Skip to main content

Ruurd houdt van lange dagen in het zadel. Lekker toeren en de boel verkennen. Het liefst kiest hij gravelroutes met zo weinig mogelijk asfalt. Op zo’n lange tocht buiten de ‘bewoonde wereld’ moet je de nodige bevoorrading meenemen om de benen te laten draaien. Dan is een stuurtas een uitkomst. Ruurd vertelt je hoe hij zijn ideale stuurtas vond.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hoe groot moet mijn stuurtas zijn?

De meeste fietsers gebruiken een zadeltasje voor het opbergen van reservemateriaal. Het ligt dan ook voor de hand om je stuurtas te gebruiken voor de overige spullen. Maar uiteraard kun je je reservemateriaal ook in een stuurtas stoppen. Het hangt er maar net vanaf wat je allemaal mee wil nemen.

Wil je alleen de hoogst noodzakelijke spullen kwijt, dan heb je misschien al genoeg aan een klein stuurtasje: je hebt ze al vanaf 1 liter. Is jouw paklijst veel langer, bijvoorbeeld omdat je gaat bikepacken? Kies dan een grotere stuurtas, ze gaan tot wel 15 liter. Zo’n grote tas gaat natuurlijk wel het stuurgedrag van je fiets beïnvloeden, dus bedenk goed hoeveel volume je nodig hebt.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-stuurtas-kopen-detour-04Toch een maatje groter moeten nemen? 

Waar moet je verder op letten?

Waterdichtheid

Ook al ben je niet van plan om in slechte omstandigheden te fietsen, toch is het raadzaam om te kijken naar een waterafstotende tas. De meeste tassen bieden door de keuze van het materiaal wel enige bescherming tegen regen en modder. Zo is na een klein buitje of plasje niet gelijk de inhoud van je tas nat. Wil je dat je spullen onder alle omstandigheden droog blijven, let dan goed op het gebruikte materiaal en kies een tas die niet alleen waterafstotend is, maar echt waterdicht.

Sluitingsmechanisme

Om gemakkelijk bij je spullen te kunnen is het type sluitingsmechanisme van belang. Je hebt voornamelijk de keuze tussen stuurtassen met ritsen en tassen met clips. Kijk ook waar het mechanisme zit en hoe je uiteindelijk de spullen uit de tas haalt. Meestal is dit aan de voor- of bovenkant van de tas als hij op de fiets zit. De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur, in combinatie met de fiets waarop je de tas wil gebruiken.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-stuurtas-kopen-detour-01Met de sluiting op de juiste plaats heb je je telefoon zo te pakken.

Bevestiging op de fiets

Allereerst is het belangrijk dat je stuurtas past binnen de ruimte die je hebt aan je stuur. Zelf rijd ik met dropbars. Dit geeft je aanzienlijk minder ruimte vergelen met flat bars. Let er ook op of je niet in de knoei komt met de bekabeling rond je stuur. Over het algemeen zie je drie verschillende bevestigingsmechanismen:

Klikmechanisme

Bij het klikmechanisme monteer je een houder aan je stuur waaraan je je tas klikt.

Straps

De meeste tassen werken met straps. Hierdoor zit je niet vast aan een gemonteerd mechanisme aan je fiets en kan je het altijd strak monteren en gemakkelijk weer van je fiets halen.

Drybag houder

Tot slot zie je ook nog het systeem van de drybag houder. De houder zelf is vaak met straps aan de fiets bevestigd. Aan of in de houder strap je vervolgens een drybag. Zo haal je makkelijk je drybag uit de houder. Dit systeem heeft vaak meer volume dan andere stuurtassen. Nadeel hiervan is dan weer dat je niet even snel iets uit je stuurtas kan pakken onderweg. Deze combinatie maakt deze stuurtassen vooral geschikt voor bikepacken.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-stuurtas-kopen-detour-03Rijd je met dropbars, kies dan een smallere stuurtas.

And the winner is…

Uiteindelijk heb ik voor mijn gravelritten gekozen voor een compacte 3 liter stuurtas van Detour met een ritssluiting aan de voorkant. Zo kan mijn fietsnavigatie op de out-front steun blijven zitten.  De tas is waterafstotend. Ik ben niet van plan om in de hozende regen te gaan fietsen, dus dat is goed genoeg voor mij.

Afhankelijk van de geplande rit vul ik de stuurtas met:

Optie 1: praktisch en verstandig

 • Binnenband (29er)
 • Pomp
 • Windjack
 • Banaan
 • 2 repen
 • Boterhammen
 • Telefoon

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-stuurtas-kopen-detour-05De basisinhoud.

Optie 2: voor het echte gravelgevoel

 • Gaspul (100 gram)
 • Gasbrander
 • Aansteker
 • Espressopotje
 • Koffiemolen met bonen

Heb jij een stuurtas? Wat voor een? En wat stop je erin?

Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava Club. Ben je nog geen lid? Meld je dan gratis aan!

Gerelateerd artikel

cobbles gerelateerd bikepacking fietstassen

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×