Skip to main content

Fons bikes focust zich op rijcomfort voor vrouwelijke fietsers. Nicole testte de Fons Multistrada, een carbon gravelracer. Ze lette daarbij niet zozeer op de technische specificaties, maar vooral op de rijervaring. De Multistrada waarop Nicole reed is hoogwaardig afgemonteerd met een Shimano Ultegra groep, een Scope R4 wielset (40 mm) en een Ergon SR pro zadel. Lees hieronder of Nicole vriendjes is geworden met de Fons.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles doet haar best reviews zo objectief mogelijk uit te voeren. Een Cobbles review geeft de ervaringen en beleving van de schrijver/schrijfster weer. Cobbles wordt niet betaald of op andere wijze gecompenseerd voor deze review.

Meten is weten

Een goede houding door de juiste afstelling van je fiets is belangrijk voor een comfortabele rit. De geometrie van de fiets is hierbij zeer bepalend. Bij Fons bikes wordt je volledig handmatig ingemeten door middel van specifieke meetapparatuur. Hiermee wordt de optimale afstelling van de fiets berekend. Het zadel wordt gekozen na het digitaal meten van de breedte van je zitbotjes. Na 30 minuten inmeten en afstellen was ik helemaal klaar voor mijn eerste rit met de Fons Multistrada!
cobbles-wielrennen-gravel-fons-multistrada-review-blauwe-lucht

Stabiel en efficiënt

De Fons Multistrada is een echte gravelracer met een stabiele wegligging op asfalt, grindpaden en modderige stukken. Op alle wegen ervaar ik een goede grip op de weg. De geometrie zorgt voor een mooi zwaartepunt, wat je voelt rondom het voorwiel en de trapas. Je zit dus lekker stabiel op de fiets. Door deze houding wordt mijn energie direct omgezet in snelheid op het moment dat ik kracht zet op de pedalen. Ik ben snel op gang en het behouden van snelheid kost mij geen extra energie. De Multistrada geeft mij echt het gevoel meer aan te kunnen. Dit biedt mij naast fysieke ook meer mentale energie om sneller te gaan fietsen!

Comfort geeft vertrouwen

Op de Fons Multistrada heb ik het gevoel volledig controle te hebben over de fiets. Het vertrouwen heeft mijn rijstijl positief beïnvloed. Door de stabiliteit van de fiets en extra gewicht in de voorvork is mijn stuurtechniek snel verbeterd tijdens de testritten. Dat viel mijn fietsbuddy direct op! Ik durf scherper in te sturen en aan te zetten in bochten. Maar ook kan ik sneller anticiperen op onverwachte situaties. Mijn houding is een stuk relaxter en ik fiets met meer plezier.
cobbles-wielrennen-gravel-fons-multistrada-review-storm

Tijdens een stormachtige week ben ik er ook op uit getrokken met deze alleskunner. Dat was een pittig en spannend ritje. Hoge velgen vangen veel wind kan ik je vertellen! Voor het rijden in de herfst en winter zou ik een extra wielset adviseren voor deze lichtgewicht fiets. Kies voor 40 mm geprofileerde banden om de onverharde wegen te verkennen, of wissel je banden voor een volbloed racer. Deze gravelracer weerhoudt je niet om offroad te gaan, maar voor de erg modderige dagen heeft de mountainbike toch mijn voorkeur wanneer er klimmetjes op de route liggen.

De keuze is reuze

De afstelling van de fiets mag dan grotendeels bepaald worden door je lichaamsbouw en de meetresultaten, er blijft nog genoeg te kiezen over. Fons bikes heeft gekozen voor een specifiek assortiment aan mogelijkheden om je fiets af te monteren. Zo is er keuze uit vier soorten wielsets, zes verschillende groepen met velg- of schijfremmen, en twee soorten zadels. Je kunt dus zelf kiezen met welke afstelling jouw comfort optimaal is. De online configurator laat direct zien hoe je fiets eruit komt te zien met de door jou gekozen onderdelen en accessoires.

cobbles-wielrennen-gravel-fons-multistrada-review-configuratorPreview jouw Fons in de online configurator.

Bovendien kun je je Fons krijgen in meer dan 200 kleuren. De veelzijdigheid aan kleuropties geeft je de mogelijkheid om de fiets het karakter te geven dat bij je past. Daarnaast kun je kiezen tussen een matte of glossy finish. Voor een gravelbike is een glossy finish aan te raden. Matte lak wordt namelijk sneller vies en is moeilijker schoon te maken, heb ik gemerkt tijdens het poetsen.

Ook bij het kiezen van de perfecte kleurcombinatie kun je gebruik maken van de online configurator. Niet alle kleuren worden weergegeven, maar je krijgt zeker een goede indruk welke mogelijkheden er zijn. Mijn aandacht werd getrokken door een mosgroen frame met (Cobbles) oranje logoletters, erg mooi!

Opties maken de fiets

De Fons Multistrada heeft met €1690 een prima basisprijs, hoewel de realiteit is dat niemand deze betaalt. In de praktijk wil je natuurlijk een paar toffe opties op je fiets, zoals een 105 of Ultegra groepset, schijfremmen of een mooie wielset. Deze maken de fiets, maar ze maken hem ook prijzig. Voor de testfiets waar ik mee reed ben je €4299 kwijt. Maar als je bedenkt dat je hiervoor een custom samengestelde en gespoten fiets ontvangt (wat natuurlijk een stuk meer werk is) van een klein lifestylemerk, valt de prijs wel weer mee.
cobbles-wielrennen-gravel-fons-multistrada-review-bos

Basismodel

 • Shimano WH-RX31 wielen
 • Velgremmen
 • Tiagra groep (andere mogelijkheden zijn Shimano 105, Ultegra, Dura-ace en Dura-ace Di2)

Upgrades op de testfiets

 • Scope wielset – meerprijs € 1100
 • Schijfremmen – meerprijs € 500
 • Ultegra groep – meerprijs € 1009

Fons Multistrada: fijne fiets voor gravelgirls

Ik heb bij het testen voornamelijk gelet op comfort. Dit is natuurlijk lastig in harde feiten of cijfers uit te drukken. Je kunt het alleen ervaren. Maar een feit is wel dat het mij op deze fiets minder moeite kost om snelheid te houden, en dat mijn stuurtechniek sterk is verbeterd. Dit resulteert in meer vertrouwen en snellere bochten. Ben jij op zoek naar een nieuwe gravelracer? Dan is de Fons Multistrada zeker het overwegen waard. Check de website van Fons bikes voor alle specificaties.

+ Stuurt goed
+ Comfortabel
+ Handige configurator
+ Veel kleuropties
+ Service: inclusief standaard bikefitting, mogelijkheid tot testrit

Prijs
Hoge wielen vangen veel zijwind

Wat zoek jij in een gravelracer?

Beschrijf jouw ideale gravelbike in de Cobbles Cycling Strava Club. Of beter nog, laat hem zien!

Gerelateerd artikel

Ben jij benieuwd naar het idee achter Fons? Lees dan ons interview met het merk uit juni 2017, een paar maanden na de oprichting.
cobbles-wielrennen-gravel-fons-multistrada-review-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×