Een fietsvakantie is de ideale manier een land goed te leren kennen. Je maakt veel uren buiten door en bent (bijna) constant onderweg. Het mooie is juist om nieuwe gebieden te leren kennen. Dan kan je al snel denken aan de bekendere fietsgebieden zoals de Franse Alpen, de Dolomieten of een bedevaartstocht naar Santiago de Compostella. Maar je kunt er ook voor kiezen eens de wat minder gebaande banen te verkennen. Natuurlijk is bijna alles wel al ontdekt in Europa, dus ik lees graag over gave, mooie, unieke fietsreizen en heb op die manier een eigen droomlijstje opgesteld met locaties zeker de moeite waard te ontdekken per fiets. In deze blog mijn droombestemmingen voor fietsreizen binnen Europa.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

We sturen ca. 2 keer per maand een e-mail met artikelen
cobbles-strava-club-icon

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Door naar Strava

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

cobbles partner levelup logo

Kilometers voor korting

  • Creëer een gratis account
  • Registreer je fietsactiviteiten
  • Spaar voor korting
Meer info & aanmelden

Noorwegen

Van de droombestemmingen voor een fietsvakantie staat Noorwegen toch wel erg hoog op mijn lijstje. Die ruige landschappen vragen om verkend te worden op een pure manier. Noorwegen beschikt over uitstekende wegen en afwisselende omgevingen waardoor het een geweldig fietsland is. Toegegeven, het weer is niet altijd opperbest, maar met een beetje geluk kom je droog bij je eindbestemming aan. Zo niet, dan heb je vast een epische tocht gehad en prachtige dreigende foto’s gemaakt.

Meest populaire fietspad van Noorwegen is de ‘Rallarvegen’. Een 82km lang pad door bergen met onderweg steile afdalingen en meerdere wilde watervallen. Ook de kustroute ‘Kystriksveien’ schijnt een echte aanbeveling te zijn. Vind je alleen gaan nog een stap te ver, dan worden er prachtig mooie reizen aangeboden. Zo bestaat er een avontuurlijke fietsroute van Groningen naar Noorwegen, waarbij je eindigt bij Trollstigen: met zijn tegen de steile fjordenwand aangeplakte haarspeldbochten volgens velen de mooiste beklimming van een fietsvakantie Noorwegen

Fietsvakantie Europa cobblesOost-Europa

Een heel ander soort reis maak je in Oost-Europa. Dit vergt wel een andere mindset. Wegen zijn soms matig onderhouden en er zijn beperkte en sobere voorzieningen tijdens fietstochten waardoor een goede conditie is vereist. Echter, besluit je bijvoorbeeld een reis te maken naar de Roemeense Transsylvanië, één van de mooiste streken, dan vindt de avontuurlijke fietser daar zeer uiteenlopende landschappen, romantische boerendorpen en eeuwenoude steden met een rijke cultuur.

Ook Macedonië is zo’n land waar je niet snel aan denkt voor een fietsvakantie. Fietsen in Macedonië doe je voornamelijk voor zijn ongerepte, afwisselend bergachtig landschap én de gastvrije dorpjes met unieke orthodoxe kerkjes en kloosters. Dit land leent zich het best voor een avontuur op de mountainbike om juist over de rustige onverharde paden te kunnen fietsen.

Wales

Nog zo’n pareltje en qua klimaat en ruigheid wat dichter richting Noorwegen is Wales. In Wales ligt ‘The Bryan Chapman Memorial Route’. Deze wordt jaarlijks gereden in mei vanuit ‘Audex UK’. Audex is niet een wedstrijd maar een tijdgebonden lange afstand tocht waarbij het er om draait de route binnen een bepaalde tijd af te leggen. The Bryan Chapman Memorial Route (600km) is in de zomer prima te fietsen in twee of meerdere dagen. De route gaat van zuid naar noord Wales en weer terug (niet via dezelfde route). Het verst te bereiken punt is het eiland Anglesey welke bereikt wordt via de Menai brug. De volledige route is voor de ervaren lange afstandsfietser. De minder ervaren fietsers kunnen delen van de tocht oppakken. Fietsvakantie Europa cobbles

En meer…

Naast deze droomfietsbestemmingen zijn er natuurlijk nog veel meer ultieme droomfietsbestemmingen. Welke bestemming mag volgens jou absoluut niet op dit lijstje ontbreken?

Buiten Europa zijn er natuurlijk nog heel veel meer droombestemmingen die als inspiratie dienen. Hierover meer in een volgende blog. Alvast een tipje van de sluier: mijn ultieme droomfietsbestemming: Mongolië!

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

cobbles-mountainbiken-bikespots-fietsvakantie

Marjolijn van Lier

Ooit begonnen met wielrennen door een weddenschap om de Elfstedentocht te rijden. Inmiddels balanceert Marjolijn tussen lekker toeren en koersen knallen. De ene dag rijdt ze een toertocht met hoog terrasgehalte, de andere dag leeft ze naar een grensverleggende uitdaging toe.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

cobbles partner bikester logo
lezyne
cobbles partner wahoo logo
cobbles partner ERE Research logo
cobbles partner SQ lab logo
cobbles partner nl tour rides toertochten