Skip to main content

Pech onderweg is nooit leuk. Het enige waar je onderweg voor zou moeten stoppen is een rood stoplicht of een terras. Maar soms begeeft je materiaal het en sta je met een kapotte fiets langs de kant. Gelukkig kun je met de juiste tools veel problemen zelf snel verhelpen. In dit blog lees je hoe je goed voorbereid op pad gaat.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Lek rijden, ketting gebroken, spaak geknapt, derailleur krom. Waarschijnlijk heb je minstens één van deze zaken al eens meegemaakt onderweg. Soms heb je gewoon pech, maar soms had je het misschien toch kunnen voorkomen. Daarom eerst een paar preventie-tips voordat de reparatietools aan de orde komen.

Voorkomen is beter dan repareren

De ervaring leert dat je met een goed onderhouden fiets minder kans hebt op pech onderweg. Het tijdig vervangen van je banden kan lek rijden voorkomen. Doordat er meer rubber op de band zit moet een scherp voorwerp, zoals glas of een steentje, dieper penetreren om jouw binnenband lek te prikken. Rijd je tubeless? Dan is de kans ook al aanzienlijk kleiner om lek te rijden.

Vervang ook tijdig je ketting om te voorkomen dat hij onderweg breekt. Naarmate de ketting meer en meer kilometers heeft afgelegd slijt en rekt het materiaal uit. Hierdoor wordt de kans groter op een kettingbreuk. Zelf controleer ik regelmatig met een kettingchecker of hij al dan niet aan vervanging toe is. Bijkomend voordeel is dat door het tijdig vervangen van je ketting ook je cassette langer meegaat.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-pech-onderweg-tips-oude-bandVervang een oude band voordat je door slijtage lek rijdt.

Maar nieuwe banden en een verse ketting zijn helaas geen garantie dat je niet getroffen zult worden door pech onderweg. Zorg daarom dat je een reparatiesetje bij je hebt, en dat je weet hoe je het moet gebruiken.

Pech! Wat nu?

Het is zover: je hebt pech. Het belangrijkste om eerst te doen is ervoor zorgen dat jij en je eventuele fietspartner(s) veilig staan. Indien het regent ga dan, indien mogelijk, uit de regen staan. Vervolgens is het zaak om je op de pech te richten. Met een beetje mazzel kun je met behulp van onderstaande spullen snel weer verder, of in ieder geval fietsend terug naar huis.

Mobieltje

Bij medische pech onderweg is het altijd handig om een mobieltje bij je te hebben. Sla hier ook altijd In Case of Emergency (ICE) nummers op. Zo kunnen omstanders jouw naasten verwittigen als er iets met jou aan de hand is. Er zijn ook apps die bij een (ernstige) val automatisch een ICE nummer bellen en je locatie doorgeven. Ook veel fietscomputers hebben tegenwoordig dit soort functies.

Gelukkig blijft het in de meeste pechgevallen bij een kapotte fiets. Ook dan komt je telefoon van pas, bijvoorbeeld om even snel een filmpje te zoeken om te zien hoe je je fiets kunt repareren. En als laatste redmiddel kun je altijd nog iemand bellen om jou en je fiets op te komen halen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
Schat, kun je me even op komen halen?

Multitool

Een multitool doet zijn naam eer aan en kan je in veel gevallen uit de brand helpen. Let er bij het aanschaffen van een multitool op dat hij minimaal een setje inbussleutels (3 t/m 6), een plat- en kruiskopschroevendraaier en een kettingpons heeft. Hiermee kun je de meeste bouten van je fiets los- of vastdraaien, en je gebroken ketting ponsen om de kapotte schakel te verwijderen.

