Skip to main content

Wie denkt aan fietsen in Spanje denkt vaak aan de Pyreneeën of aan de regio Girona in Catalonië. Maar het noordoosten van Spanje heeft nog veel meer fietsplezier te bieden, zoals het gebied Penedès ten zuidwesten van Barcelona. Wiebe kent dit gebied als zijn achtertuin en neemt je mee naar zijn favoriete fietsroutes. Vamos!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Uitvalsbasis: Vilanova i la Geltrú

Veel van mijn ritten beginnen vanuit Vilanova i la Geltrú, zo’n 40 km van Barcelona. Niet alleen omdat daar de camping gelegen is waar ik zo graag mijn vakantie door breng met mijn gezin, maar ook omdat dit een geweldige uitvalsbasis is voor vele ritjes op de fiets. Al zo’n 25 jaar laat ik mijn zweetdruppels achter op de wegen van de meest prachtige klimmen in een toch wel heuvelachtig gebied. Hooggebergte mag je het niet noemen, maar aangezien de meeste klimmen beginnen op zeeniveau doen de totale hoogtemeters van een rit niet onder voor ritten in bijvoorbeeld de Alpen of Pyreneeën. Vilanova I la Geltrú is onder wielrenners ook wel bekend als de thuishaven van profwielrenner Marc Soler, onder andere winnaar van Parijs-Nice in 2018.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-penedes-spanje-catalonie-costas-del-garrafHet is geen straf om langs de Costas del Garraf te rijden.

Hoogtepunten in Penedès

Panta de Foix

Dit jaar finishte de vijfde etappe van de Volta a Catalunya in Vilanova i la Geltrú en passeerde onderweg een van de mooiste plekjes in dit gebied: het stuwmeer Panta de Foix. Zoals je kunt verwachten bij zo’n pareltje rijdt het er dan ook af en aan met wielrenners, maar dan wel zonder dat je hinder hebt van een ander.

De route langs het stuwmeer, dat ten noordwesten van Vilanova ligt, laat je vanaf je eerste pedaalslag op en top genieten als wielrenner. De weg is vanuit Vilanova zo’n 9 kilometer lang, qua hoogtemeters niet heel heftig met slechts zo’n 100 meter stijging in totaal. Maar het is zeker een leuke uitdaging om het Strava segment eens aan te vallen. Ik raak in elk geval niet uitgekeken op deze weg. Met zo’n 80 pogingen ben ik nog steeds geïntrigeerd als ik het werelderfgoed Castellet i la Gornal zie opduiken langs het stuwmeer.

Alt de les Ventoses, de Catalaanse Ventoux

De route langs Panta de Foix is een ideale warming up en cooling down als je een grote motor hebt en verder het land in wil trekken naar een van de mooiste en meest gewilde klimmen in Penedès. Vanuit de plaats Sant Jaume dels Domenys begint de Alt de les Ventoses, een klim van 7,7 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%. Voor de gemiddelde fietser goed te doen dus, en nooit saai. Ventoses betekent winderig, en de berg doet zijn naam eer aan. De bochtige weg en de wind maken dat je eigenlijk nooit kunt zeggen hoe je de klim gaat rijden. Als de wind aanlandig is zullen locals massaal naar Ventoses trekken om hun PR aan te scherpen, want die is het meest gunstig op de klim.

Rat Penat

Rat Penat (‘de vleermuis’) is er ook eentje om eens op in te zoomen. Deze klim is slechts 6,2 kilometer lang, maar daarin overbrug je wel 569 hoogtemeters. Een gemiddeld stijgingspercentage van dik 9% met uitschieters naar 22% is op z’n Engels gezegd brutal te noemen. Als je boven komt harken krijg je zeker de illusie dat er vleermuizen rond je oren vliegen. Neem vooral een momentje om te stoppen bovenop en om je heen te kijken, en vooral te luisteren, want bovenaan de Rat Penat rijd je het nationaal Parc del Garraf in.

Costas del Garraf

Vanuit Vilanova is de Rat Penat te bereiken via een misschien nog wel mooiere weg, die de locals ook wel de ‘Costas del Garraf’ noemen. Het is een kustweg die is aangelegd op en tegen de klif die een beetje doet denken aan de kust van Normandië en de Italiaanse Riviera bekend van La Primavera (Milaan – San Remo).

Ook ‘muy bien’ in Penedès

Ik kan nog wel even doorgaan met alle mooie klimmen die in het gebied liggen, maar ik zal me beperken tot een aantal die mij het meeste aanspreken:

Monestir de Montserrat vanuit Monistrol: Deze klim van 8,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7% wordt regelmatig aangedaan in de Volta a Catalunya en ook de Vuelta a España.

Alt de la Mussara: Een stukje verder weg van Vilanova, maar een prachtige lange klim (15,6 km, 5% gemiddeld) met veel haarspeldbochten en stukken tot 9%.

