kunnen kiezen. Je moet veel harder werken op een crosser. Je moet meer met je lichaam balanceren voor stabiliteit en controle. Je moet met je hele lichaam alle oneffenheden van de ondergrond absorberen. Je moet eerder beginnen met remmen, want cantilever-remmen hebben minder remkracht dan schijfremmen. Ik beschouw een rit op de veldrijder eigenlijk als een core stability training, want je bent veel meer met je core actief.
Dit alles maakt dat je veel meer op techniek aan het trainen bent. Dat merk je vooral als je daarna weer op de mountainbike stapt. Ineens heb je meer grip en controle! Ook het bochtenwerk gaat veel beter.
Nieuwe veldrijder en upgrades huidige veldrijder
Ik ben nog steeds erg blij met mijn veldrijder, maar je wil natuurlijk altijd meer! Ik zou toch graag eens willen crossen met schijfremmen, want dit remt wel zoveel beter! Daarnaast overweeg ik ook om net als bij mijn mountainbike en bij mijn wegwielen ook de crosswielen tubeless te gaan maken. Dan kan ik met nog lagere druk rijden. Ik zou ook best eens op tubes willen rijden, maar dit is vooral interessant tijdens wedstrijden, dus voor mij niet relevant.
Tot slot: veldrijder sneller?
Echte profs als Matthieu van der Poel zullen door hun perfecte beheersing, techniek, explosiviteit en enorme vermogen over het algemeen wel sneller zijn op de veldrijder dan op de mountainbike. Maar voor mij gaat dit niet op. Ik merk dat ik op mijn standaardrondje Loonse en Drunense Duinen op de veldrijder ruim een minuut langzamer ben dan op de mountainbike. Het voordeel wat je in snelheid hebt op de lange rechte stukken, compenseert bij lange na niet het nadeel wat je hebt op technische singletracks. Je mist het absorberen van alle boomwortels en oneffenheden en hebt minder controle in de bochten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]