Skip to main content

Fietsen voor een goed doel, in een vorig artikel schreef Frans al een aantal redenen waarom je dat zou moeten proberen. Nu gaat hij wat dieper in op één van die goede doelen: Team Mont Ventoux van Amarant groep.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

 

Meeste goede doelen halen geld op voor onderzoek. Je bent dan druk bezig met geld in te zamelen, maar hebt minder zicht op wat er met dat geld gebeurt. Hoe anders is dat bij Team Mont Ventoux van de Amarant groep. Het doel daarbij is een stuk menselijker, namelijk de groei van iemand die jij ondersteunt. Hoe iemand van honderd tegenslagen op school, zijn werk of thuis dit omdraait naar één van de eerste nieuwe succeservaringen: de beklimming van de Ventoux.

Voor wie is het doel?

Niet altijd kom je ze tegen in je dagelijks leven, toch zijn er een hoop mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking of autisme. Voor die mensen gaat school vaak moeizaam dus wordt een goede baan vinden een bijna onmogelijke opgave. De mensen die dat meemaken krijgen vaak te horen dat dingen niet lukken, dat ze veel dingen niet kunnen en beginnen daar vaak ook zelf in te geloven. Denken dat je iets niet kan is misschien wel nog erger dan dat iets daadwerkelijk niet lukt. Het zorgt ervoor dat je geen moeilijke dingen meer probeert. Het doel van Team Mont Ventoux is om deze gedachten gang te doorbreken, zodat je merkt dat dingen wel lukken.

Maar hoe dan?

De meeste deelnemers hebben geen enkele ervaring met wielrennen en hebben geen fiets, geen kleding, geen helm etc. Team Mont Ventoux zorgt ervoor dat de deelnemers hierin voorzien worden: ze krijgen een leen fiets en een volledige set kleding. Dit wordt mogelijk gemaakt door donaties en speciale acties waarmee het team geld ophaalt. Iedere deelnemer krijgt een ‘buddy’ toegewezen: een vrijwilliger die de komende maanden de deelnemer traint en coacht om uiteindelijk samen met hem de Ventoux te beklimmen.

Trainen.

Dat begint met eerst spinning lessen bij Multifit in Tilburg, vervolgens worden bij TWC Pijnenburg de eerste echte instructie gegeven over het fietsen op een racefiets. De deelnemers leren inklikken en krijgen allerlei behendigheidsoefeningen. Dat inklikken is voor veel mensen toch écht een ding; als ervaren renner vergeet je wel eens die eerste keer dat je met je voeten vast zat. En dat je bij het stoplicht kwam en vergat dat je vastzat, dat vergeet je niet snel. Een buddy is dan echt een mentale steun, om de deelnemer over die angst heen te helpen. Een buddy is er ook op het moment dat het regent en je principes zoals regel #9 uit te leggen. Dat wielrenners toch écht wel anders zijn dan voetballers.Van Pijnenburg gaat de groep uiteindelijk de weg op om grotere rondes te maken. Binnen 5 maanden zorgt iedereen ervoor dat de Ventoux beklommen kan worden.

Frankrijk en Bédoin.

Uiteindelijk vertrekt de groep naar het dorpje Bédoin, met daar nog twee trainingsritten en uiteindelijk de beklimming van de Ventoux op het programma. De week is tot in de puntjes geregeld door de organisatie: Vicky Martens en Stijn Reijnen zorgen er elk jaar weer voor dat alles gestroomlijnd loopt en dat je als buddy of als deelnemer je nergens anders meer op hoeft te richten.

Wat doet het met je?

Mijn eigen ervaring was tijdens de allereerste keer dat dit werd georganiseerd. Nog veel dingen waren onduidelijk en voor veel dingen moesten plots oplossingen worden bedacht.

Wat voor inzet het kost als vrijwilliger was nog niet duidelijk. Ik heb een keer in de regen ‘s ochtends bij de jongere die ik ondersteunde aan de deur staan wachten, om uiteindelijk via een telefoontje met zijn moeder hem toch de deur uit de krijgen, en op zijn fiets. Je moet een jongere alles leren: eten, banden wisselen, doorzetten, afzien, pijn lijden en toch doorgaan. Soms ook een stuk die berg opduwen. Uiteindelijk geef je hem of haar, mentaal of fysiek, die laatste duw voor die laatste bocht. Boven staan zijn ouders, zijn grootouders en nog meer mensen die hem aanmoedigen en samen met hem vieren dat hij dit toch echt zelf heeft gedaan. Dat ontneemt niemand je meer!

Meedoen of helpen?

Op zaterdag 9 juni vertrekt Team Mont Ventoux naar Frankrijk. Elk jaar zoeken ze weer nieuwe buddy’s die de deelnemers helpen met trainen en ondersteunen. Het kost flink wat inzet maar dat is het meer dan waard! Doneren kan natuurlijk ook via de sponsor pagina van Team Mont Ventoux

 

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×