Skip to main content

In de omgeving van Apeldoorn kun je prachtig fietsen, vraag maar aan Paul. De ene keer rijdt hij lekker vlak langs de IJssel, de volgende keer zoekt hij juist de heuvels van de Veluwe op. Voor de liefhebber is er rond Apeldoorn ook zeer begaanbaar gravel te vinden. Met de vijf routes uit dit artikel leer ook jij de omgeving van Apeldoorn kennen en waarderen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Retourtje Vierhouten door de bossen (44 km)

Een kort maar erg mooi rondje vanaf Apeldoorn als je maar beperkt de tijd hebt. De route bestaat uit goede wegen die je door het bos leiden naar Vierhouten. Een mooi pauzepunt om in de zomer een ijsje te halen, of warme chocomel met een flink stuk appeltaart bij slechter weer. In het begin is het terrein licht glooiend, maar vanaf Uddel moet er wat meer geklommen worden. Als beloning mag je vanaf de Amersfoortseweg genieten van een lange afdaling! Tussen half augustus en half september is deze route extra mooi met de heide die op veel plekken langs deze route in bloei staat.

Apeldoorn – Amerongen met wat gravel (125 km)

De Amerongse berg, inmiddels beter bekend als Alto de Amerongen, klinkt best ver weg vanaf Apeldoorn. Het kortste rondje eroverheen vanuit Apeldoorn is echter ‘maar’ 100 km. Deze route gaat niet voor de kortste weg, maar juist voor de mooie binnenwegen om zoveel mogelijk verkeer te mijden. Daarbij is hier en daar ook gekozen voor racefietsvriendelijke gravelpaden.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravel-routes-apeldoorn-radio-kootwijkRadio Kootwijk is een markant herkenningspunt voor wielrenners en gravelaars in de buurt van Apeldoorn.

Eenmaal in Amerongen aangekomen kun je een bakkie te doen bij De Proloog, een van de bekendste wielercafés van Nederland. De route gaat niet over Alto de Amerongen zelf, maar pakt een onbekender deel van de Utrechtse Heuvelrug met prachtige onverharde paden. Hiermee vermijd je de doorgaans drukke klim maar pak je alsnog mooi wat hoogtemeters mee!

Gravelen over de Ginkelse Heide (121 km)

De heide bij Ede is al prachtig om overheen te fietsen via de verharde paden, maar scheurend over de gravelpaden kom je toch nog wat dichter bij de natuur. Ook deze gravelpaden zijn van uitstekende kwaliteit en prima voor racefietsen met minimaal 25 mm banden. Wanneer je weer de verharde weg opdraait kom je Planken Wambuis tegen, een gezellig restaurantje met erg goede koffie en appeltaart.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravel-routes-apeldoorn-heideRond Apeldoorn kom je mooie stukken heide tegen.

Eenmaal weer opgeladen vervolgt de route langs nog meer heide en een prachtige autoloze weg langs de Rijn. Daarna is de route volledig verhard, maar voor de liefhebber is er nog de mogelijkheid om op de Deelenseweg rechtdoor het Deelerwoud in te duiken. Misschien wel het bekendste stuk gravel van Nederland met de twee dode bomen langs de kant. Een erg mooi stuk met een goede mogelijkheid tot wild spotten!

Sallands gravel over de Holterberg (105 km)

Naast de Posbank en Utrechtse Heuvelrug is de Sallandse Heuvelrug ook een prachtig gebied om op zoek te gaan naar klimmetjes. Deze route leidt je over mooie kleine landweggetjes met zo hier en daar een grotere weg. Eenmaal aangekomen op de Sallandse Heuvelrug bedwing je als eerste de Motieweg, een klim die na de bocht best venijnig omhoog loopt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravel-routes-apeldoorn-bosDe man die sneller fietst dan zijn schaduw.

Na een lekkere afdaling doemt de Holterberg, beter bekend als de Diepe Hel, ineens voor je op. Een vrij steile klim die elke keer net wat langer doorloopt dan je van tevoren verwacht. Dit deel van de Sallandse Heuvelrug is voor de veel wielrenners wel bekend. Wat minder mensen weten, is dat je hier ook prachtig kan gravelen op de racefiets. Op de terugweg naar Apeldoorn pak je een pontje over de IJssel, let hierbij goed op de vaartijden!

Afzien tussen Apeldoorn en Arnhem (128 km)

De ultieme klimroute vanaf Apeldoorn met meer dan 1000 hoogtemeters! De route begint mooi vlak langs het kanaal om dan de Loenermark op te draaien. Een prachtig stukje natuur waar de nodige Schotse Hooglanders en schaapskuddes te vinden zijn. Daar beginnen de eerste hoogtemeters al, om vervolgens door te gaan naar de klimmetjes rondom Doorwerth en Oosterbeek. Niet al deze heuvels zijn even bekend bij het grote publiek, maar ze zijn daarom zeker niet minder mooi. Vergis je echter niet in hoe steil ze zijn! Een van de letterlijk en figuurlijke hoogtepunten daar is de Italiaanseweg, een heuse klinkerklim met haarspeldbochten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravel-routes-apeldoorn-wolkenEven mijn regenjasje pakken…

De route neemt je daarna mee over enkele klimmen in Arnhem zelf, om dan aan de langere klimmen op de Posbank te beginnen. Je begint met een klim die voor velen nieuw zal zijn. Hij is namelijk nogal makkelijk te missen als je met een redelijke snelheid omlaag komt vanaf de rotonde. Deze klim voert je langs kasteel Rozendaal en gaat over in een fietspad, dus geen auto’s om rekening mee te houden. De rest van de mooie klimmen op de Posbank zul je echter wel met de auto’s moeten worden delen! Eenmaal in Laag Soeren is het rechttoe rechtaan terug naar Apeldoorn.

Wat zijn jouw fietstips in de omgeving van Apeldoorn?

Deel ze in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

Kijk voor meer route-inspiratie ook op onze route-pagina met links naar alle routecollecties van Cobbles op Komoot.

cobbles-wielrennen-gravelmarathon-valkenswaard-vijlen-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×