Skip to main content

De Wahoo KICKR Rollr is een rollerbank die te gebruiken is als smarttrainer. Zijn we dan uitgepraat? Nee hoor, want Wiebe testte de Rollr en heeft er nog genoeg over te zeggen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: deze review is geschreven in het kader van onze samenwerking met 2moso, distributeur van de producten van Wahoo. We doen uiteraard ons best om in al onze reviews een eerlijk beeld te schetsen.

Met één fiets afwisselend binnen en buiten rijden?

Allereerst wil ik jullie mee nemen in een weloverwogen keuze die je zou moeten maken tussen het gebruik van een rollerbank of een vaste trainer.

Vaste smart trainer

Heb jij één fiets waar je zowel binnen als buiten mee wil fietsen en heb je een vaste trainer? Dan ken je het frustrerende klusje dat je de fiets eerst nog uit de trainer moet halen en het wiel moet monteren. Ook moet je alle indoorgadgets zoals afstandsbediening en zweetdoek verwijderen voor je de weg op kunt. Onhandig, en bovendien is een vaste trainer relatief duur. Een wheel-on trainer zoals de Wahoo KICKR Snap is een goedkopere optie, maar het is en blijft nadelig dat je met je band op de trainer rijdt. Je zou ook nog kunnen gaan voor een full-on Smart Bike zoals de Wahoo KICKR Bike, maar dan mag je flink in de portemonnee tasten. Financieel gezien kun je dan waarschijnlijk beter een tweede fiets aanschaffen.

Klassieke rollerbank

De klassieke rollerbank daarentegen combineert een korte ombouwtijd met een realistische fietservaring. Het grote nadeel van een rollerbank is dat je toch wel enige ervaring moet hebben om op zo’n ding te balanceren. Als beginner is een traditionele rollerbank niet aan te raden zelfs. Als ik kijk naar mezelf, reed ik als 14-jarig manneke al op een traditionele rollerbank. Zwetend snoof ik in de garage het stof en de olielucht op onder het genot van een cd’tje met happy hardcore. Langer dan 45 minuten was dit bijna niet vol te houden, want badend in het zweet en met een slapend zaakje was de pret snel voorbij. Een rollerbank was dan ook slechts om even het gevoel te hebben dat je toch wat deed of om te gebruiken als warming-up voor een wedstrijd.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-kickr-rollr-review-schuinDe Wahoo KICKR Rollr in volle glorie.

Wahoo KICKR Rollr: win-win?

Maar ook de rollerbank gaat met zijn tijd mee, en tegenwoordig zijn er rollerbanken met een weerstandsmodule of zelfs als smarttrainer verkrijgbaar. In theorie combineert een smart rollerbank de voordelen van de klassieke rollerbank en de moderne trainers. Ik rijd zelf al jaren op een smart rollerbank die me de een goede ervaring geeft en vooral zorgt voor het gemak dat ik mijn fiets niet hoef aan te passen. Ik kan gewoon mijn fiets met normale banden op de rollerbank plaatsen en gaan. Rijden met losse handen en staand sprintjes trekken is ook geen probleem, maar dat kost me wel meer dan 25 jaar ervaring, al zullen er best waaghalzen zijn die nog meer kunnen op zo’n ding. Ik was dus erg benieuwd om te ervaren wat de Wahoo KICKR Rollr te bieden heeft.

Wahoo KICKR Rollr: eerste indruk

Toen ik de Wahoo KICKR Rollr thuis kreeg met de koerier, schrok ik een beetje van de enorme kartonnen doos die voor mijn deur stond. Het past allemaal net in de maximale afmetingen voor verzending, maar dan krijg je ook wat in huis. Voor een adviesprijs van €799 krijg je in ieder geval veel dus. In de versie die ik in huis kreeg zat ook een setje enkelzijdige Powerlink Zero powerpedalen. Deze bundel heb je voor een adviesprijs van €1399, dus als je nog een update zoekt voor je fiets heb je voor een mooie prijs een vermogensmeter bij je Rollr.

Plug and play

De Rollr bestaat uit twee delen die je gemakkelijk in elkaar schuift en op maat kunt zetten voor de wielbasis van je fiets. Meteen merkte ik al dat ik zeer degelijk en robuust materiaal aan het monteren was. Je kent misschien wel zo’n gammele driehoekige beugel die vroeger aan een rollerbank zat? Nou dit is weliswaar ook een driehoekvorm, maar verre weg van gammel. Je plaatst simpel je fiets in de trainer en draait met een wieltje dat op de beugel zit je voorwiel klem. Gewoon met de hand zit je fiets goed vast en het voelt vooral degelijk.

