Skip to main content

De warme zonnige zomeravonden zijn voorlopig ingeruild voor koude, natte en donkere winteravonden. Veel fietsers nemen in de winter hun toevlucht tot de indoor pain cave. Dynamic Bike Care heeft speciaal voor indoor fietsers een nieuwe productlijn ontwikkeld, bestaande uit kettingwax Watts-up, zweetbescherming Sweatopia en schoonmaakmiddel Afterwatt. Wiebe testte deze producten en vertelt je wat hij ervan vindt.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: deze review is geschreven in het kader van onze samenwerking met 2moso, distributeur van de producten van Dynamic Bike Care. Voor de review hebben we de testproducten gekregen. We doen uiteraard om in al onze reviews een eerlijk beeld te schetsen.

Buiten rijd je er gesoigneerd bij en zorg je goed voor je materiaal. Dus waarom zou je daar minder aandacht aan besteden als je binnen fietst? Brandschoon en klaar voor een zweterig ritje moet je fiets zijn, en het liefst zó geconserveerd dat hij in het voorjaar zo weer naar buiten kan. Ik ben benieuwd of de indoor producten van Dynamic bike care hier een bijdrage aan leveren.

Net zoals de vorige keer dat ik producten van Dynamic testte, kreeg ik ook nu weer een overcompleet testpakket toegestuurd. Naast de intussen bekende F*CK dirty bikes bidon en wat promotiemateriaal bevatte de doos natuurlijk de drie producten: Watts-up kettingwax, framebeschermer Sweatopia en schoonmaakspray Afterwatt.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-pain-cave-pack-review-compleetHet complete Pain Cave Pack.

Watts-up: indoor chain wax

Watts-up is de eerste kettingwax die specifiek is ontwikkeld voor indoor gebruik van je fiets. Dynamic beweert dat er minder stukjes wax van de ketting loslaten en er minder geluid van je ketting af komt. De extreem efficiënte smering zou bovendien moeten zorgen voor een permanente ‘power-up’. Valsspelen? Ben je gek. Het is geen motortje, geen doping, maar simpelweg een verbetering van je materiaal, zo belooft Dynamic.

Even wachten…

Het gebruik van Watts-up is eenvoudig. Met de Dynamic Chain Cleaner die ik nog in huis had, maakte ik mijn ketting brandschoon. Dynamic adviseert de ketting na te spoelen met water alvorens hem droog te maken. Daarna bracht ik aan de binnenkant van elke schakel een druppel Watts-up aan. Maar goed dat de wax even wit blijft zodat ik precies kon zien waar ik begonnen was, want ik raak altijd de tel kwijt bij deze klus. Ketting gesmeerd, fietsen maar! Oh nee, ik zie nu pas dat ik 2-3 uur moet wachten voor de wax droog is. Potverdorie, die had ik niet aan zien komen. Dan maar even het trainingspakje aan en de cross kijken op televisie.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-pain-cave-pack-review-watts-upDoping voor je ketting in een flesje.

Power-up of placebo?

Eenmaal in het zadel doet Watts-up wat het belooft. Een stille aandrijving, geen stukjes kettingwax op de grond. En die power-up? Tja, placebo-effect denk ik, want het afzien was niet minder dan anders. Om dat echt te testen zou ik een mechanische fietser onder precies dezelfde omstandigheden moeten gebruiken met verschillende soorten kettingwax. Deze claim moeten we dan maar voor lief nemen, maar het is wel een leuk idee.

Ik ben dik tevreden over deze wax en kan hem zeker aanraden. Deze wax lijkt me trouwens ook buiten goed te gebruiken, tenminste bij droog weer. Op de eerste zonnige dag hoef je dus niet al te veel na te denken. Bovendien is Watts-up een stuk vriendelijker geprijsd dan bijvoorbeeld de ultrasnelle Speed Potion wax van Dynamic.

Sweatopia: bescherm je fiets tegen zweet

De naam van dit product doet je meteen denken aan afzien op je fietsje in een virtuele wereld. Een wereld waarin de machtige grote ventilator onmisbaar en geliefd is, en waar je zweetband en handdoekje binnen bereik moeten liggen als je op je fiets stapt. Als trotse eigenaar van een prachtige fiets wil je voorkomen dat de lak gaat beschadigen van al dat zoute bijtende zweet dat op het frame druppelt. We klooien dan maar wat aan met een handdoekje over de bovenbuis of stellages die tussen het stuur en zadel gespannen moeten worden. Sweatopia is een beschermende spray die dit gedoe overbodig maakt.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-pain-cave-pack-review-sweatopiaLekker sprayen om je frame te beschermen tegen agressief zweet.

Een beetje vettig is Sweatopia wel als je het aanbrengt, maar het doet zeker zijn werk. Ik vind het fijn om een middel te hebben wat er precies zo uit ziet als de rest die je gebruikt. Aan de andere kant vind ik het nu ook weer niet echt een revolutionair product. Ik denk dat je met een simpele cockpitspray uit een autoshop of wat siliconenspray hetzelfde kunt bereiken.

Afterwatt: voor een schone en droge fiets

Maar hoe krijg je alle bloed, zweet en tranen die tijdens je virtuele rit van je af vallen van je mooie frame af? Met een doekje allereerst, maar dan blijft er nog wel een vettig laagje achter. Afterwatt werkt als een soort van ontvetter of alcohol-op-een-doekje, maar dan in een spuitbus. Een handig middel dat meteen je fiets kurkdroog en schoon maakt op de plekken waar je het gebruikt.

Iets in mij zegt dat Afterwatt misschien ook wel ideaal is om je remschijven mee te reinigen, maar dat durfde ik toch niet aan. Stel je eens voor, dat eerste ritje in het zonnetje en je moet remmen bij het eerste verkeerslicht…

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-pain-cave-pack-review-afterwattEn nog een keer sprayen om de boel weer schoon en droog te maken.

Conclusie

De omstandigheden waaraan je fiets wordt blootgesteld zijn binnen anders dan buiten, en daar speelt Dynamic met hun Pain Cave Pack handig op in. Natuurlijk kun je je afvragen of het echt nodig is om speciale onderhoudsproducten te gebruiken voor je indoor setup. Aan de andere kant zijn de producten die ik getest heb gewoon goed. En je fiets moet toch gepoetst en onderhouden worden, dus waarom dan niet met Watts-up, Sweatopia en Afterwatt?

Gebruik code 'WATTSUP20' voor 20% korting op het hele Dynamic assortiment

Hoe onderhoud jij je fiets en fietstrainer tijdens het indoor seizoen?

Deel je tips en tricks in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen zwift benodigdheden gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×