Skip to main content

De laatste jaren wint Slovenië snel aan populariteit als vakantiebestemming, en dat is niet voor niets. Maar kun je ook een beetje leuk fietsen in Slovenië? Imke verbleef deze zomer in een aantal plaatsen die een grote variatie aan fietsroutes te bieden hebben, en kwam tijd tekort.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Kranjska Gora

Onze eerste bestemming in Slovenië: de bergen van Kranjska Gora. Mijn enthousiasme werd meteen vergroot bij het zien van vele gezinnen en sporters op de fiets. In een eerder blog schreef ik over Riva del Garda (Italië) als een onovertroffen fietsparadijs, maar dit komt toch gevaarlijk dicht in de buurt!
cobbles-mountainbiken-slovenie-bos

Kranjska Gora wordt in de winter overladen met skiërs en snowboarders, maar in de zomer overheersen de fietsers en wandelaars. En terecht, want dit dorp biedt voor elke fietser wat moois. Of je nu op een racefiets, (e-)mountainbike, e-bike of kinderfiets rijdt, voor iedereen is er iets te doen. En als je geen fiets bij je hebt, kun je er op veel plekken een huren. Tip: koop bij de Tourist Office de Tourist map of Kranjska Gora. Daar staan alle fiets- en wandelroutes op, inclusief nuttige informatie zoals de lengte, hoogteprofiel en moeilijkheidsgraad.

Bikkelen in het bikepark

Voor de diehard mountainbikers zijn er drie officiële opties: twee uitgezette routes en een superuitdagend bikepark! Met de stoeltjes- of autolift wordt je omhoog gebracht, om vervolgens (liefst) in volledig beschermende kleding naar beneden te denderen! Vol verbazing en onder de indruk kijk ik naar jongens van 16 die zonder enige angst en met veel souplesse de schansen en bochten weten de bedwingen. Voor de kids is er een klein gratis ‘bikepark’ onderaan de piste met leuke obstakels in het gras en een gave pumptrack (crossbaan van aan elkaar gekoppelde elementen).
cobbles-mountainbiken-slovenie-bikepark-kids

Toeren langs de Sava

Voor degenen die het wat rustiger aan willen doen zijn er in de omgeving van Kranjska Gora kilometers aan fietspaden met perfect asfalt. Je fietst zo naar Italië of Oostenrijk toe. Een fietstocht waar ik erg blij van werd, was de oude spoorbaanroute van Jesenice naar Tarvisio. Je rijdt veelal autovrij en over oude spoorwegbruggen de rivier de Sava over. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om bij te tanken met een drankje, ijsje of heerlijke pasta.
cobbles-mountainbiken-slovenie-rivier

Portoroz

Onze volgende bestemming was de kustplaats Portoroz. De historische stad Piran is mooier, maar omdat wij twee mountainbikes en veel bagage bij ons hadden, kozen we voor een guesthouse waar we onze fietsen ook goed mee konden nemen.

Parenzana

Hier loopt de fietsroute Parenzana, eveneens een voormalige spoorweg die omgebouwd is voor fietsers. Deze route van 130 km lang start in het Italiaanse Muggia, passeert Slovenië en eindigt in het Kroatische Porec. De Parenzana verrast je met oude spoortunnels en mooie natuur. In Slovenië delen fietsers en wandelaars overigens geregeld het terrein met elkaar. Dus wees niet verrast als je ook wandelaars op het fietspad aantreft of andersom.
cobbles-mountainbiken-slovenie-tunnel

Piran

Een andere goede fietsbestemming is het oude havenstadje Piran met zijn vele cafeetjes en restaurantjes. Ook de zoutvelden bij Piran zijn een bezoek waard. Het fietspad van Isola naar Koper langs de kust is ook heerlijk, zeker als je een zwemstop wil maken. Handig: er zijn volop openbare douches langs de kant van de weg.

Wij kregen van onze gastvrouw de Bicycle map of Slovenian Istria, waar een aantal goede tips in stonden voor het zoeken van fietsroutes. Download bijvoorbeeld de gratis app Slovenia Trails Hiking & Biking, of download gpx files via http://drustvo-raketa.com/gpx-files. Zo vind je alle fietsroutes in de buurt, voor zowel race-, trekking- als MTB-fietsen.
cobbles-mountainbiken-slovenie-brug

Fantastisch fietsen in Slovenië

Slovenië is een land dat ik iedere fietser van harte kan aanbevelen als vakantiebestemming. Met vriendelijke en gastvrije mensen, prima eten (Italiaanse invloeden), en prachtige natuur met bossen, watervallen, en kraakheldere rivieren. Op het moment van schrijven is mijn vakantie nog niet voorbij, dus wellicht komt er nog een vervolgblog met meer Sloveens fietsplezier!

Heb jij deze zomer ook een gave bikespot ontdekt?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Nog geen lid? Meld je dan snel aan, gratis en voor niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-slovenie-gerelateerd

Al van jongs af aan houdt Imke van fietsen en klussen! Het resultaat van deze mix is WOOD you reCYCLE. Op de fiets geniet zij vooral van de omgeving, rust en een tussenstop met appelgebak of een bitterbal. Een levensgenieter op de fiets, soms sportief, maar ook zeker ontspannen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×