Skip to main content

Nieuwsgierig naar bikepacken en houd je van bier, maar wil je niet meteen extreem? Fiets heerlijk vanuit eigen land Le Tour des Trappistes. Ook mooie tip voor ervaren bikepackers uiteraard!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Deze blog geeft een portie bikespiration. Inspiratie opgedaan door de fietsers aangesloten bij Cobbles Cycling. Marjolijn deelt haar bikepacking-tip: Le Tour des Trappistes. Fietsen en bier proeven rondom eigen land!

Bikepacken, maar waar beginnen?

Interesse in bikepacken, maar je weet nog niet goed hoe te beginnen ondanks het lezen van vele gave verhalen hierover? Of juist al wel ervaren met bikepacken maar nog opzoek naar een leuke thema geïnspireerde tocht. Overweeg dan eens Le Tour des Trappistes.

Aanpak en voorbereiding.

Mijn vriend las op internet een inspiratieverhaal over Le Tour des Trappistes en was als fervent bierliefhebber meteen enthousiast. Houdend van avontuur en af en toe een biertje kon ik niet achterblijven. Vanuit Eindhoven bedraagt de tocht in totaal 965 kilometer en, niet onbelangrijk, 7950 hoogtemeters.

Ter voorbereiding tekenden we de routes, bepaalden we de afstanden per dag en de tijd die we ervoor gingen nemen. Wij namen een week (7 fietsdagen + 1 rustdag). Ben je prima getraind dan kan het best, maar voor degenen die wat rustiger willen doen is misschien anderhalve tot twee weken aan te bevelen. We boekten overnachtingen in verband met hoogseizoen en kochten een aantal bikepacktassen. Genoeg voor een extra set fietskleding, gewone schoenen en kleding, handdoek, fietsslotje, toiletartikelen en wasmiddel (om tussendoor handwasjes te doen).

De start: La Trappe & Westmalle

De Tour des Trappistes gaat langs 7 trappistenabdijen waar monniken nog het echte trappistenbier vervaardigen. Als je vanuit Eindhoven tegen de klok in de ronde rijdt, word je gelijk op de Oirschotseheide getrakteerd waarna je via allerlei dorpjes uitkomt bij de eerste trappisterij: La Trappe. Hier wacht een proeflokaal op je met een mooi buitenterras. Na het eerste biertje fiets je via Tilburg en een lang recht fietspad door bossen en groene velden België in. Hier volgt de weg langs wegen en goed begaanbare gravelstroken naar de tweede trappisterij: Westmalle. Even een kijkje bij de abdij en daarna door naar het proeflokaal. Tip van de ober: een Westmalle dubbel en trippel gemengd! Slapen in de buurt kan bijvoorbeeld in Zoersel.

Antwerpen, Westvleteren en Roubaix

Vanuit Westmalle fiets je door naar Antwerpen, waar je via een ontzettend lange tunnel onder de Schelde door fietst. Eenmaal aan de andere kant krijg je de meeste kilometers te verduren zonder trappist. De tweede dag brengt je wel langs mooie velden, smalle kanalen en eindigt met een lang stuk langs een breed kanaal waar wij de pech van constante tegenwind hadden. Roeselare is prima plek om te stoppen/overnachten. Vanuit Roeselare wordt het landschap wat glooiender en kom je langs allerlei leuke boerderijweggetjes bij Westvleteren uit. Ook hier weer een proeflokaal waardoor je heerlijk aan dit exclusieve bier kunt nippen. Na Westvleteren zou je een ommetje kunnen maken naar Monts-et-cats (niet een echte trappisterij). Hier kan ook de tocht ingekort worden door op kortere wijze door te steken naar Roubaix. Roubaix zelf is echt niks aan om doorheen te fietsen, maar het moet even gebeuren. Als je voor het uitrijden van Roubaix goed oplet kan je er nog de wel bekende wielerbaan opduiken en het legendarische rondje afleggen. Wat een ervaring! Overnachtingstip: het mooie Doornik.

Chimay en Orval

Eenmaal aan de zuidkant van België fiets je zowel door Wallonië en Noord-Frankrijk. Vanuit Doornik volg je een heel eind een kanaal. Wijzelf zijn na 30 zeiknatte kilometers helaas gaan inkorten door de trein te nemen naar Charleroi en vanuit daar nog 60 km naar Chimay te fietsen, in plaats van de nog voorspelde 120 kilometer. Bij de abdij van Chimay kregen wij een hartelijk ontvangst. Een man zou op onze fietsen letten terwijl we binnen mochten rondkijken. Zeker de moeite waard om even de rust te ervaren. Ook hier lag het proeflokaal weer om de hoek en hebben we heerlijk bier op. De rit van Chimay naar Orval was zowaar de mooiste rit. Ontzettend mooie klimmen en afdalingen krijg je er voor de kiezen, met tussendoor nog een prachtig klein plaatsje: Bouillon. De laatste kilometers langs een wat drukkere weg mocht zelfs het plezier niet drukken. De abdij van Orval ligt zo’n beetje op de mooiste plek: echt een gouden dal! Een prachtige abdij waar ook een rondleiding tegen betaling mogelijk is. Ook hier weer een proeflokaal waar speciale soorten te proeven zijn die je niet buiten de abdij kunt krijgen.

Rochefort & Achel

Vanuit Chimay vertrek je weer naar noorden voor de laatste ruim 200km. Het eerste stuk met nog flink wat hoogtemeters door dichte bossen om te komen bij Rochefort. Je komt hier eerst door het plaatsje waar je bij elk café ongeveer Rochefort kunt drinken. Doe dat, want een proeflokaal bij de abdij is er niet. De abdij ligt wat achteraf en het pad dat we daarna kozen bleek behoorlijk onverhard, maar nog prima door te komen. Vanuit Rochefort is het nog een heel stuk fietsen tot de laatste abdij: Achel. Wij hebben vanwege regen besloten de trein te nemen van vlak bij ons slaapadres (Grande Enneille) naar Hasselt. Vanuit hier hebben we de laatste 75km afgelegd. Waarbij we een prachtig, goed verzorgd fietspad konden volgen door de bossen tot in Achel. Om hier het laatste en meest verdiende biertje aan de lippen te zetten moet je wel cash bij je hebben (hadden wij dus niet). Maar dan is het heerlijk genieten en rol je zo weer terug naar Eindhoven mocht dat je startplaats zijn. Na afloop kijk je terug op een prachtige ervaring met een heerlijke smaakbeleving en voel je je moe maar voldaan!

Geïnspireerd geraakt? Bekijk hier de routes die wij gefietst hebben (ook te downloaden).

I

cobbles-fietsen-in-australie-

Ooit begonnen met wielrennen door een weddenschap om de Elfstedentocht te rijden. Inmiddels balanceert Marjolijn tussen lekker toeren en koersen knallen. De ene dag rijdt ze een toertocht met hoog terrasgehalte, de andere dag leeft ze naar een grensverleggende uitdaging toe.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×