Skip to main content

Ik ga op vakantie met de auto en neem mee… Met stip op één staat bij de echte liefhebber natuurlijk zijn fiets! Die rondjes rondom je eigen woonplaats kun je inmiddels dromen. Op vakantie ben je in een geheel andere omgeving en uiteraard verken je die het liefst op je eigen tweewieler. Kortom, de fiets gaat mee op vakantie, maar hoe?

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Er zijn verschillende manieren om je fiets met de auto te vervoeren. Afhankelijk van de auto waarin je rijdt en de te vervoeren fiets(en) kun je kiezen om je fiets in, op of achter de auto te vervoeren. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van de verschillende methodes.

Fiets in de auto

Als je met maximaal twee mensen op vakantie gaat, is het doorgaans het makkelijkste om de fiets achter in de auto de leggen. Een stationwagen is hierbij geen overbodige luxe. Rijd je in een compacte hatchback, ga je kamperen en moet er ook nog een beautycase mee, dan verwijzen we je direct door naar de volgende opties. Als het wél past, is dit vaak de makkelijkste en goedkoopste optie. Je legt je achterbank plat, de achterklep open, fiets erin en je bent op weg. Negen van de tien keer loont het om je voorwiel te demonteren om extra bergruimte in je auto over te houden. Wanneer jouw fiets in de auto past, is dit ook de goedkoopste optie. Het kost niks en de aerodynamica van jouw auto blijft intact waardoor je brandstof- of accuverbruik niet negatief beïnvloed wordt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-schijfrem-spacerEen spacer beschermt je schijfremmen tijdens vervoer van je fiets in de auto.

Pas op met schijfremmen!

Let op als je met schijfremmen fietst! Als je het wiel met remschijf verwijdert, is het aan te raden om een plastic spacer tussen de remblokjes te plaatsen. Dit voorkomt dat de remblokken tegen elkaar aan komen als je per ongeluk in de rem knijpt. Als dat toch gebeurt heb je kans dat er lucht in je remleiding komt. Bovendien past je remschijf waarschijnlijk niet meer tussen de blokken. Dit kun je oplossen met een remblokspreider om de remklauwen weer te openen.

Voordelen

 • Makkelijk en snel
 • Geen aanvullende kosten
 • Verbruik auto blijft gelijk

Nadelen

 • Ruime auto nodig
 • Na een natte rit moet de vieze fiets terug in de auto

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-op-dakGesoigneerd op vakantie: zorg dat je fiets kleurt bij je auto (of andersom).

Als je met een gezin op pad gaat moeten er waarschijnlijk een grote tent, meerdere luchtbedden, slaapzakken, koffers en een beautycase mee op vakantie. Dan adviseer ik om je fiets op of achter de auto te vervoeren.

Fiets op de auto

Een fiets op het dak vereist dakdragers en een fietsendrager (tenzij je een seasucker systeem gebruikt, dat zich met zuignappen aan jouw auto laat bevestigen). Er zijn meerdere manieren om jouw fiets aan de fietsendrager te bevestigen. Bij sommige dragers verwijder je het voorwiel en monteer je de voorvork direct op drager. Bij andere systemen plaats je de fiets in zijn geheel op de drager en klem je het frame en wielen vast. Deze laatste variant maakt het heel gemakkelijk en snel om je fiets op het dak plaatsen, vast te klemmen en weg te rijden. Ook het afnemen van de fiets is in een handomdraai gebeurd. Een fiets op het dak laat alle ruimte om spullen in je auto te hebben en probleemloos je achterklep te gebruiken. Let wel op dat je parkeergarages met lage plafonds vermijdt!

Persoonlijk heeft deze methode mijn voorkeur omdat ik de fietsendrager langere tijd op de auto laat zitten en bijvoorbeeld mijn vieze mountainbike er gemakkelijk mee vervoer.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-dakdragerMet je dakdragers en fietsendrager kun je ook boter, kaas en eieren spelen.

