Skip to main content

Gravellen: iedereen en zijn moeder doet het, maar wat is het nou precies? Hoe doe je het, waar doe je het, waarom doe je het en wat heb je ervoor nodig? Ben je ook benieuwd naar hoe de vork nou precies in de steel zit, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Merlijn legt je uit waar de hele hype vandaan komt.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Gravel

toertocht

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met prachtige gravelroutes? In Nederland valt genoeg te ontdekken! NL Tour Rides heeft een paar mooie onverharde tochten door de mooiste natuur in Nederland.

 • Gravelty Cobbles
  (Tilburg, De Kempen, Vlaanderen)
 • Strade Bianchi
  (Veluwe)
 • Gravelty Oktoberfest
  (Eindhoven, Strabrechtse Heide)
 • Gravelty Rudolph
  (Terletse Heide, Veluwezoom)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

Wat is gravellen?

Gravellen, gravelrijden, of hoe je het ook wil noemen, komt eigenlijk heel simpel neer op met een fiets over gravelwegen rijden. Nu is dat nogal een brede definitie, maar dat is niet zo gek, want deze niche binnen de wielersport is ook vrij breed.

Ondanks dat er al heel lang over gravelwegen gereden wordt zonder dat je daar tattoos, een baard, of andere gravel/hipster stereotyperingen voor nodig hebt, is het pas sinds kort echt populair. Waar het precies vandaan komt is moeilijk te zeggen, maar dat het vanuit het normale wielrennen komt is wel duidelijk. Wedstrijden zoals de Strade Bianche en de Slag om Norg zijn enorm populair, omdat de gravelstroken in deze wedstrijden voor een prachtig koersverloop en heroische beelden zorgen.
cobbles-wielrennen-gravellen-beginners-gravelpad

Van racefiets tot MTB

Dat brengt ons ook meteen bij de meest basic vorm van gravellen; op de racefiets, het liefst met 25 of 28 mm bandjes. Zoals de profs het doen kunnen wij het ook, en de wat mooiere gravelwegen in Nederland zijn vaak prima geschikt om met je racefiets overheen te knallen. Zie het als een soort kasseistroken, maar dan iets minder hobbelig.

Natuurlijk is een racefiets niet geschikt voor het ruigere werk, en daar komen de gravelbikes, cyclocrossers en soms zelfs mountainbikes aan bod. Wil je wat meer comfort en ruigere wegen opzoeken, dan is 33 mm met profiel aan te raden, en als het even kan nog een slag breder. Deze fietsen zijn vaak ook wat relaxter en vergevender dan een racefiets, dus qua comfort en controle ga je er flink op vooruit.

In Nederland kan je ook ontelbaar veel grovere gravelwegen vinden. In de bossen liggen deze vaak in de vorm van zogenaamde fire roads, maar ze zijn op veel meer plekken terug te vinden. Ook singletracks en mountainbikeroutes zijn geen probleem meer op deze fietsen, wat ervoor zorgt dat je jezelf flink kan uitdagen.

Gave gravelwielset?

Check de nieuwe ERE Tenaci GR30 gravelwielset

 • 20mm velg: stevig & comfortabel
 • Compatible met alle groepen
 • Goede prijskwaliteit-verhouding

Meer info

Waarom zou je willen gravellen?

Daar is ook niet één antwoord op te vinden. Wel kan ik je vertellen waarom er opeens zoveel animo voor is.

Het avontuur

Het is een stuk avontuurlijker dan de racefiets. Je komt op plekken waar je normaal niet kan komen, de ondergrond is een stuk zwaarder en je hebt er iets meer skills voor nodig. Zelfs in ons kleine kikkerlandje zijn er prachtige stukken natuur om te ontdekken! Daarnaast zijn er nog steeds veel meer onverharde paadjes en weggetjes te vinden dan je denkt, en je deze ken je allemaal nog niet! Sla eens een ander paadje in en zie waar je uit komt.

