Skip to main content

Wie vaak in het donker fietst, is ongetwijfeld bekend met het belang van goede fietsverlichting. Lezyne biedt met de Laser Drive een uniek systeem. Zoals de naam al zegt zijn in dit achterlicht lasers verwerkt, waarmee je als het ware je eigen fietspad creëert. Robbert testte de Lezyne Laser Drive, lees hier zijn bevindingen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Veiligheid

In de wintermaanden maak ik mijn kilometers vaak op dinsdag- en donderdagavond in groepsverband, op de lokale industrieterreinen. Omdat ik veel eisen stel aan mijn veiligheid heb ik een sterke voorlamp, voor het achterlicht had ik nog geen goede oplossing. Omdat ik ritten maak van ongeveer 2,5 uur, moet de accu minimaal zo lang mee gaan, plus je zichtbaarheid moet goed zijn. Ik was dan ook benieuwd of de Lezyne Laser Drive was wat ik zocht.cobbles-wielrennen-lezyne-laser-drive-review-design

Verpakking en toebehoren

Halverwege de winter kwam het Lezyne pakketje binnen. De Lezyne Laser Drive wordt geleverd in een plastic verpakking inclusief handleidingen. De lamp bestaat uit een aerodynamische zwarte rubberen unit met een oranje kap die doorloopt naar de zijkanten. Hierdoor geeft de lamp 180 graden licht. Door de vier verticaal geplaatste LEDs is de lamp met vijf centimeter iets groter dan de meeste achterlichten. De twee lasers zijn onderaan aan de zijkanten geplaatst.

Bevestiging

De bevestiging werkt met een rubberbandje dat je om een ‘haakje’ trekt. Een makkelijk en stevig systeem dus, wat ook makkelijk weer te verwijderen is en zelfs op mijn aero zadelpen goed blijft zitten.

Door te spelen met de hoogte van de lamp op de zadelpen kan je de plaatsing van de laserstralen beïnvloeden, hoe hoger de lamp hoe breder je pad. Ik koos hier voor een beschaafde positie en zet de lamp zo, dat ik aan elke kant een goede 30 centimeter ‘fietspad’ heb.

cobbles-wielrennen-lezyne-laser-drive-review-achterkantAchter het bovenste lipje zit de micro-USB aansluiting, ver weg van zand en vocht.

Standen & accuduur

Met de knop bovenop zet je de Lezyne Laser Drive aan en schakel je tussen de negen verschillende standen. Drie daarvan zijn constant en zes knipperen, van rustig tot ‘standje paniek!’. Knipperstanden zijn overigens officieel niet toegestaan in Nederland. Ik kies daarom meestal voor de minst felle constante stand. Zo gaat de accu het langste mee en ben je nog steeds uitstekend zichtbaar. De twee laserstralen staan altijd aan en zijn niet aanpasbaar in stand.

Het batterijniveau vraag je met de knop op en is zichtbaar met een groene of rode LED. De lamp gaat 2,5 uur mee in de meest felle stand en 15 uur in de zuinigste stand. Mijn ervaring is dat de lamp, afhankelijk van de kou, vijf tot zeven uur meegaat in de meest zuinige stand. Iets vaker opladen dan beloofd dus. Opladen gaat overigens gewoon met micro-USB (waarvoor je wel even moet graven, i.v.m. waterdichtheid) en duurt ongeveer vier uur. Voor dagelijks gebruik (bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer) vind ik deze verhouding accuduur / oplaadduur niet ideaal.

Let overigens op dat je niet per ongeluk in de lamp kijkt, deze is zeer fel! Dit overkwam mij uiteraard wel een aantal keren bij het klaarzetten van de fiets wat voor korte blinde vlekken zorgt.

cobbles-wielrennen-lezyne-laser-drive-review-lichtOp de hoogste intensiteit heb je bijna een lasbril nodig als je in het licht kijkt.

Verhoogde veiligheid

Tijdens de eerste groepsritten waarbij ik de lamp gebruikte kreeg ik verrassend weinig reacties, het is toch wel een bijzonder ding; ik twijfelde of mensen het soms wel zagen. Als ik mensen aansprak gaven ze echter aan het al de hele tijd in de gaten te hebben en er onbewust al rekening mee te houden. Op de heen en terugweg naar de groepsritten kreeg ik ook altijd voldoende ruimte van tegemoet komende fietsers, scooters en auto’s. De keren dat ik solo ging trainen in het donker in de polder merkte ik dat auto’s met een flinke bocht om mij heen gingen.

Uiteindelijk zijn de laserstralen het belangrijkste punt van deze lamp, daarover niets dan lof. De stralen zijn 2,5 meter lang. Verbazingwekkend is dat de lijnen van achter tot voor je fiets doorlopen. Je ziet dus je eigen fietspad. Ik was bang dat ik de lamp zou raken met mijn dijbenen maar dit is niet het geval. Je raakt de lamp niet en de stralen worden niet onderbroken.

cobbles-wielrennen-lezyne-laser-drive-review-laagOok op de laagste intensiteit heb je genoeg licht en je eigen privé-fietspad.

Prijs

Op de adviesprijs van €59,95 bieden vele webshops op dit moment een mooie korting. Daardoor is het een aantrekkelijk geprijsde lamp.

Conclusie

Wie vaak in het donker fietst heeft absoluut nood aan goede fietsverlichting. De Lezyne Laser Drive is een gave gadget dankzij de laserstralen. In het begin vond ik het een beetje vreemd, maar inmiddels ben ik het laserlicht zo gewend dat ik niet meer zonder wil rijden. Het helpt ontzettend voor mijn veiligheidsgevoel en dat is uiteindelijk in mijn ogen het belangrijkste aan fietsverlichting. Dat ik hem iets vaker aan de stekker moet leggen dan ik wens neem ik daarbij op de koop toe.

+ Zichtbaarheid is zeer goed, zowel van de achterkant als van de zijkant

+ Eenvoudige montage

+ Betere veiligheid t.o.v. een traditionele achterlamp

+ LASERS!

+ Prijs

– Beperkte accuduur

– Micro-USB poort is lastig te bereiken

Hoe zorg jij dat je in het donker veilig op de fiets zit?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-lezyne-laser-drive-review-gerelateerd

Inmiddels een ware veteraan in de fietssport. Hij legde duizenden kilometers af in het Zeeuwse landschap, de Vlaamse Kempen en over de Brabantse Wal. Robbert haalt zijn passie uit Parijs-Roubaix, lange ritten en het drinken van een welverdiende Trappist.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×