Skip to main content

In de afgelopen Tour de France smeerden de renners van Team Jumbo-Visma hun ketting met Speed Potion Wax van Dynamic Bike Care. Reden Wout van Aert en Jonas Vingegaard daarom zo goed? Wiebe mocht namens Cobbles Cycling niet alleen de Speed Potion wax testen, maar ook de Dynamic Slick wax én de chain cleaner. Lees hier zijn ervaringen met deze producten.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Dynamic Bike Care wordt vertegenwoordigd door onze partner 2moso. We doen echter in alle reviews, dus ook deze, ons best om een eerlijk beeld te schetsen. Wie bieden jullie graag betrouwbare informatie. Voor deze test hebben we de producten opgestuurd gekregen.

Dynamic Bike Care

Allereerst wil ik vermelden dat de website van Dynamic Bike Care erg uitgebreid en overzichtelijk is. Er staat ontzettend veel informatie over de producten van Dynamic. De site is niet dominant gericht op verkoop, maar is erg stijlvol en er is ook een blog over allerlei onderwerpen en partnerships die Dynamic is aangegaan. Dynamic beweert op hun site dat ze producten hebben voor alle disciplines: racefiets, gravelbike, mountainbike en sportieve e-bike. Als eigenwijze wielrenner zeg ik natuurlijk meteen dat ik een discipline mis: de cyclocross. Maar laten we zeggen dat men deze tegenwoordig schaart onder de gravelbike.

Ik heb de producten van Dynamic getest op al mijn fietsen: een racefiets, een cyclocrosser, een mountainbike en een gravelbike met bagagedragers voor woon-werkverkeer. Vooral die laatste heeft het zwaar te verduren, want die moet door weer en wind, ook als ik geen zin heb. Hij moet dus altijd klaar staan en super betrouwbaar zijn, want niet op je werk kunnen komen is nergens goed voor.

Het testpakket

Via de post kreeg ik een bijzonder leuk pretpakket toegestuurd, compleet met promotiemateriaal en twee mooie zwarte bidons met de dekst F*ck dirty bikes. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de onderhoudsproducten: twee soorten wax en een chain cleaner. Meer heb je ook niet nodig om je ketting schoon te houden en soepel te laten lopen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-bike-care-review-testpakketHet testpakket van Dynamic Bike Care.

De producten van Dynamic Bike Care zien er goed uit. Alle etiketten zijn in wit op zwart geprint, wat vooral erg prettig is om te lezen. De beschrijvingen zijn kort en duidelijk. Vaak worden dit soort producten met veel opvallende kleuren gepresenteerd en is het niet eens goed leesbaar waardoor men al meteen de plank mis slaat.

De Dynamic Slick wax en de Dynamic Speed Potion wax zijn beiden biologisch afbreekbaar. Eetbaar? Dat denk ik niet, maar wel een goed gevoel dat wanneer je onderweg de smering van je ketting verliest, want je doet niet aan milieuvervuiling.

Dynamic chain cleaner: laat je ketting shinen

Voor €9,99 heb je 500 milliliter twee-componenten ontvetter met een klein beetje olie, die voorkomt dat de metalen delen uitdrogen na het schoonmaken. Een veiligheidsdop voorkomt dat het per ongeluk los raakt en in handen komt van gezinsleden die het beter niet gebruiken.

Dynamic belooft dat je een brandschone ketting krijgt door het gebruiken van de chain cleaner. Het is simpelweg op een doekje te gebruiken om daarmee de ketting te reinigen. Er zijn geen moeilijke apparaten nodig waar je de ketting doorheen laat draaien. Ook hoef je de ketting niet te demonteren, hoewel dat natuurlijk wel kan als je dat fijn vindt.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-bike-care-review-chain-cleanerEen schone ketting is een goed begin, en dus het halve werk. 

Het spul moet wel ontzettend chemisch zijn, want het deed meteen wat het beloofde. De ketting van mijn gravelbike was aardig zwart, want deze was nog nooit ontvet. Al bij de eerste veeg verscheen de zilverkleurige glans, dus ik ben enthousiast over dit product. De ketting was na een minuut of vijf poetsen brandschoon maar niet droog, zelfs wat vettig door het laagje olie. Na de ketting heb ik mijn cassette, de derailleurwieltjes en de tandbladen er ook mee gereinigd, wat al even gemakkelijk ging.

