Skip to main content

Gravelbiken wordt steeds populairder in Nederland: steeds meer fabrikanten brengen een gravelvariant op de markt, zo ook het kleine Zuid-Limburgse SWETT Custom Cycles. Daan ging op pad om de SWETT Smockelaer te testen. Benieuwd? Lees snel verder.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles doet haar best reviews zo objectief mogelijk uit te voeren. Een Cobbles review geeft de ervaringen en beleving van de schrijver/schrijfster weer. Cobbles wordt niet betaald of op andere wijze gecompenseerd voor deze review.

Gravelbike = veelzijdigheid?

Een gravelbike kan interessant zijn als je graag op de racefiets zit, maar een extra fiets wil voor wat meer avontuur. Of als je juist één fiets zoekt waarmee je overal vooruitkomt. Hoe voldoet de SWETT Smockelaer daaraan? Om dat te bekijken heb ik de test ingedeeld in drie onderdelen: de Smockelaer als gravelbike, als racefiets en als mountainbike.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles gravel swett smockelaer gravelbike review
We testten de SWETT Smockelaer

De SWETT Smockelaer uit deze test

Voor we beginnen met de test, even wat info over deze fiets. De standaard SWETT Smockelaer gravelbike bevat een zwart geanodiseerd aluminium frame, Shimano 105 disc afmontage en Fulcrum R7 wielen met 42mm Continental AT-banden. Dit alles voor een prijs van €1999. Al met al een gaaf ogende fiets. Het enige minpuntje op dat gebied vind ik het kabelmanagement aan de voorkant.

De fiets uit deze test verschilt wat van de standaardversie: in plaats van Shimano 105, is deze afgemonteerd met Shimano Ultegra. Daarnaast genoot de wielset van 42mm WTB Resolute tubeless banden. Verder was deze fiets voorzien van een Ritchey zadel- en stuurpen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles gravel swett smockelaer gravelbike reviewDe SWETT Smockelaer zoals wij hem testten

Als gravelbike

Op gravel (á la Strade Bianche) is de fiets zeer comfortabel en voelt ie snel. Al kom je hier met smallere banden ook nog wel weg en zijn die wellicht ook nog wat sneller. De 42mm banden zorgen er wel voor dat je wat minder op oneffenheden in het pad hoeft te letten.

Wanneer je op wat grovere onverharde paden gaat rijden, met voldoende hobbels en kuilen, ga je wat meer stuiteren en neemt het comfort af, net zoals met iedere andere niet-geveerde fiets.

Afhankelijk van wat voor soort onverhard terrein je wil het meeste wil gaan rijden, zou ik met SWETT overleggen over de juiste bandbreedte. Ik zou echter niet minder dan 35mm aanraden.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles gravel swett smockelaer gravelbike reviewGravel op de Strabrechtse Heide

Als mountainbike

Met zijn 42mm banden en relaxte racefiets geometrie is de SWETT Smockelaer op de gladdere stukken van een mountainbikeroute supersnel. Sneller dan een mountainbike denk ik zelfs.

Wanneer de route hobbeliger en technischer wordt, neemt een mountainbike weer de voorsprong. Met drop bars ben je wat minder technisch, wat soms spannend kan zijn en wellicht ook wat meer de binnenbocht-lijn pakt. De drop bars leveren wel een klein voordeel in klimmen. Doordat je geen vering hebt zul je een stuk meer uit het zadel komen dan bij een mountainbike en neem je wat meer de ‘binnenbocht-lijn’ op de route. Maar pas op: je glijdt in het losse zand in de binnenbocht net wat sneller weg. Op een groot deel van de Nederlandse mountainbikeroutes zul je goed vooruitkomen met de Smockelaer.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles gravel swett smockelaer gravelbike reviewOok op een mountainbikeroute kom je prima uit de voeten met de Smockelaer

