Skip to main content

L’enfer du nord oftewel ‘de Hel van het Noorden’. Deze bijnaam heeft de legendarische wielerkoers Parijs-Roubaix te danken aan zijn 52 kilometer aan kasseistroken. De ‘secteurs pavé’ tellen af van secteur 27 helemaal tot aan nummer 1 in hartje Roubaix. Normale stervelingen hoeven de volledige 257,5 kilometer van de profs niet te rijden maar kunnen hun hart een dag eerder ophalen in een gelijkwaardige lijdensweg genaamd de ‘Parijs-Roubaix Challenge’.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Cobbles Cycling Parijs Roubaix Challenge Jef Linskens Robbert de Bruijn

Kracht der herhaling

Een jaar eerder trokken Nol, Jef en ik erop uit richting de weinig sfeervolle omgeving van Noord-Frankrijk om te ervaren waar onze (jeugd)helden elk jaar hun kunsten tijdens Parijs-Roubaix mogen vertonen. Dit was een groot succes en daarom werd dan ook snel besloten om dit wielerhoogstandje jaarlijks te gaan vieren. Vrijdagochtend vertrekken Jef en ik richting het pittoreske Kaatsheuvel om bij Jeroen het weekend goed in te luiden. Na een uurtje slap ouwehoeren zetten we koers richting Roubaix. In het oer-Vlaamse Temse blijkt een bezoekje aan een poep-chique restaurant niet besteed aan drie woeste knapen. We besluiten de de lokale bierschuur en pasta-zaak op zijn kop te zetten. Met de maagjes gevuld en de eerste biertjes genoten is het tijd voor serieuze zaken. Na een korte autorit komen we aan bij het hotel, waar de fietsen netjes naast de bedden worden gestald.

Cobbles Cycling Parijs Roubaix Challenge Jeroen Rombouts

Jeroen Rombouts knalt over de kasseien

Het bos van Wallers

Jeroen reed als enige de langste route. Een dappere strijder die al vele secteurs heeft bestreden voor we elkaar midden in de rit treffen in Wallers. Hier in het bos ligt de bevreesde ‘Trouée d’Arenberg’: de meest ellendige kasseien die er zijn, netjes voorzien van een laagje spekgladde modder. Waar de coureurs hier op zondag over de kasseien vliegen, smakken zaterdag tientallen toeristen tegen de grond. Onder meer ook ondergetekende. De laatste honderd kilometer leggen we met z’n drieën af. De stroken volgen elkaar hier in rap tempo op. De vele duizenden deelnemers blokkeren regelmatig de ideale plek om te rijden. Jeroen en ik vinden in elkaar al snel ideale maatjes om kop over kop over de kasseien te vlammen.

Cobbles Cycling Parijs Roubaix Challenge Velodrome

De vele buien van vorig jaar hebben we dit jaar omgewisseld voor heerlijke voorjaarse zonnestralen. Dit maakt de toch al legendarische route nog fijner. Voor we er erg in hebben strijden we het laatste gevecht uit en treden we de legendarische velodroom van Roubaix binnen. Wat een genot is het om na deze prachtige route op de historische wielerbaan te mogen rijden. Hand in hand komen we over de finish, tijd voor bier! Onder het genot van een paar mooie flessen Karmeliet en Delerium nemen we in de hotelkamer het succes van de twee dagen Parijs-Roubaix nog eens goed door.

Cobbles Cycling Parijs Roubaix Challenge

Tommeke

Met heerlijk verzuurde beentjes stappen we zondag netjes in de auto richting de laatste lange kasseistrook, “Carrefour de L’Arbre”. Hier zijn we eerst getuige van de junioren wedstrijd waar Jarno Morbach namens Nederland de winst pakt. Dit warmmakertje smaakte naar meer! Naast de gehele strook stonden vele honderden fans. Op het veldje met het tv-scherm is het niet anders. Er word met volle teugen genoten van een van de mooiste koersen sinds lange tijd. Met het geluid van de naderende helicopters zetten we voet richting de heilige kasseien om hier onze helden aan te moedigen. Het kroonstuk op de prachtige carrière van De Beer Van Bern, Fabian Cancellara, liep helaas anders. Door de vele valpartijen was zijn koers gedaan en zat warempel zijn aartsrivaal Tom Boonen in de beslissende kopgroep.

Cobbles Cycling Parijs Roubaix Challenge Jef Linskens Robbert de Bruijn

Blije vogels

Nadat we onze keeltjes schor hebben geschreeuwd van het vele aanmoedigen keren we terug naar het scherm om de ontknoping te aanschouwen. De vele duizenden Vlamingen houden hun adem in wanneer de krijgers hun laatste sprint in de velodroom inzetten. Dit was niet de dag voor Tommeke. Dit was de dag van Hayman. Een knecht die eindelijk werd beloond voor zijn vele jaren trouwe dienst en zijn vijftien deelnames aan Parijs-Roubaix. Met de spanning nog in het lijf rijden we terug naar huis. Wat een fantastisch weekend, wat zijn kasseien tocht geweldig, wat is fietsen toch mooi!

Cobbles buiten Parijs-Roubaix

Meer lezen over kasseien? Lees dan over de zoektocht van Nol van Loon naar kasseien in Kaapstad, Zuid-Afrika. Wil jij ook optimaal genieten van de Amstel Gold race dit weekend? Lees welke speciaalbieren Bourgondisch Zuid-Limburg voor je in petto heeft.

Inmiddels een ware veteraan in de fietssport. Hij legde duizenden kilometers af in het Zeeuwse landschap, de Vlaamse Kempen en over de Brabantse Wal. Robbert haalt zijn passie uit Parijs-Roubaix, lange ritten en het drinken van een welverdiende Trappist.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×