Skip to main content

Min of meer per ongeluk stuitte Michelle op Fons Bikes, een tof nieuw racefietsmerk speciaal voor vrouwen. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? We gingen langs voor een interview.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Een nieuw vrouwenfietsmerk

Als je het woord ‘vrouwenracefiets’ hoort denk je al snel aan een roze fiets met een verlaagde bovenbuis. Zelf geloof ik niet zo in een racefiets speciaal voor vrouwen, maar toen ik het nieuwe vrouwenfietsmerk Fons (vernoemd naar de legendarische wielrenster Alfonsina Strada, de enige vrouw die ooit de Giro d’Italia reed) uit Breda voorbij zag komen op Facebook, was mijn interesse meteen gewekt. Wat een supervette fiets! Tijd om naar Breda te gaan voor een interview.

cobbles wielrennen vrouwen fons bikes racefiets rapha

Fons bikes

Al snel blijkt dat Fons bikes niet gerund wordt door vrouwen, maar door Jos en Coen. Terwijl ik stiekem even rondkijk in de showroom, komt Jos enthousiast aangelopen. Hij begint meteen te vertellen.

Zeven jaar geleden is hij aangestoken met het wielervirus en hij kreeg het flink te pakken. Hij heeft maar liefst 13(!!) racefietsen in de schuur staan. Jos: “Ik vind de fietswereld fascinerend en wilde dan ook graag van mijn uit de hand gelopen hobby, mijn werk maken. In eerste instantie zou ik een fietswinkel overnemen. Ik draaide daar een poosje mee en merkte dat er ook veel vrouwen langskwamen. En deze vrouwen wilde geen truttige fiets, maar juist iets tofs. Het aantal wielrennende vrouwen neemt de laatste jaren flink toe, maar toch staan de vrouwenfietsen nog steeds achterin de catalogus. Ik zat op een mooie dag met Coen in de tuin toen we het erover hadden dat dit anders moest. Coen: ‘Zullen wij anders maar zorgen dat het anders gáát worden?’ En zo begon het balletje te rollen en ontstond Fons bikes.”

In gesprek met vrouwen, wetenschappers en ontwerpers

Fons startte hun avontuur door met heel veel vrouwen te praten, variërend van de fanatieke wielrenster die koerst tot de ‘appeltaart’-fietser (je weet wel, iemand die het vooral leuk vindt om te fietsen vanwege de koffie en appeltaart achteraf).

Ze gingen zich buigen over de specificaties van een vrouwenfiets. “Er wordt vaak gezegd dat een vrouw lange benen heeft en een kort bovenlichaam. Daar wordt dus meestal ook de geometrie van de vrouwenfiets op gebaseerd. Wij kwamen erachter dat dit niet voor alle vrouwen zo is. We zijn naar wetenschappers gestapt en hebben gevraagd wat nu echt universeel is voor vrouwen. Daar kwam uit dat vrouwen kleinere handen hebben dan mannen, smallere schouders, bredere heupen en daardoor een lager zwaartepunt hebben dan mannen. Dit heeft invloed op de handeling van de fiets. Hier hebben we dus onze fiets op gebaseerd.”

cobbles wielrennen vrouwen fons bikes racefiets

De Fons bikes vrouwenracefiets

“Daarnaast hoorden we in onze vele gesprekken met vrouwen dat ze de banden van een gemiddelde racefiets te smal vinden en dat ze comfort erg belangrijk vinden. Daarom heeft de Fons bredere banden dan de gemiddelde wielrenfiets, voor de perfecte wegligging. . “Wist je dat je met bredere banden ook harder fietst wanneer je gemiddelde onder de 40km/u ligt?” Daarnaast is het belangrijk dat een fiets veilig is en dat je snel kan remmen. Daarom hebben onze fietsen schijfremmen, al kun je natuurlijk ook traditionele remmen laten monteren. De geometrie is gebaseerd op de Italiaanse racefietsen van jaren ‘70 en ’80, met een minder verticale balhoofdhoek dan de meeste racefietsen van tegenwoordig. Een allround racer die geschikt is voor alle vrouwen en waarmee je met een gerust hart de berg af kan zoeven. De Fons geeft vrouwen meer lef en zelfvertrouwen op de fiets waardoor ze hun snelheid makkelijker vast kunnen houden en een hoger gemiddelde rijden.

Kwaliteit

Fons bikes vindt het belangrijk dat de gehele fiets van hoge kwaliteit is. “De fiets wordt afgemonteerd met Shimano omdat dit goed in te stellen is en wereldwijd goed beschikbaar is: zie in onderaan de Mont Ventoux maar eens een Campagnolo cassette te krijgen. Daarnaast is alles van hoog niveau: van de ketting tot de bekabeling: dit zorgt ervoor dat hij buitengewoon goed rijdt.”

Hokjesdenken

Maar goed, dit lijkt me niet iets wat alleen vrouwen fijn vinden. Mag een man ook een Fons kopen? Jos lacht: “Als man zijnde mag je ook de Linda kopen, je bent alleen niet de specifieke doelgroep van het blad. Iedereen die de Fons gaaf vindt, mag hem uiteraard kopen, maar we richten ons wel specifiek op vrouwen.

cobbles wielrennen vrouwen fons bikes

Custom racefiets

Dat is dan ook iets wat regelmatig terugkomt in het gesprek: je kunt de klant volgens Fons niet in een hokje plaatsen. Daarom kan je je fiets samenstellen zoals je zelf wilt, variërend van de groep tot de wielen tot de kleur van het frame. Op de website vind je een configurator waarin je meteen kan zien hoe jouw toekomstige Fons eruitziet. De kleuren zijn bepaald door een ontwerpster en variëren van pikzwart tot knalroze.

Een fietsmerk voor vrouwen, wat vind jij?

Na het gezellige gesprek en een klein testrondje op de Fons zijn ook wij enthousiast geworden. Misschien toch zo gek nog niet, een fietsmerk voor vrouwen… Wat denk jij ervan? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Je hebt een Fons vanaf 1995 euro, maar Fons bikes gaf aan dat de gemiddelde fiets voor ca. 3000 euro de deur uitgaat. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. De levertijd is 4 tot 6 weken. Is je interesse gewekt? Kijk op de website van Fons Bikes of maak een afspraak in de showroom in Breda. Laat Fons Bikes weten dat je via Cobbles terecht bent gekomen bij Fons, dan ontvang je bij je fiets een mooi cadeau!

Naar de website van Fons

Gerelateerd artikel

Marloes van Ingeklikt geeft vijf gouden tips voor veilig wielrennen, lees snel verder:

De 5 grootste irritaties van een wielrenner-lijstje-ergernissen-van-een-wielrenner gerelateerd artikel

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×