De sfeer

Drink jij graag een biertje, en hou je ervan om lekker te ouwehoeren op de fiets, of naast de fiets bij een lekker kampvuur? Dan ga jij je helemaal thuis voelen in de gravelscene. Veel events, zoals de LTD Gravel Raid staan erom bekend dat er van alles te doen is naast de gravelride zelf. Biertjes, optredens, een BBQ; veel van deze events maken er een klein festivalletje van na afloop, wat de sfeer natuurlijk ten goede komt. Proost!
cobbles-wielrennen-gravellen-beginners-groep

Eén fiets voor alles

Als je een goede gravelbike hebt kan je er eigenlijk alle kanten mee op: gooi er een setje 28mm banden onder en je kan prima op de weg rijden. Met 33mm kan je zo het veldrijden in, en als je breder gaat kan je ook over nog ruiger terrein! In veel gravelbikes kunnen zelfs 650b wielen zodat je nóg grotere banden kan steken, tot wel 50mm breed in sommige gevallen.

Toffe gravelbike?

 • Custom frame
 • Custom design
 • Custom specs
Check de Apex Onyx GX

Wat heb ik nodig om te gravellen?

Heel simpel: een fiets. Afhankelijk van wat je precies wil doen kan je op elke fiets gravellen, of het nou een racefiets is of een fatbike. Met 28 mm bandjes kan je namelijk al veel meer dan je denkt, en gravelstroken die er mooi bij liggen zijn dan ook geen probleem! Hou je van wat grover werk dan is een echte gravelbike of een cyclocrosser wel een must, want dan kan je 33 mm of breder steken, waardoor je het comfort en de grip verhoogt. Een mountainbike, beachracer of iets dergelijk is natuurlijk ook perfect voor gravellen!
cobbles-wielrennen-gravellen-beginners-winter

Maar waarom zou je steeds breder willen? In Nederland kom je eigenlijk overal met 33 millimeter wel weg, omdat de wegen hier goed zijn, en de ondergrond gelukkig niet vol met rotsen en stenen zit. Maar het voordeel van bredere banden zit niet alleen daarin; het zorgt natuurlijk voor meer comfort, maar ook meer grip, en een betere lekbestendigheid doordat je minder kans hebt op snakebites. Nog een voordeel is dat je met een 650b wielset (27,5 inch, dus ietsje kleiner) en banden van minimaal 45 mm een even grote omtrek hebt als een standaard wielset met 25 mm banden, dus je rolt even snel maar hebt veel meer comfort!

Waar kan ik gravellen?

Waar niet? Overal in Nederland heb je gravelwegen, onverharde stukken, of als je wat avontuurlijker bent zelfs MTB-routes en singletracks. Ga in je omgeving eens op zoek naar bos, of kijk of er nog eeuwenoude onverharde boerenweggetjes bij jou in de buurt zijn. Grote kans van wel!
cobbles-wielrennen-gravellen-beginners-bocht

Als je meer hulp nodig hebt om te zoeken zijn er tal van manieren om dit te doen. De makkelijkste is misschien wel gravelmap.com, een site waarop iedereen gravelstroken kan toevoegen op een soort Google Maps kaart. Superhandig, en er staan er al duizenden op door heel Nederland! Het enige nadeel is dat je vaak niet kan zien wat voor soort gravel het precies is. Ook zijn er genoeg sites die routes maken. Bijvoorbeeld gravelrides.cc heeft een mooie collectie, maar ook in het route-archief van Cobbles vind je genoeg inspiratie voor fraaie gravelroutes.

En natuurlijk niet te vergeten: alle events die er tegenwoordig zijn. Van de LtD Gravel Raid tot aan de Offgrid Gravel Series en de klassieke Brabantse Strade Bianche: er is in Nederland overal te gravellen!

Waarom ben jij (g)een groot fan van gravellen?

Is gravellen het ultieme fietsen, of slechts de volgende hype of marketingtruc? Deel je mening in de Cobbles Cycling Strava Club. Gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-gravellen-beginners-gerelateerd

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-gerelateerd-1

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×