Skip to main content

Wil jij deze zomer gaan bikepacken? Daarbij horen bikepacking fietstassen! Er zijn verschillende opties, je leest hier van vier soorten de voor- en nadelen. De start van een mooi fietsavontuur!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Bikepacking fietstassen

De vakantieperiode staat voor de deur, het weer is goed… Tijd om over bikepacking te praten! Vorig jaar maakte ik een bikepacking tocht van Italië naar Nederland. Ik ging licht bepakt op pad, waardoor ik alleen een flinke zadeltas en kleine stuurtas nodig had. Wanneer je een grotere tocht gaat maken zijn er echter allerlei opties. Daarom bespreken we hier allerlei bikepacking fietstassen.

1. Zadeltassen

In een normale zadeltas kun je niet veel meer kwijt dan een reserveband, een bandenlichter en een luchtpatroon. Tegenwoordig bestaan er ook speciale bikepacking zadeltassen met een inhoud van 14 á 15 liter. Hierin kun je alle spullen meenemen die je nodig hebt om een week te bikepacken van hotel naar hotel. Een zadeltas is een grote vooruitgang ten opzichte van een rugzak. Tijdens het fietsen merk je na een uur niks meer van de tas en kun je eindeloos genieten. Bij een rugzak daarentegen, wordt je rug warm en ga je zweten. Van alle opties van bikepacking fietstassen vind ik dit degene met de minste (eigenlijk geen) nadelen.

cobbles bikepacking fietstassen zadeltas revelate viscacha

Hierboven zie je een zadeltas met een inhoud van 14 liter, de Revelate Viscacha.. Een soortgelijke tas vind je bij veel fabrikanten in het assortiment. Het nadeel van deze tassen is dat ze vaak van zichzelf niet waterdicht zijn en je ze altijd helemaal moet demonteren als je fiets op een andere locatie gestald worden tijdens de overnachting.

cobbles bikepacking fietstassen zadeltas revelate terrapin

Bovenstaande tas is de Revelate Terrapin. Deze heeft hetzelfde volume als de Viscacha, maar heeft het voordeel wel waterdicht te zijn, door de bijgeleverde dry bag. Omdat de dry bag uitneembaar is kost het relatief weinig moeite om de tas mee naar je hotelkamer te nemen.

2. Frametassen

Frametassen hebben als voordeel dat het gewicht goed verdeeld wordt over de fiets. Het nadeel van een frametas kan zijn dat je er met je benen tegenaan schuurt. Wanneer tijdens het fietsen je knieën een beetje naar binnen gericht zijn is een frametas voor jou niet de beste optie. Probeer dit voor aanschaf altijd even uit.

Frametassen zijn in verschillende vormen en maten te verkrijgen. Zo heb je full frame tassen en halve tassen. Het voordeel van een halve tas is dat je (bij een groot frame) je bidonhouders nog kan laten zitten. Bij een full frame tas zal je de bidons ergens anders moeten monteren (waardoor je weer een extra tas moet kopen) of een Camelbak mee moeten nemen (waardoor je rug weer gaat zweten).

Ik heb zelf een frametas uitgeprobeerd; voor mij werkte het helaas niet, dus heb ik hem teruggestuurd. Gelukkig zijn er nog andere soorten bikepacking fietstassen! Maar wie weet werkt het voor jou wel, dus bekijk hier eens wat verschillende soorten.

cobbles bikepacking fietstassen frametas apidura grootGrote frametas

cobbles bikepacking fietstassen frametas apidura kleinKleine frametas, hier kunnen je bidons nog onder

3. Stuurtassen

Ook stuurtassen zijn er in verschillende vormen, maten en wel of niet waterdicht. Een stuurtas beïnvloedt het stuurgedrag van een fiets behoorlijk. Stop dan ook geen zware spullen in deze tas. Let bij het aanschaffen van een stuurtas goed op je stuurbreedte. Je kunt het beste ook nog wat speling overhouden.

Daarnaast zijn stuurtassen niet aan te raden bij carbon sturen. Carbon wordt gemaakt en uitvoerig getest om op een bepaalde manier belast te worden (lees: met je handen). Als de belasting anders is (lees: een stuurtas erbij) wordt de kans dat het carbon breekt verhoogt.

Rapha x Apidura stuurtascobbles bikepacking fietstassen stuurtas rapha apidura

4. Bovenbuis tas

Een bovenbuis tas is een kleine tas die je helemaal aan de voorkant van de bovenbuis zet. Deze tas is ideaal voor het bewaren van dingen die je snel voor handen wil hebben. Bijvoorbeeld je gereedschap of wat te eten. Daarnaast kom je er ook niet met je knieën tegenaan. Ideaal dus!

cobbles bikepacking fietstassen bovenbuistas apidura

Heb of wíl jij nog goede bikepacking tips?

Ben jij wel eens wezen bikepacken of wil je juist gaan, maa zoek je nog tips? Of heb je nog meer vragen over bikepacking fietstassen? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Wil je starten met bikepacken? Lees dan eens dit artikel waar we je de basics uitleggen:

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×