Skip to main content

Fietsen kan iedereen, maar beginnen met wielrennen kan een boel onzekerheid en keuzestress opleveren. Michelle weet nog goed hoe het was toen ze zelf begon en helpt je op weg. In dit blog gaat ze in op het kopen van een tweedehands racefiets, een prima manier om zonder al te hoge kosten te beginnen met fietsen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Bepaal wat je wil

Het kopen van een fiets, nieuw of tweedehands, begint natuurlijk met je wensen. Wil je een aluminium frame of een carbon frame? Hoge velgen of lage velgen? Velgremmen of schijfremmen? Welke groep wil je? Shimano 105, Ultegra, Dura Ace of een Campagnolo groep? Hoeveel kransjes moeten er op je cassette zitten: 9, 10 of toch maar 11? Dit zijn maar een paar van de dingen waar je keuzes moet maken. In zijn blog gaat Ruurd verder in op dit onderwerp. Bepaal je budget en bepaal waarvoor je je fiets wil gaan gebruiken. En onthoud: een fiets kan licht, van goede kwaliteit en goedkoop zijn. Je kunt maximaal twee van deze drie dingen hebben als je een fiets koopt. Maak een afweging en stel prioriteiten.

Cobbles tweedehands fiets hoge wielenHoge wielen zien er gaaf uit, maar zijn erg duur. Bovendien heb je er als beginner weinig voordeel van: ze hebben pas écht nut ver boven de 30km/u.

2. Vraag advies

Als je een nieuwe fiets koopt, kun je natuurlijk goed advies vragen aan de mensen in de fietsenzaak. Maar als je niet meteen de volle mep wil betalen, dan is de kans groot dat je gaat rondstruinen op Marktplaats voor een tweedehands racefiets. Als je zelf (nog) niet zo veel verstand van wielrennen hebt, is het slim om advies te vragen aan iemand die wel al heel wat uren op een racefiets heeft doorgebracht. Neem diegene ook mee als je de fiets gaat bekijken.

3. Stel vragen

Als je bij de verkoper bent, vraag hem/haar dan het hemd van het lijf. Begin met vragen wanneer hij de fiets gekocht heeft, of hij toen nieuw was, of hij problemen gehad heeft, hoeveel kilometer hij ermee gereden heeft en natuurlijk of hij goed onderhouden is. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen, want bij een tweedehands racefiets of mountainbike loop je altijd het risico met de problemen van een ander opgezadeld te worden.

4. Inspecteer het frame

Daarna begint de inspectie van de fiets. Bekijk als eerste het frame, of er geen beschadigingen op zitten. Je kijkt natuurlijk naar lakschade, maar bij een carbon frame is het ook belangrijk dat je geen gekraak hoort als je druk zet op verschillende punten op het frame. Dit zou kunnen wijzen op scheurtjes. Als je een stalen of aluminium frame koopt, let dan op deukjes. Met name op de onderbuis bij het balhoofd. Als hier een bultje zit, kan dit wijzen op een botsing uit het verleden, laten gaan dus!

Cobbles tweedehands fiets frame scheurLet erop of het frame niet beschadigd is.

5. Bekijk de drivetrain

Kijk daarnaast goed naar de ‘drivetrain’: de kettingbladen aan de voorkant, de ketting en de cassette. Je voor- en achterderailleur zijn hier ook een belangrijk onderdeel in. Als de kettingbladen (zowel voor als van de cassette) puntig zijn, zijn ze versleten. Als je deze onderdelen moet vervangen wordt een tweedehands racefiets alsnog een dure grap. Bekijk meteen even de ketting om te zien hoe versleten deze is. Dit kun je zien door aan de voorkant de ketting op het buitenste kettingblad te leggen en kijken hoe ver je de ketting aan de voorkant van het kettingblad kan krijgen. Als je een vinger ertussen kan krijgen is de ketting redelijk versleten.

DrivetrainDe ‘drivetrain’ met slijtage-onderdelen als ketting en tandwielen.

6. Zoek naar speling

Daarnaast moet je verschillende plaatsen controleren op speling. Probeer te kijken of de cassette nog stevig op de ‘body’ van de naaf van het achterwiel zit. Kijk ook of er speling op het balhoofd zit door de remmen in te knijpen en de fiets wat op en neer te bewegen. Op deze manier kun je ook testen of er speling zit op de naven in de wielen (dit is echt een no-go!). Daarnaast kun je de crank (trappers) wat op en neer bewegen om te kijken of er speling op de trapaslagers zitten. Ook wil je de cranks even ronddraaien om te horen of deze soepel lopen. Als je een soort van schavend geluid hoort, zijn de lagers waarschijnlijk versleten.

7. Kijk of de wielen soepel lopen

Dat de wielen soepel moeten lopen, is vanzelfsprekend. Draai ze rond terwijl ze in de lucht hangen en kijk of ze vrij kunnen bewegen (en niet al na één omwenteling stoppen bijvoorbeeld). Met de naaf mag niets mis zijn, want als die slecht functioneert, kan het een dure grap worden. Om een nieuwe naaf te monteren moet vaak het hele wiel opnieuw gespaakt worden. Een manier om slechte naven te herkennen is als de lagers een schurend geluid maken. Dit geld overigens voor alle lagers in de fiets: ook die in de trapas en het balhoofd.

8. ‘Meet’ de spaakspanning

Neem ook de spaken van beide wielen even snel tussen duim en wijsvinger (een spaak tegen je duim, andere tegen je wijsvinger) en controleer of er overal evenveel spanning op de spaken zit. Als de spaken niet allemaal dezelfde spanning is de kans op een slag in je wiel groot. Allemaal extra kosten die je niet wil.

Cobbles tweedehands fiets SpaakspanningControleer op deze manier de spaken in beide wielen (dit kun je redelijk snel doen).

9. Bekijk de remmen

Kijk of de remblokjes versleten zijn. Zijn ze op? Dan kun je wat van de prijs afpraten. Waar je ook naar moet kijken zijn de remranden op de velg. Zijn deze ingesleten (zijn ze een soort van hol geworden) dan is de velg zo goed als waardeloos. Nieuwere racefietsen hebben soms ook schijfremmen, zoals mountainbikes al langer hebben. Zitten er veel beschadigingen op de remschijven? Dan is dit een teken dat ze al lang gebruikt zijn en misschien wat versleten zijn. In de remklauw zitten ook remblokjes. In tegenstelling tot bij ‘normale’ remblokjes zijn deze een stuk dunner en van een ander soort materiaal. Deze moeten ook voldoende dik zijn (een millimeter is nog voldoende).

10. Maak een testritje

Daarna ga je uiteraard een testritje maken. Kijk of de fiets goed schakelt en of alles soepel loopt. Als alles goed is en er een klik is tussen jou en je nieuwe schatje, dan kun je de deal sluiten en gaan genieten van heel wat mooie kilometers op het asfalt!

Heb jij ervaring met het kopen van een tweedehands racefiets?

Heb jij nog meer goede tips voor beginners die een tweedehands racefiets gaan kopen? Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava club.

Gerelateerd artikel

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×