Als racefiets

Een gravelbike lijkt veel op een racefiets, maar er zijn verschillen. De gehele geometrie is wat hoger, door het verhoogde bottom bracket en de grotere clearance in de vork en achterbrug. Dit kan wat instabiel aanvoelen. Als je techniek het toelaat kun je hierdoor echter wel platter door de bocht, terwijl je blijft trappen. Daardoor vlieg je alsnog mooi door de bocht. De 42mm banden nemen echt alle oneffenheden in het wegdek weg, waardoor je een supercomfortabele rit hebt. De verhoogde rolweerstand is enigszins merkbaar, maar valt niet tegen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles gravel swett smockelaer gravelbike reviewClearance met de gravelbanden vs. wegbanden

Als je optimaal de mogelijke veelzijdigheid van een gravelbike wil gebruiken, kun je een extra wegwielset aanschaffen (al komt dat natuurlijk bovenop het normale prijskaartje). Ik heb de Smockelaer ook getest met de Scope R5 wielset. Daarmee voelt de fiets nog een stuk sneller aan, zeker bij ‘optrekken’ en in bochten. De wielwissel gaat echt supermakkelijk (mits gelijke groottes schijven op beide wielsets), doordat het wiel perfect in een gleufje valt.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles gravel swett smockelaer gravelbike reviewDe SWETT Smockelaer met wegwielen erin gezet

SWETT

SWETT Custom Cycles is een klein, relatief nieuw fietsenmerk uit Zuid-Limburg dat met veel passie door oprichter en eigenaar Peter Paul Zalm wordt gerund. Wanneer je tot koop overgaat, ga je bij de studio van SWETT in Zuid-Limburg langs om je fiets door te spreken. Hierdoor heb je wat meer mogelijkheden dan bij veel grotere merken. Er is wel is gebleken dat de service en communicatie wat minder gestroomlijnd verlopen dan bij een merk uit de gevestigde orde.

Prijs

De prijs van de Smockelaer is met €1999 voor een aluminium frame met 105 groep en instap aluminium wielen aan de hoge kant. Alle custom opties die bij andere SWETT-modellen mogelijk inbegrepen zijn, zorgen – afgezien van de framestickers – bij de Smockelaer voor een meerprijs. Deze keuzes zijn gemaakt om de fiets in een wat lager segment aan te kunnen bieden dan andere SWETT-modellen. Bij een van de grotere merken betaal je voor deze specificaties echter nog steeds zo’n €400 minder. Daar staat tegenover dat je bij de Smockelaer geniet van een fiets die net wat anders is dan normaal en waar veel mensen met interesse naar zullen kijken.

Conclusie

Met de 42mm dikke banden van de SWETT Smockelaer heb je op gravelpaden gegarandeerd een comfortabele en vrij snelle rit. Zelfs op de meeste mountainbikeroutes in Nederland zul je in de standaard setup van de fiets goed vooruitkomen. Ook op de weg vallen de dikke banden niet tegen. Met de aanschaf van een extra wielset heb je eigenlijk drie fietsen ineen: racefiets, gravelbike en mountainbike. De SWETT Smockelaer gravelbike is dus een zeer veelzijdige fiets. Je betaalt voor de Smockelaer wel wat meer dan voor vergelijkbare gravelbikes van andere merken. Daarnaast schaf je een fiets van een klein merk aan, dus zal de service momenteel minder gestroomlijnd verlopen dan bij grote merken.

+ Veelzijdige fiets
+ Comfort
+ Houdt zich ook goed op mountainbikeroutes
– Service
– Prijs

Wat vind jij gaaf aan gravelbiken?

Of wil je juist beginnen? Deel je ervaringen in de Cobbles Strava club.

Gerelateerd artikel

Wil jij graag samen met andere enthousiastelingen het gravel opzoeken dit jaar? Check dan deze gravel toertochten die je in 2019 niet mag missen! Er staan er dit jaar nog een paar op de planning.

cobbles gravel toertochten 2019 gerelateerd

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×