Inclusief montage en verbinding maken ben ik zo’n 10 minuten bezig geweest voor ik kon fietsen. Ik heb de fiets er zo’n twee weken in laten staan en zo’n vijf ritten op gereden. In die tijd heb ik geen enkele keer het wiel opnieuw vast hoeven te zetten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-kickr-rollr-review-actieBinnen 10 minuten ben je klaar om te fietsen.

Let’s roll!

Tijd om te fietsen! Maar eerst een korte blik op de specificaties van de Wahoo KICKR Rollr. We moeten zelf de prestatie op de fiets leveren, maar zo’n trainer moet het natuurlijk wel aan kunnen. Met een maximaal vermogen van 1500 Watt en 1% nauwkeurigheid mag je gerust zeggen dat je een flinke training af kunt werken op de Rollr. Een maximale hellingsimulatie van 12% (virtueel dus) is ook meer dan voldoende. Verder mag je rekenen op de KICKR vliegwieltechnologie, gecontroleerde weerstand, en een professionele constructie met geavanceerde connectiviteit. De Rollr  is trainer enkel geschikt racefietsen met de standaardwielmaat 700c / 28″. De wielbasis is wel aan te passen naar elke framemaat.

Fietsen op rolletjes

Wahoo claimt een revolutionaire rijervaring gecombineerd met een klassieke rijervaring van rollers. Doordat je achterwiel op twee rollers los kan bewegen gaat deze natuurlijk mee bewegen tijdens je inspanning. Mijn eerste gevoel tijdens de eerste kilometers op deze trainer was positief. Je hebt eigenlijk constant het gevoel dat je op een perfecte asfaltweg rijdt, soepel zeg maar. Mijn achterwiel bewoog op een natuurlijke manier, terwijl mijn stuur vast stond en stabiel genoeg was om flink aan te sjorren voor een sprintje of een klim. Ik persoonlijk mis dat gevoel wel dat ik elk moment op mijn gezicht kan gaan. Dat maakt rijden op een rollerbank voor mij juist zo realistisch, maar dat is persoonlijk.

Je kunt prima een intensieve training afwerken op de Wahoo KICKR Rollr. Ik zou hem zelf niet even mee nemen naar een wedstrijd om op te warmen, aangezien de trainer best zwaar is. Qua comfort en het feit dat je fiets er super snel in- en uit kan is het juist een ideaal ding voor de warming-up. Schaf jezelf dus een soigneur en een mecanicien aan die dat voor je doen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-kickr-rollr-review-actie-2Je kunt de Rollr ook combineren met de Headwind voor een smart briesje tijdens je training.

De balans (altijd belangrijk bij een rollerbank)

Pluspunten

De prijs is normaal te noemen voor een degelijke fietstrainer. Je hoeft je fiets niet om te bouwen, geen band te wisselen of wiel te demonteren. Je rijervaring komt dichtbij het gevoel dat je hebt op een gladde asfaltweg. De trainer is zeer stabiel en degelijk, en zijn prestaties zijn naar behoren. In korte tijd heb je de trainer aangepast naar de wielbasis van jouw fiets en de compatibiliteit met trainingsprogramma’s is super. Zelfs zonder trainingsprogramma kun je de weerstand eenvoudig aanpassen met je fietscomputer, mits deze ANT+ of Bluetooth verbinding kan maken.

Minpunten

De trainer is vrij zwaar om zomaar mee te nemen naar een wedstrijd voor warming up. De rijervaring zit tussen een vaste trainer en een rollerbank in. Ben je dus fervent rollerbankrijder, dan mis je de ervaring van balans moeten houden. De achterband wordt door het rijden op de rollers wat gladder, alsof ze gepolijst wordt, maar dit verdwijnt wel na een keer buiten fietsen. Nog een nadeel is dat je ontzettend af kunt zien op deze Wahoo KICKR Rollr. Of was dat juist een voordeel?

Al met al is de Wahoo KICKR Rollr een prima fietstrainer waar je jaren plezier van kunt hebben.

Ben jij een fan van de rollerbank? En waarom (niet)?

Deel je mening en ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen smarttrainers wahoo kickr budget gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×