Skip to main content

Soigneren kun je leren. Een veel gehoord credo onder de wielrenners. Naast zorgen dat je helm en outfit goed zit, begint het echte soigneren bij de fiets. Marjolijn geeft tips.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Een gesoigneerde fiets en een gesoigneerde wielrenner komen vaak samen voor. En dat er veel gesoigneerde wielrenners zijn in deze wereld is zeker. Velen zijn stiekem (of niet stiekem) schuldig aan ijdele fietseigenschappen. Daarnaast, wie wil nou niet indruk maken met of op de fiets? Als het niet lukt met hard fietsen, kun je het zeker eens proberen met er goed uitzien op de fiets: een mooi tenue, toffe sokken of de allergaafste fiets. Voor die laatste optie geef je hieronder vijf makkelijk toepasbare tips!

1. Stuurlint

Je stuurlint kan je zo opvallend of stijlvol maken als je wilt. Kies voor strak zwart bij een helemaal zwarte fiets of ga juist voor een opvallend kleurtje. Fluor geel op het frame mooi doorzetten in je stuurlint is helemaal goed. Zelf heb ik altijd zwart gehad, maar om mijn zwarte fiets wat te pimpen heb ik er laatst een knalrood stuurlint om gedraaid. Mijn andere fiets heeft al meerdere kleuren in het frame, dus daar kies ik bewust wel voor zwart. Je fiets moet immers geen rijdende kermiskraam worden.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles wielrennen fiets soigneren stuurlintMatch je stuurlint met je paintjob

2. Top cap en stuurdoppen

Laten we nog even niet weggaan bij het stuur en het hebben over stuurdoppen (stuurlintplugs). Er zijn tegenwoordig tal van opties om een paar opvallende exemplaren te bemachtigen. Stuurdoppen zijn er met allerlei motieven en kleuren, maar het is ook mogelijk om je eigen stuurdoppen samen te stellen. Met custom top caps was ik zelf nog niet zo bekend, tot ik vorig jaar van de Sint een vrolijke top cap kreeg. Deze siert nu mooi mijn golden oldie fiets. Kijk wel eerst even of ze passen. Die van mij paste niet op mijn gewone fiets.

3. Fietsbel

Niet iedereen heeft een bel op zijn fiets zitten. De reden die je vaak hoort is ‘het ziet er niet uit’ (een andere klassieker is: ‘het hoort niet’). Maar goed, het ziet er inderdaad niet uit. Toch is het op de openbare weg eigenlijk wel een must. Wil je dan niet zo’n lelijke fietsbel, kijk dan eens naar tools waarin een bel geïntegreerd is. Zo kun je van Hide My Bell een Garmin/Mio/etc houder kopen waar een bel in geïntegreerd is. Valt de bel dus mooi niet op. Daarnaast bestaan er bellen met een strak design, die juist strak en stijlvol zijn. Kom je toch nog chic voor de dag, ‘ondanks’ de bel.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles wielrennen fiets soigneren hide my bell fietsbelHide My Bell

4. Bidons en bidonhouders

Tenzij je je bidon in je shirt wil dragen (of een pak sap) zijn bidonhouders met daarin gevulde bidons onmisbaar tijdens een rit. Nu kan je natuurlijk gewoon de standaard bidonhouders er op zetten, maar als je toch nog bidonhouders en bidonnen moet aanschaffen, let dan eens op of je het kan afstemmen met de kleur van je fiets. Soigneren geldt hier overigens niet alleen voor de wielrenners, ook op de mountainbike kun je je vloeistoffen vervoeren in stijl.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles mountainbiken fiets soigneren bidonsEen zwarte bidon kost maar €2,40 op Mantel.com, dus daar hoef je ze niet voor te laten liggen

5. Details, details, details

Wil je je fiets nog verder soigneren dan zijn er nog genoeg mogelijkheden. Matchende kleur kabeleindjes of bladboutjes. Mocht je het echt goed willen doen, dan match je ook je spaaknippels met je wielnaaf (al kun je dit alleen doen wanneer je het wiel overnieuw laat spaken). Wil je meer investeren voor een gave look, dan kan je ook natuurlijk nog een hele paintjob laten uitvoeren zodat je frame precies naar je wens is.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles mountainbiken fiets soigneren kabeleindjesMatchende kabeleindjes hoeven niet veel te kosten

Bonus

Nog twee bonus tips van het huis: 1) Less is more, je kunt ook te ver gaan. 2) De goedkoopste manier om je fiets te soigneren is poetsen. Je fiets goed bijhouden, schone zijwang van de bandjes en een blinkende ketting doen al veel!

Weet jij nog goede of goedkope manieren om te soigneren?

Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen ijdele fietser

Ooit begonnen met wielrennen door een weddenschap om de Elfstedentocht te rijden. Inmiddels balanceert Marjolijn tussen lekker toeren en koersen knallen. De ene dag rijdt ze een toertocht met hoog terrasgehalte, de andere dag leeft ze naar een grensverleggende uitdaging toe.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×