Skip to main content

De herfst komt er weer aan: natte wegen, bedekt met bladeren die dunne bandjes makkelijk doen slippen. De korte koersbroek wordt vervangen door een lange. Kort worden wel de dagen, en bovendien winderig en mistig. Het najaar is de lastigste periode van het jaar om als fietser gemotiveerd te blijven. Je doelen zijn nog ver weg, en de noodzaak om nu al op te bouwen is er nog niet. Aan de andere kant kun je moeilijk drie maanden niks doen. Martijn heeft vijf tips voor je om de herfst door te komen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Tip 1: Doe een maand lang niks

Denk je een artikel te lezen met tips om te blijven fietsen, krijg je het advies om niet te fietsen. Vergelijk het maar met seks, of als je dat ongepast vindt, met friet eten. Na er een half jaar vrijwel dagelijks mee bezig te zijn geweest, neemt de honger af. Je kijkt naar je lustobject en denkt: nee, vandaag even niet. Niks om je voor te schamen, de batterijen moeten na een lang seizoen weer worden opgeladen. Lichamelijk, maar ook mentaal. Wees streng voor jezelf, denk niet na twee weken dat het wel weer kan. Je moet bijna een hekel aan jezelf krijgen, pas dan mag je er weer van genieten. De herfst is lang genoeg, dus het maakt niet zoveel uit wanneer je precies rust houdt. Ik houd de weersverwachting in de gaten en begin mijn maand vasten als er een periode van regen en storm wordt voorspeld.

Tip 2: Waan je Flandrien

In één van mijn eerdere blogs schreef ik over hoe mooi de zwaarte van de wielersport is. Het vechten tegen de omstandigheden, in je eentje op een verlaten polderweg, met regen en wind in je gezicht. De herfst is de ideale tijd voor heroïsche avonturen op de fiets. Tijdens de tocht is het wellicht wat minder prettig, maar de voldoening achteraf maakt veel goed. Zeker omdat je weet dat weinig anderen vandaag op de racefiets hebben gezeten. Er is nog een fraai onderdeel van typisch herfstweer: mist. Weinig is mooier dan een paar uur op de fiets zitten met een zicht van slechts honderd meter voor je, rijdend door een nevel die op je wangen achterblijft. Genieten.
cobbles wielrennen herfst tips pauze

Tip 3: Kies een eindejaarsdoel

Geen eerste toertocht waar je goed wil zijn, geen cyclosportieve tocht in de bergen waar je voor moet trainen, en ook je fietsclubje verkeert in een diepe winterslaap. Het is lastig een doel kiezen als de laatste drie maanden van het jaar beginnen. Gelukkig zijn daar de talloze apps waar vrijwel iedere toerfietser gebruik van maakt. Die houden niet enkel de gegevens per rit bij, maar maken ook een overzicht van het hele jaar. Stel een doel en gebruik de herfst om dat te halen. De laatste kilometers zijn ook in dit geval de zwaarste, maar zeker niet de meest vervelende.
cobbles wielrennen herfst tips kort_of_lang

Tip 4: Koop een goede lamp

Fietsen in het donker is bij mij bijna bij één rit gebleven. Na me jarenlang verzet te hebben tegen de in mijn ogen levensgevaarlijke bezigheid van in het donker fietsen, besloot ik het erop te wagen. Gewapend met voor- en achterlicht reed ik rond zeven uur ’s avonds de dertig kilometer die mijn huis van mijn werk scheiden. Na het verlaten van de bebouwde kom, wat in Zeeland vrij snel gebeurt, begon het genieten. Voor het eerst op de fiets had ik het gevoel alleen op de wereld zijn. Ik reed van en naar het zwarte gat, wat er voor me lag was een raadsel. Slechts wat vaag licht van mijn lamp liet me zien of ik het asfalt nog niet had ingeruild voor de berm.

Het wegdromen werd nogal bruut verstoord door iets dat op de weg lag. Mijn derrière kwam los van het zadel, mijn handen lieten noodgedwongen het stuur los. Hoe het kan, weet ik nu nog steeds niet, maar ik bleef overeind. Al tijdens de rit besloot ik snel een betere lamp te komen, type schijnwerper. Had ik dat een dag eerder bedacht, dan had ik die suikerbiet wel zien liggen.

Tip 5: Ga vooral niet spinnen

Wees eens heel eerlijk. Hoe vaak heb je op de Paterberg, de Keutenberg of de Galibier gedacht: nu heb ik echt iets aan de vele spinningsessies van afgelopen herfst en winter. Mijn bijnaam is de Adelaar van Goes. Zelf bedacht, maar daarom niet minder terecht. Klimmen doe ik het liefst van alles, maar nooit, werkelijk nooit, is spinning in de buurt gekomen bij het gevoel van het bestijgen van een echte heuvel of berg. Het is goed om calorieën te verbranden, en je zal er ook heus wel sterker van worden, maar de echte klimtraining op het vlakke gebeurt met windkracht vijf tegen. Je hartslag is vele malen hoger dan in de sportschool. Wees hard voor jezelf, zwicht niet voor de verleiding van de droge sportschool en beul jezelf af op de racefiets. Je hebt er over een half jaar veel meer aan.
cobbles wielrennen herfst tips spinning

Hoe/wat/waar fiets jij in de herfst?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen herfst tips gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×