Skip to main content

Zoals jullie weten is Jef een groot liefhebber van staal, oude tubes, buiscommandeurs, mooie lugs en slanke frames. Vandaag probeert hij jou te overtuigen om ook verliefd te worden op de stalen racefiets!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Steel is real

Je hoort het vaker en ik kan het ook echt bevestigen: er gaat niets boven een goed stalen frame. Je zoeft over de weg, stijlvol en zeer comfortabel. Alleen al hierdoor zal je je moderne racefiets vaker in de schuur laten staan en met je stalen racefiets de weg op gaan.

Tip: Gooi er nog een paar extra brede banden op en fietsen voelt net als een warm mes door de boter snijdt. Let er wel even op dat de banden in je frame passen. Lees hier alles over racefiets banden.

cobbles retro stalen racefiets pogliaghi

2. Met een stalen racefiets kom je dichter bij de basis

Zoals sommigen van jullie weten hou ik van techniek en allerlei mooie dingen die daarmee te maken hebben. Fijn schakelende, goed onderhouden groepen, soepele kettingen en schone frames. Kort samengevat: wat je vaak tegenkomt op een moderne racefiets.

Toch heb ik na een ritje op mijn oude trouwe ros het gevoel meer plezier te hebben gehad in het fietsen. Het schakelen gaat misschien niet zo vloeiend, versnellen kost meer moeite en tot stilstand komen duurt ook even. Het gaat allemaal niet vanzelf. Door deze extra moeite die je moet doen kom je dichter bij de kern. Voor mij is dat hét fietsgevoel.

Plus, door de waarschijnlijk wat lagere snelheid geniet je extra van het landschap! Daarbij hoort natuurlijk een mooie route, lees hier 6 tips over het maken van een route.

cobbles retro stalen racefiets battaglin

3. Met een stalen racefiets verbeter je je sleutel skills

Aan een moderne racefiets sleutelen is, vanwege de prijs van de fiets, voor de meeste beginners best eng. Je hebt door je gebrek aan kennis schrik om wat kapot te maken. Dit weerhoudt de meeste mensen ervan om zelf aan hun fiets te sleutelen.

Een oude stalen fiets is ideaal om deze basiskennis op te doen. De onderdelen zijn een stuk goedkoper en zijn vaak wat robuuster. Ideaal om te leren dus! Op deze manier kun je op den duur je zuurverdiende centen uitgeven aan mooie onderdelen voor je fiets. Dat doe je liever dan geld naar de fietsenmaker te brengen, alleen maar voor wat klein onderhoud, toch?

Mijn advies is: struin Marktplaats af voor een mooie stalen racefiets en wat gereedschap. Dan kun je in je eigen beginnen met sleutelen en jezelf ontwikkelen tot een echte sleutelbaas!

cobbles retro stalen racefiets gazelle champion mondial

4.  Een stalen racefiets is een lust voor het oog

Ik kwam laatst in de lokale Decathlon en werd door een andere klant aangesproken over mijn retro racefiets. Hij vertelde glimlachend dat hij mijn stalen Italiaan prachtig vond: ‘’veel mooier dan die zielloze zwarte carbon fietsen van tegenwoordig.” Prachtig! Verder is het fantastisch om op een door een vakman handgemaakt stalen frame door de Nederlandse polders te toeren en dan lachend de pelotons vol zondagsrijders voorbij te rijden.

Bonus

N+1. Moet ik nog meer zeggen?

Heb jij een stalen fiets?

Of wil je er juist één maar weet je niet waar je moet beginnen? In dat laatste geval heb je misschien wat aan deze tien tips bij het kopen van een tweedehands fiets. In elk geval, laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Bekijk eens wat van de retroglorie uit Jefs schuur: de Panasonic PR6000.

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×