Skip to main content

Alpe d’huzes, Homeride, Verbeeten challenge… Mogelijkheden genoeg wat betreft fietsen voor een goed doel. Frans was altijd een beetje skeptisch, want gaat het dan om de prestatie of over het geld wat dat opbrengt? In dit artikel legt Frans je uit waarom je zeker een aantal van deze doelen een kans moet geven!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Skeptisch

Want als je hart zo op de goede plek zit, waarom maak je het geld dan niet gewoon over? Moet daar per se een sportieve prestatie aan hangen? Of andersom: waarom moet je sportieve prestatie voor het goede doel zijn? Heb je extra aandacht van anderen nodig voor jouw prestatie? Als dat inderdaad het antwoord is zou ik niet meedoen aan een goed doel, Holland’s got talent of Holland’s next Top-wielrenner is dan meer iets voor jou. Pas toen ik voor de eerste keer aan een goed doel meedeed begreep ik het echt.

Een aanleiding

Meeste mensen die meedoen hebben een directe aanleiding om aan een goed doel mee te doen. Iemand in je omgeving die ernstig ziek wordt, of iemand in je omgeving die extra ondersteuning nodig heeft zijn voor veel mensen de motivatie. Mijn eerste goede doel was Team Mont Ventoux, een Brabantse zus van Equipe Mont Ventoux. Voor dat goede doel train je een jongere met afstand tot de arbeidsmarkt om de Mont Ventoux te beklimmen. Via mijn werk kwam ik daar terecht: ik werkte destijds als jobcoach voor een welzijnsorganisatie. Inmiddels heb ik de Homeride achter de rug en doe ik een tweede keer mee aan Team Mont Ventoux. Ik heb een paar redenen waarom je dit ook zou moeten proberen.

Reden 1: het geld!

Er komt een hoop meer bij kijken dan alleen je training! Vaak sluit je je aan bij een team en ga je samen geld ophalen middels allerlei acties. Dit doe je helemaal buiten je trainingen om (en die kosten al veel tijd). Met allerlei acties kun je geld ophalen: auto’s wassen, veiling en zelfs een autorally is al eens georganiseerd. Al deze acties hebben organisatie nodig, want je moet de juiste vergunningen hebben, je moet mensen hebben die dingen willen doneren etc. Een actie kan zo al snel zeven van je kostbare vrije uren opeisen, dus zorg ervoor dat je samenwerkt met gemotiveerde mensen, dan worden de lasten toch ietsje minder. Maar bedenk je: elke euro die je ophaalt gaat naar dat doel. Naar die overnachting voor ouders van zieke kinderen, of naar onderzoek voor nieuwe behandelmethoden voor kanker. Aan het eindpunt van je doel zullen een hoop mensen je bedanken voor jouw inzet!

Reden 2: de ervaring met de groep

Met een groep samenwerken om geld binnen te halen, met z’n allen trainen zodat het sportieve gedeelte ook gehaald wordt, dit zijn allemaal dingen die je als groep doet. Nog veel meer dan rijden in een groep ben je verbonden aan elkaar. Je moet nog meer rekening houden met elkaars tempo maar je krijgt er een hoop gezelligheid en verbondenheid voor terug. Die verbondenheid merk je wanneer je dan eindelijk met je sportieve doel bezig bent. Op het moment dat je het even zwaar hebt merk je direct dat mensen je proberen te helpen om er toch doorheen te gaan. Dat is wel wat anders dan dat je wordt afgeblaft omdat je iemands wiel niet kan houden.

Reden 3: De sportieve prestatie

Met Alpe d’Huzes is het doel om zes keer Alpe d’Huez op te rijden! Zes keer!! Met de Homeride rijd je 500km in 24 uur. Dit zijn forse prestaties, waarvoor menig man je voor gek zal verklaren en misschien ook wel terecht. Het zijn die bizarre doelen, het voorgenomen afzien wat je helpt om donaties op te halen. Je vraagt aandacht voor dat goede doel door iets ontzettends stoms te doen! Voor jezelf zijn dit soort heftige doelen ook belangrijk om gemotiveerd te blijven trainen. Je moet echt getraind zijn wil je 6 keer een berg op rijden. Je moet keuzes maken ten aanzien van je dieet, blijf je nog wel doorgaan met dat ene biertje per week of schrap je de alcohol even helemaal?

Probeer het vooral zelf!

In dit artikel noem ik een aantal redenen, er zullen er vast veel meer zijn. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke reden en als je het eenmaal hebt geprobeerd merk je dat het echt net een beetje meer voldoening geeft. Probeer het dus vooral zelf!

Waarom rijd jij mee voor een goed doel?

Laat het weten in de Cobbles Strava club! Daar blijf je op de hoogte van de nieuwste artikelen, routes, tips en kun je gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events. Word lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×