Skip to main content

In het najaar zijn er volop toertochten voor de racefiets. Hoewel we nu nog van de zomer genieten, komt de herfst snel dichterbij. Dit seizoen biedt prachtige omstandigheden om te fietsen: betoverende kleuren, frisse lucht en uitdagende ritten. Hier zijn enkele tips om optimaal van je najaarstocht te genieten.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Het weer

Het weer in de herfst kan onvoorspelbaar zijn. Houd daarom je weerapps goed in de gaten. Wat wordt de temperatuur? Blijft het droog? Hoeveel wind is er? Deze informatie helpt je bij het kiezen van de juiste kleding en het plannen van je rit. De app www.epicrideweather.com kan je hierbij ondersteunen. Door je Strava- of Garmin-account te koppelen, krijg je een gedetailleerde weersvoorspelling voor je geplande rit. Zo kun je beter inschatten wat voor kleding je nodig hebt en hoe lang je onderweg bent.

2. Eten en drinken

Denk goed na over wat en hoeveel je meeneemt qua voeding en drinken. Wat werkt goed voor jouw lichaam tijdens het fietsen? Hoeveel vocht heb je per uur nodig? Een handige app om je voeding te plannen is EatMyRide. Deze app helpt je bij het bepalen van de juiste hoeveelheden voeding en vocht. Zorg altijd voor extra gelletjes, elektrolyten of ORS in je tas. ORS voorkomt uitdroging en andere ongemakken, vooral tijdens langere ritten.

Sportvoeding wielrennen: een gids met alles wat je wil weten (+ PurePower duursportvoeding review)

3. Kleding

Kledingkeuze is cruciaal in de herfst. Draag je favoriete wieleroutfit om zeker te zijn dat alles comfortabel zit. Vermijd het dragen van nieuwe kleding tijdens belangrijke ritten. Neem altijd een windstopper mee, zelfs als het weer goed lijkt. Dit kleine, gemakkelijk opvouwbare kledingstuk houdt je torso warm en droog. Bescherm je hoofd met een bandana of wielerpetje om warmteverlies te voorkomen. Gebruik ook zitvlakcrème om schuurplekken te voorkomen, vooral bij langere ritten.

Fietskleding gids: alles wat je moet weten over wielerkleding – welke laagjes zijn er en wanneer draag je ze?

4. Verken de route alvast digitaal

Verken de route goed voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je weet welke plaatsen je passeert, ook al heb je de route niet eerder gereden. Tegenwoordig kun je routes gemakkelijk op je fietscomputer laden, maar het is ook handig om jezelf te oriënteren zonder technologie. Parcourskennis maakt je rit aangenamer en helpt je onverwachte obstakels te vermijden.

5. Reservemateriaal

Bereid je voor op pech. Neem meerdere binnenbanden mee, want in de herfst is de kans op lekke banden groter door natte wegen. Als je tubeless rijdt, vergeet dan niet de plugs mee te nemen. Controleer thuis of er nog genoeg sealant in je banden zit, want na de zomer kan dit opgedroogd zijn.

6. Schrijf op tijd in

Schrijf je ruim van tevoren in voor toertochten. Dit helpt niet alleen de organisatie, maar zorgt er ook voor dat er voldoende bevoorrading is. Bovendien is het leuker om met een grotere groep te fietsen. Door met betere renners te rijden, kun je jezelf uitdagen en je prestaties verbeteren.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-nl-tour-rides-gpx-herfst-santa-herfst-1Een toertocht in de herfst rijden, mag dan een uitdaging zijn. Het levert wel dit soort mooie uitzichten op!

7. Stel doelen

Stel een concreet doel voor het evenement. Dit motiveert je en zorgt ervoor dat je optimaal voorbereid aan de start verschijnt. Of het nu gaat om een bepaalde afstand, tijd of snelheid, door gericht te trainen en te experimenteren met voeding, ben je klaar voor de uitdaging.

8. Herstelvoeding

Voeding na het fietsen is minstens zo belangrijk als tijdens de rit. Denk vooraf na over wat je nodig hebt na de inspanning. Bereid je herstelshake voor met voldoende eiwitten en koolhydraten. Drink voldoende vocht en zorg voor groene groenten in je avondmaaltijd voor het benodigde magnesium.

9. Hersteltips

Zorg voor goed herstel na de tocht. Compressiekleding, massage en een koude douche kunnen helpen om afvalstoffen sneller af te voeren. Vermoeide spieren hebben ook warmte nodig voor een goede doorbloeding, dus wissel kou en warmte af om je herstel te versnellen.

10. Beloon jezelf!

Vier je prestatie na de rit. Deel je rit op Strava, voeg foto’s of video’s toe en geniet van je succes. Analyseer je rit, leer van eventuele fouten en maak plannen voor een volgend evenement. Geniet van je welverdiende beloning en het nagenieten van je prestatie.

Heb jij nog een gouden tip?

Deel hem in de Cobbles Strava Club! Lid worden is gratis en je krijgt infinite karma punten cadeau.

Gerelateerd artikel

Gemotiveerd om dit najaar nog een toertocht te rijden? Check dan dit artikel met aanraders voor racefietstoertochten in september en oktober 2024:

7x toertochten najaar 2024 (racefiets)

Toch liever op de gravelbike in het najaar? Check dan dit lijstje:

Gravel toertochten september-oktober 2024: een overzicht van de 11 beste gravelritten in de nazomer

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×