Dynamic Speed Potion wax: snel en soepel

Voor het smeren had ik de keuze tussen Speed Potion wax of Slick wax. Voor mijn racefiets was de keuze simpel: Speed Potion! Dit doet ook echt wat het belooft. De wax is supersnel en blijft perfect lopen tijdens schakelen. Wel even de ketting goed warm rijden, want de wax droogt wat op als de fiets stil staat. Dynamic belooft dat de Speed Potion de snelste wax coating is met 17% wrijvingsverlagende additieven. Je hoort je ketting amper, alsof het door olijfolie gesmeerd is, maar gek genoeg blijft de ketting brandschoon. Een schone ketting gaat langer mee en geeft minder wrijving. Het kost je dus minder materiaal en minder energie.

De Speed Potion wax is wel aan de prijs. Voor €39,99 heb je de snelste wax ter wereld, maar als wielertoerist ga je daar weinig verschillen mee maken natuurlijk. Fijn product? Ja, dat wel, maar of ik het voor die prijs zelf zou kopen? Ik rijd regelmatig criteriums en veldcrossen, en ik mag erg graag gaan klimmen in Spanje. Misschien dat ik na deze zomer vreselijk veel persoonlijk records ga breken, dan kom ik er zeker nog eens op terug of ik daar wat extra euro’s voor wil betalen!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-bike-care-review-speed-potion-waxGezien de prijs doe je vanzelf zuinig met de Speed Potion wax.

Dynamic Slick wax: voor het zwaardere werk

Het zonnetje scheen volop, dus koos ik ook voor mijn woon-werk gravelbike in eerste instantie voor de Dynamic Speed Potion wax. Ik pompte de banden nog eens hard op en pakte de volgende ochtend mijn fiets naar het werk.

Ik heb al veel kettingoliën en waxen geprobeerd, en de eerste ritten rijdt het allemaal even fantastisch. Maar na een tijdje gaat de ketting vaak wat droog en rauw klinken. Met de Speed Potion wax was dit totaal niet te merken. Ik heb er een maand mee rond gereden, 30 km per dag, zonder ernaar om te kijken. Tot er een dag kwam dat het zo veel en hard regende dat ik nat was tot in mijn sokken. De rit liep goed, maar de volgende ochtend was de ketting helemaal waxloos, kurkdroog en zelfs al een klein beetje roestig.

Ik moest dus het hele ritueel opnieuw beginnen en ik koos ditmaal voor de Dynamic Slick wax. Een betere keuze voor natte omstandigheden, want met de bui van de volgende dag bleef de wax echt zitten en was een doekje voldoende om de boel weer droog te vegen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-dynamic-bike-care-review-slick-waxMet Dynamic Slick wax ben je van alle markten thuis.

Ook voor de mountainbike en de cyclocrosser heb ik de Slick wax gebruikt. Voor deze fietsen gebruik ik al jaren hetzelfde product met het blauwe etiket dat de meesten wel kennen. Ik zweerde erbij, maar ben zeker tevreden met de Dynamic Slick wax, al is deze wel ietsje duurder in aanschaf. Voor 100 ml betaal je €12,99.

Conclusie

Ben ik tevreden over de producten van Dynamic Bike Care? Jazeker. De Dynamic chain cleaner werkt supersnel en je hebt alleen een doekje nodig om het te gebruiken. De Speed Potion wax doet wat het belooft en als profs het volop gebruiken mag het wat meer kosten, al vind ik de prijs desondanks aan de hoge kant.

De Dynamic Slick wax is niet echt iets nieuws, maar het is prima spul. Het gevoel dat je milieuvriendelijk bezig bent geeft ook net wat extra geruststelling in het bos. Bovendien is het toch wel mooi als je alles van hetzelfde merk hebt staan in je werkplaats.

Wat is jouw favoriete product voor kettingonderhoud?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-dynamic-bike-care-review-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×