Binnenband en bandenlichters (voor niet-tubeless rijders)

Rijd je lek, dan is het handig om een binnenband (van de juiste maat!) bij je te hebben. Een bandje vervangen is vaak sneller dan plakken. Om er zeker van te zijn dat je na een tweede keer lek rijden nog steeds verder kunt is het ook aan te raden om plakkers mee te nemen. Deze heb je tegenwoordig ook voorgelijmd. Vergeet daarnaast niet minimaal één bandenlichter mee te nemen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-reparatieskills-gereedschap-lezyne-portashop-2De basisuitrusting: multitool, kettingpons en een setje bandenlichters.

Reparatieplug (voor tubeless rijders)

Als je tubeless rijdt dichten de meeste gaten zichzelf. Maar bij een wat groter gat kan het toch spannend worden of de latex hem dicht. Daarom is het aan te bevelen een reparatieplug bij je te hebben. Hiermee kun je een gat in de buitenband probleemloos repareren zonder een binnenband te moeten steken. Steek je na het lekrijden met je tubeless systeem toch liever een binnenband? Dan kan dit uiteraard ook gewoon.

Iets om mee te pompen

De één neemt liever een pompje mee, de ander CO2 patronen. Beiden zijn prima zolang jij maar weer lucht in je band krijgt. Let bij de aanschaf van een pomp wel op de maximaal haalbare luchtdruk. Veel goedkope pompjes krijgen toch wat minder lucht in de band dan de wat duurdere handpompen. Rijd je niet met een racefiets en heb je dus minder druk nodig? Dan kun je ervoor kiezen om een pompje te kopen met een grotere luchtkamer. Scheelt je een hoop pompen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-beginner-dingen-die-je-niet-wil-horen-lekke-bandTenzij je een volgwagen hebt kun je maar beter zorgen dat je zelf onderweg een band kunt vervangen.

Quick link

Een quick link is enorm handig voor het fiksen van een gebroken ketting. Het is dan namelijk een kwestie van de ketting op de juiste plek(ken) ponsen, de ketting weer sluiten met de quick link, en gaan. Let bij de aanschaf van een quick link wel op het aantal verstellingen dat jouw fiets heeft.

Indien je de bovenstaande zaken mee hebt, dan kun je je al aardig redden uit de meest voorkomende pechsituaties. Zelf heb ik vaak ook nog ventielverlengers mee en iets om je binnenventiel mee vast te draaien.

Hoe krijg ik dat allemaal mee?

Reservemateriaal in huis hebben is handig, maar meenemen is handiger. Dit kan op vier manieren:

In je achterzak

De meest gesoigneerde manier is om je reservemateriaal in de achterzak van je fietsshirt te doen. Indien je lang in het zadel zit gaat dit vaak wel ten koste van de ruimte die je hebt voor eten.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-fietsshirts-zomer-jura-cycle-clothing-back
Nu alleen nog mijn regenjasje…

In een zadeltas

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, kan het handig zijn om alles in een zadeltas te stoppen. Ook creëer je hierdoor meer ruimte in je achterzak, waardoor je meer eten mee kan nemen. Let bij de aanschaf op dat de zadeltas past bij de hoeveelheid spullen die je meeneemt.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-pech-onderweg-tips-tool-bagOpvouwbaar zadeltasje van Detour.

In een gereedschapsbidon

Gereedschapsbidons hebben een wijde hals om de spullen er gemakkelijk in en uit te krijgen. Vind je het belangrijk dat je drank- en gereedschapsbidon hetzelfde zijn? De enige manier om dit gesoigneerd te doen is door zelf een bidon door te zagen en daar spulletjes in te doen.

In een camel bag

Mountainbikers rijden vaak met een rugzak met daarin drinken. Deze rugzak kun je ook gebruiken om reservemateriaal in te stoppen. Een camel bag dragen op de racefiets is, volgends de wielercode, taboe.

Wat zijn jouw ervaringen met pech onderweg?

Sleutelen in de stromende regen? Spontane hulp van toevallige voorbijgangers? Pech onderweg is niet leuk, maar levert wel vaak mooie verhalen en herinneringen op. Deel ze in de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-essentiele-benodigdheden-gerelateerd

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×