Skip to main content

Wij van Cobbles kregen de mogelijkheid om de exotische Rotor Uno groep te testen voor jullie. Binnen onze Cobblesredactie klonken al snel veel positieve geluiden van gegadigden die deze groep eens wilden testen. Ik zelf werd al snel door de redactie naar voren geschoven voor deze review, omdat ik al redelijk wat verschillend materiaal in mijn korte fietsleven heb gehad. Daarom hier een review van deze hydraulische groep.  

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Rotor heeft sinds mijn eerste Q-Rings crankstel altijd mijn speciale aandacht gehad. Sterker nog: deze test heeft me doen besluiten om dit crankstel weer op mijn Colnago C59 te monteren.

Rotor Uno

De Rotor Uno groep is een hydraulische onderdelengroep voor de racefiets. Het inovatieve Spaanse bedrijf Rotor zit hierachter. Rotor is vooral bekend van hun crankstellen en de Q-rings, de ovale kettingbladen. De Uno groep is zoals gezegd een volledig hydraulische groep, zowel remmen als schakelen wordt via hydrauliek gedaan. Hydraulische remmen kennen we allemaal en volgens Rotor is dit de eerste volledige hydraulische groep op de markt.

(tekst loopt door onder de afbeelding)cobbles rotor uno tekst

De testfiets was top of the line, een zwarte Cervelo R3 Disc, Enve wielset afgemonteerd met de hydraulische Rotor Uno groep: een plaatje al zeg ik het zelf!

De Rotor componenten zien er zeer stijlvol uit, industrieel en vooral zwart heel zwart. De verschillende onderdelen voelen kwalitatief goed aan en zijn allemaal mooi afgewerkt. Ik zelf met name aangenaam verrast door de uitstraling van de groep. Naar mijn mening een totaal andere uitstraling dan Shimano of Campagnolo.

(tekst loopt door onder de afbeelding)cobbles rotor uno tekst

De cassette was wat mij betreft een van de voorbeelden hiervan: Een prachtig afgewerkt stukje techniek. Aangekomen op de wekelijkse clubrit keken mijn fietsmaatjes al snel onderzoekend naar mijn zwarte bolide en deelden mijn mening: het is wel een erg gelikt geheel.

De rijervaring:

De fiets reed zoals verwacht, strak, direct maar toch ook comfortabel. Het frame was dan wel een heel klein beetje te groot voor me, ik stoorde me hier niet aan. De Enve wielen maakten hun faam waar. Deze wielen lopen ongelofelijk soepel, de DT Swiss naven leveren perfect werk. Daarnaast had ik ook nooit het gevoel dat ik de wielen niet kon vertrouwen zoals ik wel eens met wat setjes uit het Verre Oosten heb meegemaakt. De combinatie met schijfrem maakt dit een onverwoestbaar huwelijk, je hebt geen last van slecht remmende remblokjes in de regen en de remrand heeft geen last van slijtage.

(tekst loopt door onder de afbeelding)cobbles rotor uno tekst

De Rotor componenten deden hun werk zonder poespas, zoals verwacht. Heerlijk om weer met de ovale Q-rings bladen te rijden, mijn benen moesten even overschakelen maar al snel maakte het vertrouwde gevoel zich weer meester van me J Het leek ook wel alsof het schakelen van het kleine naar het grote blad bij Rotor in de jaren wat is verbeterd, vroeger met de vorige generatie crankstellen leek dit wat moeilijker te gaan.

De Magura remmen deden prima werk, mijn verwachting was dat het remmen niet zo soepel zou gaan, ik was met name benieuwd naar het doseren. Dit viel me totaal niet tegen, doseren was prima te doen en het remmen was totaal niet schokkerig en vooral niet te krachtig. Het enigste minpuntje was dat ik af en toe de remschijven kon horen, maargoed met schijfremmen is die kans altijd aanwezig.

(tekst loopt door onder de afbeelding)cobbles rotor uno tekst

Voor mij was het schakelen even wennen, echter na deze gewenning schakelde de groep prima. Het voelde machinaal aan, en daar hou ik persoonlijk wel van. Iedere klik was raak. Het schakelen werkte perfect en ging heerlijk soepel. Een klein minpuntje: De ergonomie van de remgrepen was niet helemaal mijn ding. Ik moest hier even aan wennen.

Conclusie

Ben je een exoot of hou je van aparte spullen om je fiets mee op te bouwen, geef dan de Rotor Uno groep zeker een kans! Hiermee krijg je een goed functionerende groep in huis met een mooie  afwerking. Het rijden met de ovale Q-rings is wellicht wat wennen in het begin, echter na wat gewenning rijdt dit zalig. Kortom wil je eens wat anders als Shimano, SRAM of Campa, dan ben je bij Rotor aan het goede adres!

cobbles accesoires fietscomputer hammerhead karoo gerelateerd

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×