Fietsen kan iedereen, maar beginnen met wielrennen kan een boel onzekerheid en keuzestress opleveren. Michelle weet nog goed hoe het was toen ze zelf begon en helpt je op weg. Ze begint bij de basis: hoeveel kost een racefiets voor beginners?
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 9 maart 2025
- 60 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
Toen ik een paar jaar geleden op mijn rode Fausto Coppi racefiets (een oldtimer: mijn fiets en ik komen beide uit 1990) rond begon te crossen in Tilburg en omgeving, kreeg ik van vrienden regelmatig de vraag: “Michelle, hoeveel kost dat nou, dat wielrennen?”
Beginnen met wielrennen
Wielrennen staat bekend als een dure hobby. Kun je deze sport überhaupt wel beoefenen als je geen bakken met geld hebt? Ik ben het levende bewijs dat beginnen met wielrennen niet superduur hoeft te zijn. Hierbij moet ik wel meteen de kanttekening plaatsen dat goedkoop vaak duurkoop is. Maar als beginnende wielrenner hoef je echt niet meteen het duurste en beste materiaal te hebben, je kunt prima uit de voeten met wat simpeler materiaal. Het is sowieso een aanrader om de eerste paar keer een racefiets te lenen om te kijken of je het wel leuk vindt (wat zeg ik nou: natuurlijk ga je het leuk vinden. Je bent immers een Nederlander, je bent geboren om te fietsen!). Als de verslaving eenmaal heeft toegeslagen ga je er waarschijnlijk steeds meer tijd, energie én geld insteken. Het is nu eenmaal leuker om te fietsen op een goede fiets met een mooi pak aan.
Een racefiets kopen
Bij het kopen van een racefiets kun je het zo gek maken als je zelf wil. De absolute topmodellen gaan voor meer dan tienduizend euro over de toonbank. Maar wat als je niet toevallig net de loterij hebt gewonnen?
Een nieuwe fiets
Vanaf ongeveer 800 euro heb je een nieuwe racefiets van een ‘echt’ merk waarvoor je je echt niet hoeft te schamen. Kun je 1000 euro besteden, dan heb je een ruime keuze aan prima fietsen om te beginnen met wielrennen. Ga je naar een goede fietsenwinkel, liefst eentje die zich (mede) specialiseert in de verkoop van sportieve fietsen, dan weet je eigenlijk zeker dat je geen kat in de zak koopt. Voor kennis, advies en service betaal je natuurlijk wel een beetje meer. Ook voor fietsen geldt dat je online soms mooie koopjes tegenkomt, vooral ‘oude’ modellen worden soms met flinke korting aangeboden.
Een tweedehands fiets
Er is een levendige handel in tweedehands racefietsen. Veel wielrenners trakteren zichzelf regelmatig op een nieuwe fiets, terwijl de oude nog lang niet versleten is. Net als bij auto’s is een tweedehands racefiets financieel gezien vaak een goede keuze. Een nieuwe fiets verliest namelijk binnen een jaar al de helft van zijn waarde. Een tweedehandsje kun je, mits je hem goed onderhoudt, misschien wel voor dezelfde prijs doorverkopen. Vraag bij de fietsenwinkel dus ook of ze niet toevallig nog een interessant tweedehandsje hebben staan. Daarnaast kun je natuurlijk op marktplaats en andere (veiling)sites terecht. Ik heb mijn eerste racefiets destijds tweedehands gekocht, voor ongeveer 200 euro. Een prima deal, waar ik veel plezier van heb gehad!
Mijn eerste (tweedehands) racefiets: een Fausto Coppi uit 1990.
Keuzes, keuzes, keuzes
Het kopen van je eerste racefiets, of hij nu nieuw of tweedehands is, kan behoorlijk intimiderend zijn. Er zijn zoveel merken, en zoveel onderdelen! Wat is belangrijk, en wat is goed (genoeg) voor jou? Laat je goed informeren en neem daar ook de tijd voor. Of neem iemand mee die al langer fietst en weet waar je op moet letten.
Zeker als je iets ruimer in je budget zit, is er een eindeloze hoeveelheid merken, modellen en uitvoeringen waar je uit kunt kiezen. Bedenk van tevoren wat jij verwacht van een racefiets en waarvoor je hem gaat gebruiken. Je gaat beginnen met wielrennen, maar wil je gaan trainen in een groep en wedstrijden gaan rijden? Of wil je gewoon graag op zondagmiddag af en toe een ritje maken? Dit bepaalt voor een groot deel welk type fiets er bij jou past, hoe licht en aerodynamisch hij moet zijn, en daarmee ook in welk prijssegment je terecht komt. Wil je meer weten? Lees dan ook dit blog waarin Ruurd dieper ingaat op keuzes in materialen en onderdelen bij het kopen van een racefiets.
Meten is weten
Het allerbelangrijkste aan een nieuwe fiets is dat hij de juist framemaat heeft. De framemaat is gebaseerd op je binnenbeenlengte. Je framemaat bepaal je als volgt: zet je voeten vijftien centimeter uit elkaar. Meet vervolgens de lengte van je hak tot aan je kruis en vermenigvuldig de uitkomst met 0,68 en rond dit af naar beneden. Dit is de maat fiets die het beste bij jou past. Ga niet op een te kleine of te grote fiets fietsen, want dan is de kans groot dat je last krijgt van je knieën, rug en andere zaken. En dat wil je niet.
Wil je het meteen goed aanpakken? Dan kun je een fietsmeting (bikefit) laten doen. Er wordt dan door professionals gekeken hoe jij je fiets het beste kan afstellen op je lichaam. Dan weet je dus niet alleen wat je framemaat is, maar ook hoe hoog je je zadel moet zetten, wat je zadelstand moet zijn, wat je stuurhoogte moet zijn en wat de lengte van de stuurpen moet zijn. Hierdoor voorkom je blessures. Als je zadel bijvoorbeeld te laag staat kun je last van je knieën krijgen.
Voor een bikefit kun je vaak terecht bij de betere fietsenwinkel, maar er zijn ook gespecialiseerde aanbieders die vaak vanuit een meer medische achtergrond werken. Eerder schreven we al over onze bikefit-ervaringen bij Pro4mance, Bikemedical en idMatch Bikelab.
Heb jij net je eerste racefiets gekocht? Of heb je tips voor beginnende wielrenners?
Deel je ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!