Skip to main content

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: vegan! Op social media, op de receptenpagina van je favoriete supermarkt of misschien zelfs wel in je eigen vriendenkring of familie. Onlangs testte Cobbles bijvoorbeeld nog een aantal vegan energierepen. Manon gaat in op de vraag hoe je een veganistisch dieet kunt combineren met (fanatiek) fietsen. Maar eerst legt ze je nog eens haarfijn uit wat ‘vegan’ ook alweer precies inhoudt.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wat is vegan?

“Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten”, alsdus Wikipedia. ‘Dierlijke producten’ is een breed begrip. In eerste instantie denk je aan lichaamsdelen van dieren, zoals vlees en vis. Maar veganisten vermijden ook producten die gemaakt zijn van dierlijke lichaamsstoffen zoals zuivel, eieren en honing. Veganisten kiezen voor deze leefstijl vanuit verschillende overtuigingen: het milieu, gezondheid of ethische redenen.

Het verschil tussen vegan en plant-based

Naast vegan hoor je ook weleens de term ‘plant-based’. Hoewel beide stromen de meeste dierlijke producten vermijden in hun leefstijl is er een wel een verschil. Mensen die plant-based eten, gebruiken alleen pure en onbewerkte producten. Dus zonder kunstmatige toevoegingen en enkel onbewerkt voedsel: vitamines en andere voedingsstoffen uit de natuurlijke bron. E-nummers, geraffineerde suikers en andere vormen van bewerkt voedsel worden niet genuttigd.

De basis van een plant-based dieet zijn ‘whole foods’: groentes, fruit, zaden en gezonde vetbronnen. Een whole food plant-based dieet hoeft overigens niet per definitie vegetarisch of vegan te zijn. Wel wordt er meestal goed nagedacht over de herkomst van het vlees of de vis of andere dierlijke producten die worden geconsumeerd. Dierlijke producten dienen dan vaak meer als ‘garnering’ dan als hoofdonderdeel.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-vegan-fietsen-hoe-waarom-productenDe keuze is reuze, ook als vegan.

Waarom zou je vegan of plant-based leven?

Veel veganisten hebben als grootste reden voor hun leefstijl dat zij niet mee willen werken aan de vlees- en zuivelindustrie. Daarnaast drukken deze industrieën ook een zekere stempel op de belasting van het milieu en dus het klimaat, wat voor veel vegans en vegetariërs ook een grote reden is.

Wil je hier meer over weten? in diverse Netflix docu’s is veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld een van deze: Cowspiracy, Forks over knives of What the Health. De documentaire Game Changers gaat over sporters die een veganistische leefstijl aannemen, omwille van gezondheid en het verbeteren van prestaties. Inmiddels hebben best wat bekende sporters zoals Lewis Hamilton, Novak Djokovic en Lotto Soudal’s Adam Hansen veganisme omarmd.

Tekst gaat verder onder video

Vooroordelen over veganisme

Supplementen

Een van de vooroordelen die je hoort als je aangeeft geen dierlijke producten te eten, is dat je daardoor te weinig van bepaalde belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zolang je let op wat je eet (vegan is niet per definitie gezond) kom je echter niets tekort. Eventueel kun je je dieet aanvullen met supplementen. Vitamine B12 is bijvoorbeeld een supplement dat aan te raden is omdat dit in dierlijke producten voorkomt.

Eiwitten

Er wordt vaak gedacht dat je vlees moet eten om aan je eiwitten te komen, maar niets is minder waar. Ook via plantaardige producten kun je genoeg eiwitten binnenkrijgen. Wel moet je misschien wat meer eten om voldoende binnen te krijgen. Enkele voorbeelden van bronnen van plantaardige eiwitten zijn noten, peulvruchten, zaden, bonen, linzen, tofu en erwteneiwit. Overweeg je een vegan dieet, dan is verstandig om je goed in te lezen over hoe je voeding het beste ingedeeld kan worden om aan alle voedingsstoffen te komen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vegan-fietsen-hoe-waarom-bonen-linzenBonen en linzen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten.

Iedereen heeft eiwitten nodig, maar voor sporters zijn eiwitten extra belangrijk voor opbouw en herstel van hun spieren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en dus belangrijk in het gebruik en opbouw van je spieren. Niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken, essentiële moet je via voeding binnenkrijgen. Wil je als sportende veganist meer weten over aminozuren en eiwitten, lees dan dit artikel van Janneke van der Meulen.