Alt de la Llacuna: Nog zo’n streekfavoriet in Penedès. Niet supersteil met een gemiddelde van 3,5% en een maximum van 6%, maar met ruim 14 km klimmen toch meer dan 500 hoogtemeters en dus een flinke inspanning.

Mijn favoriete route in Penedès

Eén route wil ik er graag uitlichten. Dit is echt mijn favoriete route, zelfs locals waar ik mee fiets verbazen zich soms over de diversiteit en machtig mooie klimmen en afdalingen die deze route in zich heeft. Eigenlijk een route die ik elke dag wel zou willen rijden. De route loopt vanuit Vilanova, hoe kan het anders, via het stuwmeer naar Castellet. Bij Castellet gaat hij om het middeleeuwse stadje heen en krijg je meteen een draak van een muur langs het kasteel voor de kiezen. Deze klim heeft bovendien een redelijk lange uitloper, dus deel het goed in en voorkom dat je hier al om moet draaien van de kramp.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-penedes-spanje-catalonie-stuwdam-panta-foixDe stuwdam van Panta de Foix.

Terug in de tijd

Dan volgt er een ruime rustige afdaling over perfecte wegen, door wijnvelden en langs grote wijnboerderijen. Via een glooiend landschap met de nodige hoogtemeters kom je aan de voet van de Alt de Ventoses in Sant Jaume dels Domenys. Maak je dus op voor een klim van zo’n 20 minuten, maar als het tegen zit en ben je zo een uur aan het ploeteren tegen de wind. Neem de bochten alvast in je op, want op de terugweg mag je hier naar beneden zeilen.

Dan is het tijd voor een bak koffie in Pla de Manleu, een typisch dorpje in de prachtige heuvels van de Domenys. Al zo lang ik daar kom staat het leven er zo goed als stil, en is de sfeer altijd zoals je mag verwachten. Bij een speeltuintje aan het einde van Pla de Manleu is een drinkwaterpomp waar je de bidons vol kunt gooien. De cortado en de café con leche is er heerlijk en met een beetje geluk heeft men wat lekkers gebakken om je suikers aan te vullen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-penedes-spanje-catalonie-straatjeIn de dorpjes in Penedès gaat het leven niet zo snel.

Afdalen naar het klooster, en weer omhoog

Vanuit Pla de Manleu begin je aan de col de la Toretta. Geen zware klim, maar hij blijft wel omhoog lopen tot zo’n 700 meter. De afdaling is er eentje om je vingers bij af te likken, al zou ik dat wel laten met de snelheid die je er kunt ontwikkelen. Waar de bochten overzichtelijker worden kun je op en top genieten van het uitzicht. Als toetje ligt in het dal één van de grootste kloosters van dit gebied, Santes Creus. Beneden aan de afdaling, vlakbij het klooster is weer een tapkraantje met vers drinkwater.

Na Santes Creus loopt het nog een beetje naar beneden tot je bij Vila-Rodona langs een klein maar perfect asfaltweggetje opnieuw begint aan de beklimming van de andere zijde van deze bergketen. Hier kun je zeker rekenen op rust, een glooiende weg met toch aardig wat klimwerk die uitkomt bij Aguaviva en een eventuele tweede koffiestop. Lekker doorstampen is ook een optie, want de achterzijde van de Ventoses is weliswaar korter, maar zeker geen loper met stukjes van 7 tot wel 13%. Eens boven staat je een heerlijke lange afdaling te wachten. Denk wel aan de veiligheid, want zoals je waarschijnlijk op de heenweg hebt gemerkt is er niet veel, maar wel genoeg verkeer.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-penedes-spanje-catalonie-lionsNa een flinke rit is een lekkere cerveza wel verdiend!

Laatste loodjes

Aangekomen in Sant Jaume kun je nog een koffiestop maken of water tappen bij de kerk, maar vanaf hier is het sowieso niet zwaar meer terug naar Vilanova. Deze terugweg vanaf Llorenc del Penedès hebben de profs (bijvoorbeeld Robert Gesink) in de Volta a Catalunya in maart 2022 nog gereden. Je moet nog wel wat overhouden voor dat ene laatste klimmetje voor de camping wat ze Chattarero noemen, want daar zit nog een stukje in van 10% en daar kun je op het laatst toch nog even helemaal stuk op gaan.

Nog meer routes

Wil je nog meer inspiratie? Check dan onze Komoot collectie met routes van 20 tot 200 km!

Enthousiast geworden? Campings, Bed & Breakfasts, hotels en zelfs vakantiehuizen genoeg in Penedès die je als uitvalsbasis kunt gebruiken voor een fietsvakantie in dit geweldige gebied. Mocht je deze zomer in de maand augustus in de buurt zijn, dan zie je me vast ergens rijden.

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming om te fietsen?

Deel je mooiste gebieden, routes en accommodaties in de Cobbles Cycling Strava Club. Fijne vakantie!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-gerelateerd1

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×