Voordelen

 • Makkelijk je fiets op en van de auto
 • Vrije opbergruimte in de auto
 • De auto blijft schoon van binnen
 • Probleemloze toegang tot je achterklep

Nadelen

 • Aanschaf dakdragers én fietsendrager
 • monteren is alleen de moeite waard als je de drager voor langere tijd op je auto laat zitten.
 • Hoger brandstof- of accuverbruik van je auto

Fiets achter de auto

Een fiets die achter de auto hangt heeft als voordeel dat je minder luchtweerstand hebt en dus zuiniger rijdt of met een elektrische auto simpelweg verder komt alvorens je een laadpaal nodig hebt. Er zijn verschillende fietsendragers op de markt om je fiets achterop te plaatsen. Enkele systemen klem je met haken achter de randen van je achterklep. Met spanbanden fixeer je de drager vervolgens. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van, omdat je de auto kunt beschadigen en de achterklep hiermee niet meer makkelijk te openen is.

Als alternatief kun je een fietsendrager kiezen die je fixeert op de trekhaak van je auto. Sommige systemen kun je met fiets en al kantelen, zodat ook je achterklep nog te bereiken is. Wanneer je een lange rit voor de boeg hebt en eenmaal op jouw bestemming de fietsendrager niet meer nodig hebt, adviseer ik om voor deze optie te gaan.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-fietsendragerEen fietsendrager op je trekhaak is erg ANWB, maar wel handig.

Voordelen

 • Doorgaans makkelijk te monteren op je trekhaak
 • Minder luchtweerstand dan bij een fiets op het dak
 • Vrije opbergruimte in de auto
 • De auto blijft schoon van binnen

Nadelen

 • Een goede fietsendrager is niet goedkoop
 • Sommige systemen belemmeren toegang tot achterklep
 • Dit systeem vergt op zichzelf opbergruimte wanneer je besluit het van je auto af te halen

Tips voor het vervoeren van racefietsen en mountainbikes

Bij het vervoeren van stadsfietsen, en zeker van elektrische fietsen, is het maximale gewicht een belangrijk punt om rekening mee te houden. Racefietsen en mountainbikes zijn een stuk lichter, dus over gewicht hoef je niet zo snel zorgen te maken. Maar er zijn wel andere punten waar je rekening mee moet houden bij het vervoeren van jouw sportieve fiets.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-op-dak-mtb-winterEen fietsendrager komt natuurlijk niet alleen van pas in de zomervakantie.

 • Goede kans dat je een mooi carbon frame onder de billen hebt. Wees in dat geval voorzichtig met het aandraaien van klemmen, vastzetten van beugels enzovoort. Zo voorkom je beschadigingen aan je dierbare metgezel.
 • Als je meer dan één fiets vervoert, kijk dan goed of ze niet tegen elkaar kunnen botsen tijdens het rijden. Potentiële beschadigingspunten kun je eenvoudig beschermen met een lapje stof of een stuk schuimrubber.
 • Een tip voor mountainbikers: check of de wielgoten breed genoeg zijn voor je banden, zodat je je fiets stevig kunt bevestigen. Behalve de dikke banden kunnen ook het brede stuur en de algehele groot- en lompheid van mountainbikes het lastig maken om ze te vervoeren. Houd hier dus rekening mee bij het aanschaffen van een fietsendrager.
 • Tenslotte nog een algemene tip: beveilig je fiets tegen diefstal. Op veel fietsendragers kun je de fiets op slot zetten. Maar je kunt ook een ketting- of kabelslot gebruiken om de fiets vast te maken aan de drager. Zo kun je de auto met je fiets erop met een gerust(er) hart op de parkeerplaats laten staan terwijl jij in de supermarkt of het restaurant bent.

Uiteraard is het belangrijkste dat jouw trouwe tweewieler mee gaat op vakantie, op welke manier dan ook. Met de inzichten uit dit artikel hopen we je te helpen bij het kiezen van de beste methode voor jouw fietstransport. Cobbles wenst je een fijne vakantie!

Wat zijn jouw top tips voor het vervoeren van je fiets met de auto?

Deel je lifehacks en creatieve oplossingen in de Cobbles Cycling Strava Club. Een paar keer klikken en je bent lid!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-gerelateerd1cobbles-wielrennen-fiets-meenemen-auto-gerelateerd2

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×