Skip to main content

Door de coronamaatregelen en de bijbehorende hashtag #ridesolo is Michelle veel meer solo gaan fietsen. En dat niet alleen, ze is het zelfs leuk gaan vinden! In dit blog vertelt ze welke voordelen van solo fietsen ze in het afgelopen jaar heeft ontdekt.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Waar ik vroeger het liefst met een fietsbuddy op pad ging, kan ik nu ook oprecht genieten van een lekker ritje met me, myself and I. Hopelijk inspireer ik je met mijn ervaringen om ook eens een soloritje te maken.

1.     Je kunt op je eigen tempo rijden

Een van de grootste voordelen van solo rijden, vind ik dat ik mijn eigen tempo kan rijden. Je hebt niet het gevoel dat je het tempo van je fietsmaatje moet bijbenen, en je hoeft je ook niet in te houden omdat iemand anders een lager tempo heeft. Je kan helemaal zelf beslissen of je rustig wil toeren of dat je keihard wil vlammen. In 2020 reed ik voor het eerst meer dan 100 kilometer in mijn eentje, en dat was een van mijn soepelste lange ritten. En dat kwam onder andere doordat ik de hele tijd in een prettig tempo kon rijden.

2.     Je kunt zo veel of zo weinig pauze nemen als je zelf wil

Geen gezucht dat je alwéér een foto wil maken van dat mooie uitzicht, en gewoon even rustig je reepje eten als je daar zin in hebt. Maar het kan natuurlijk ook juist andersom fijn zijn: even lekker doorfietsen zonder te stoppen op het moment dat jij er nét lekker inzit.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-solo-fietsen-6-redenen-lumbershotAls je solo rijdt kun je rustig de tijd nemen voor een mooi lumbershot.

3.     Je kunt op ieder moment vertrekken

Ook zo’n heerlijk voordeel van solo fietsen: je hoeft niks af te spreken. Als ik een keer vroeg klaar ben met werken kan ik direct mijn fietspak aanschieten en vertrekken. Je hoeft niks af te spreken en op iemand te wachten. Je kunt op het moment gaan dat jou goed uitkomt, en zo kun je fietsen wat makkelijker in je dag plannen.

4.     Je krijgt meer vertrouwen in jezelf én je fiets

De vorige punten waren allemaal vrij praktisch, maar het alleen fietsen heeft ook andere voordelen. Ik vond het in het begin best wel spannend om alleen te fietsen. Je kan namelijk niet meer op iemand anders rekenen. Je moet zelf navigeren en dealen met pech onderweg. Daarnaast kan je natuurlijk niet even in het wiel van je fietsbuddies hangen als je het zwaar hebt. Maar dat zorgt er juist voor dat je meer vertrouwen krijgt in je eigen fietsskills en je leert je fiets beter kennen. Bovendien voel ik me toch altijd nét iets trotser als ik een bepaalde prestatie solo heb neergezet. In je eentje die KOM/QOM rijden is toch knapper dan als je het in een peloton doet.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-solo-fietsen-6-redenen-100-km-ritOnderweg tijdens mijn eerste solo 100 km-rit.

5.     Het is ideaal om je hoofd leeg te maken

Ik vind alleen fietsen ideaal om een lange werkdag van me af te schudden. Ik fiets dan ook het liefst solo in de avonduren. Even tot mezelf komen, en even iets anders dan dat beeldscherm. Ik zeg ook wel eens: fietsen is mijn therapie. Daarnaast kan ik het beste nadenken op de fiets. Zo heb ik ongeveer al mijn blogs voor Cobbles (waaronder deze!)  bedacht tijdens het fietsen. Je hebt even totaal geen andere afleiding en dat is bij mij ideaal om mijn creativiteit op gang te brengen.

6.     Je geniet meer van je omgeving

Als je samen met iemand fietst, ben je vaak zoveel aan het ouwehoeren dat je soms mist hoe prachtig de omgeving is. In mijn eentje ben ik me daar meer bewust van en ga ik bijvoorbeeld juist even wat rustiger fietsen om alles goed in me op te nemen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-solo-fietsen-6-redenen-kampinaEven genieten van het mooie uitzicht van de Kampina.

Daarbij wil ik meteen de tip geven om niet iedere keer dezelfde rondes te rijden. Dat voelt misschien veilig als je alleen gaat, maar het is juist zo leuk om nieuwe paadjes te ontdekken. Lees bijvoorbeeld ons blog over het maken van je eigen routes met Komoot. Een andere optie is om te kijken naar routes van andere fietsers, en die te rijden. Je zult meteen merken dat andere mensen totaal andere routes bedenken dan je zelf zou doen.

Ben jij geïnspireerd om meer soloritjes te gaan rijden? En waarom rijd jij (niet) graag solo?

Laat het weten via onze Facebookpagina of in de Cobbles Cycling Strava club. Ook dat kun je helemaal alleen, en het kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-solo-fietsen-6-redenen-gerelateerd

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×