Het verhaal van Manon

Het zal je niet verbazen dat ik zelf ook grotendeels veganistisch leef. Ik ben nooit echt een vleesliefhebber geweest dus de stap naar vegetarisme was voor mij niet moeilijk. Zuivelproducten kan ik niet goed verteren, dus ook die had ik al grotendeels uit mijn dieet geschrapt. Ik ben echt een animal lover en de afgelopen jaren ben ik mij meer gaan verdiepen in waar mijn eten vandaan komt. Zowel voor het dierenleed als voor het milieu en voor mijn gezondheid. Zo ben ik stap voor stap producten gaan vervangen en ontdekken. Helemaal vegan ben ik (nog) niet, maar mijn dieet bestaat grotendeels uit plantaardige producten.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vegan-fietsen-hoe-waarom-falafel-burgerFalafel (hier in burgervorm) is niet alleen populair bij vegans.

Ik sportte intensief en had op mijn werk veel sportieve collega’s, wat tot interessante en pittige discussies leidde over de voor- en nadelen van veganisme. Voor mij was dat een reden om nog meer onderzoek te doen naar vervangende producten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, en te zorgen dat mijn lichaam bestand was tegen het intensieve sporten. Doordat ik producten elimineerde waar ik niet goed tegen kon en gezonde voeding toevoegde, had ik een fitter lijf, meer energie en minder buikpijn. Zelfs mijn astma werd rustiger. Dit was natuurlijk een groot voordeel tijdens het fietsen!

Helaas ben ik twee jaar geleden aangereden en kamp ik als gevolg daarvan nog steeds met een schouderblessure. Ik heb de afgelopen tijd dus niet zoveel op de fiets gezeten, in ieder geval geen flinke duurritten.

Vegan duursporten

Ondanks mijn blessure was ik wel nieuwsgierig naar het effect van veganisme op duursporten. Wat is er anders aan de voorbereiding en het herstel van vegan duursporters? Om hier meer over te weten te komen, heb ik contact gezocht met Guy van @velo_athletic. Ik volgde hem al een tijd op Instagram en aangezien hij zo’n beetje dagelijks op zijn fiets springt en met grote regelmaat afstanden fietst waar ik alleen maar van kan dromen, heb ik hem eens gevraagd hoe hij zijn vegan lifestyle hiermee combineert.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vegan-fietsen-hoe-waarom-falafel-guy-instagramGuy zijn motto: eat plants, go on epic rides.

Kort gezegd: er is niet zoveel anders. Tijdens het sporten gebruikt Guy graag reepjes van merken als Clifbar of Nakd: goed van smaak en vrijwel uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Merkt hij verschil met de tijd voordat hij vegan werd? Niet echt. Hij eet vooral meer voor en na het sporten (dit zie ik overigens als een groot voordeel! #foodislife).

Zodra hij terug komt van het fietsen gaat er eerst wat snoep in (ook vaak te zien in de instastory) en later eet hij een maaltijd met veel voedingswaarde en eiwitten. Denk hierbij aan rijst met bonen of tofu, of bijvoorbeeld tempeh met groente en saus zoals een curry. Maar pasta met bonen, rode saus en groenten gaat er ook graag in! Voor de snelle maaltijd maakt hij graag een pitabroodje met hummus, falafel en sla. Simpel, voedzaam en lekker!

Is een vegan dieet iets voor jou?

Wil je ontdekken of een plantaardig dieet bij jou past? Lees je zelf goed in, maak kleine veranderingen en geef je lichaam de tijd om te wennen! Fiets je heel intensief? Dan is het wellicht interessant om een sportvoedingsdeskundige te raadplegen om voor jouw specifieke behoeften de juiste voeding te adviseren.

Zelf volg ik Lisa Stel (@lisagoesvegan) graag, zij heeft een tof Instagram met veel recepten en vegan tips. Ook heeft ze leuke kookboeken waar ik graag recepten uit haal! Maartje van Gestel @maartjemariacom is een vegan triatleet en geeft onder andere voedingsadvies, al dan niet in combinatie met sport en ze betrekt je mindset er ook bij. Ze heeft ook een tof boek geschreven met veel informatie en recepten. Kijk je liever Youtube? Dan is het kanaal van The Vegan Cyclist een aanrader. Hij is vegan, vader en coureur!

Tekst gaat verder onder video

Wat zijn jouw ervaringen als fietser met een vegan of plant-based dieet?

Deel je tips en verhalen in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-vegan-fietsen-hoe-waarom-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×