De winter staat voor de deur. Een winterstop is voor een echte Flandrien natuurlijk geen optie. Een oplossing is dan een goede fietslamp kopen. Geen overbodige luxe in de donkere dagen. Daarom testten wij twee Lezyne lampen, de Lite Drive 700XL & de Strip Drive (rear). Met een totaal van zo’n 850 lumen ben je hiermee voorbereid tegen de donkere dagen.
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Onze eigen winter gravel toertocht!
- Zondag 3 maart 2024
- 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
- Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
- EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Waarom zou je een fietslamp kopen?
Om beter gezien te worden natuurlijk! Een Deense studie (n=3845, laten we het wetenschappelijk houden hier bij Cobbles) laat bijvoorbeeld zien dat bij fietsers die verlichting gebruiken 19% minder ongelukken gebeuren dan bij fietsers zonder verlichting. De studie vond zelfs ook overdag plaats. Je levert er in totaal 212 gram voor in, maar dat is volgens mij een klein offer voor meer veiligheid.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Laat het unboxen beginnen…
Unboxing
Yes!! Ik mag weer iets nieuws uit de verpakking halen. De lampjes zijn mooi verpakt in een hersluitbaar plastic zakje. Altijd handig. Op de verpakking staat nog wat handige info, zoals bijvoorbeeld de kleur van de lamp, het maximaal aantal lumen en de maximale brandduur.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
In deze tabellen vind je het aantal standen per lamp met bijbehorende accuduur
Eenmaal uit de verpakking vallen de dikke rubberen doppen op de beide lampen op. Wanneer je deze eraf haalt, zie je de USB laadpunten tevoorschijn komen. Iedereen heeft wel een USB lader, lekker praktisch dus. Het achterlicht plug je direct in de USB poort, bij de koplamp is nog een kabel meegeleverd. Het laden van de lampen is ook vrij duidelijk. Ligt hij aan de lader, dan knippert er een lampje. Is hij vol, dan knippert het lampje niet meer maar brand het continue.
Bij het unboxen van de achterlicht viel me nog iets meteen op: er zit een uitsparing in. Handig als je een aero zadelpen hebt dus!
(tekst gaat verder onder afbeelding)
De uitsparing in het achterlicht is ideaal voor aero zadelpennen
Knipperen
Beide lampen hebben continue- en knipperfuncties. Helaas mag je in Nederland volgens Artikel 35a van het RVV 1900 geen knipperende verlichting op je fiets voeren. Een beetje jammer… Maar gelukkig wordt het vaak gedoogd.
Bevestiging op de fiets
Leuk al die theoretische dingen, maar ik wilde weten hoe de lampjes het buiten deden. Daarom monteerde ik ze, wat overigens heel snel gaat, op mijn fiets. Om 5:30 uur ging de wekker. Je moet wat als je lampjes wil testen.
De avond voor de test zette ik mijn fiets klaar. Even wat olie op de ketting en natuurlijk de lampjes bevestigen. Dit ging bij het achterlicht vrij snel. Bij de voorlamp ging dit wat minder snel, vooral door mijn eigen klunzigheid. Er zit namelijk een rubber blokje op de rubberen strap zodat je de lamp ook op een dunner stuur (lees: stadfietsstuur) kan bevestigen. Zodra je dat door hebt best handig eigenlijk.
De verlichting getest in de vroege ochtend
Om zes uur in de ochtend vertrok ik. Het was donker. Komt dat even goed uit! De voorlamp heb ik op full blast gezet en het achterlicht op de economy mode. Wat een bak licht komt er uit de voorlamp! Spijtig genoeg ging het door het heldere weer al snel schemeren. Na driekwartier waren de lampjes dan ook alleen nog nodig om gezien te worden. Gezien het een lange tocht ging worden (220km) besloot ik de lampjes maar aan te houden. Na een half uur heb ik de voorlamp ook naar de economy mode gezet.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Check ook mijn Strava rit
De verlichting getest in de late avond
Tijdens de lange rit werd het dus helaas al snel licht. Daarom maakte ik na mijn avondshift bij Mantel ook nog een nachtrit. Om 22:00 uur vertrok ik van Arnhem naar Ede op mijn onlangs zelfgebouwde beachracer. In de route zitten heel wat stukken tussen die niet verlicht en dicht bebost zijn. Een mooiere setting om een lamp te testen ga je niet vinden!
Op de donkere stukken viel het me al snel op hoe breed en ver de voorlamp schijnt. Reflectorpaaltes zo’n 300 meter verderop en in een hoek van zo’n 110 á 120 graden lichten zonder problemen op. Om een beeld te schetsen, zie de foto hieronder. Helaas staan smartphones er niet om bekend dat ze ’s nachts geweldige foto’s maken, dus de daadwerkelijke hoeveelheid licht die de Lezyne Lite Drive 700 XL produceert is helaas niet zo goed te zien.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Licht in de duisternis
Ter vergelijking, zie ook nog onderstaande foto, waar een auto me tegemoet komt. Dan valt de lichtsterkte toch nog een beetje in een perspectief te zetten. Maar zoals je ziet: genoeg licht om thuis te komen!
(tekst gaat verder onder afbeelding)
De Lezyne Lite Drive 700 XL geeft ongeveer net zoveel licht als een goede voorlamp van een auto!
De accuduur in de praktijk
Tijdens mijn lange rit begaf de voorlamp het na ongeveer zeven uur, ruim een uur nadat een rood lampje op de aan/uit knop begon te knipperen, ter indicatie van een bijna lege accu. De voorlamp heeft ongeveer een half uur volle bak geschenen en daarna nog 6,5 uur in economy mode. Helemaal niet slecht dus! Gezien de tabel was het geen verrassing dat de achterlamp de hele rit mee ging.
Bevindingen van de lampen tijdens de ritten
Tijdens de ritten viel het me op dat de lampen goed bleven zitten. En dan heb ik het met name over de voorlamp: andere voorlampen die ik op mijn fiets heb gehad, hadden een bevestiging met een klem/draai mechanisme. Maar de rubberen strap van de Lezyne Lite Drive 700 XL gaf geen kik toen ik over de cobbles reed (kasseien dus, niet mijn medebloggers).
(tekst gaat verder onder afbeelding)
De lampjes zitten goed vast op de fiets
Conclusie
De Lezyne Lite Drive 700 XL en de Lezyne Strip Drive maken samen een mooie lampenset die stevig blijft zitten. Ze zijn makkelijk op te laden via usb en hebben beide een goede accuduur. Ze zullen hun meerwaarde tijdens de winter zeker laten zien. Wanneer de prijs/kwaliteit verhouding vergelijkt met concurrenten als Bontrager, BBB, Cateye, Sigma of Knog, dan komt deze Lezyne set ook echt als beste uit de bus. Dus heb je nog geen goede verlichting? Deze set heeft in elk geval de Cobbles stamp of approval!
In welke situaties gebruik jij fietsverlichting?
Een vroege / late woon-werkverkeer rit? Nightbiking? Nadat je te lang op het terras bent blijven zitten na de Woensdagavondrit? Of wil je nog meer info voor je overgaat tot een fietslamp kopen? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava. Of neem contact met ons op.
Gerelateerd artikel
Een gebrek aan zonlicht levert niet alleen problemen op voor het zicht, het wordt ook nog eens koud! Lees hier Rons twaalf tips om je tenen warm te houden in de winter: