Skip to main content

Na Jefs ode aan de stalen racefiets zijn jullie hopelijk massaal aan het sleutelen geslagen. Vingers vol smeer, gereedschap her en der en overal fietsonderdelen. Het kan niet beter! In deze post geeft Jef je zes tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met je stalen racefiets. Lees snel verder! Allez Allez!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Word verliefd

Zoals ook bij velen van jullie draait fietsen bij mij om gevoel. Om emotie, verbondenheid en liefde voor de fiets. Al deze gevoelens spelen een belangrijke rol wanneer ik aan een nieuw project begin. Mijn voorkeur gaat meestal naar iets aparts: een oude teamfiets, een tandem, een voor-oorlogse baanfiets, noem maar op. Ik ben gelijk verkocht! Dit zijn vaak wel langdurige projecten, maar daardoor geven ze aan het eind ook extra veel voldoening!

Heb ik je met mijn 4 redenen om een stalen racefiets te kopen overtuigd? Dan raad ik je aan om, net als ik, op zoek te gaan naar een fiets die je raakt. Een fiets waar je blij van wordt en waar je helemaal verliefd op bent! Dit kan een Gazelle zijn, een exclusieve Italiaan of een exotische Japanner. De groep kan Dura Ace, 105, Record of  Miche Gipiemme zijn… Het maakt niet uit! Het gaat erom hoe gelukkig jij met je stalen racefiets bent; wat alle anderen ervan denken mogen ze lekker zelf weten. Dit soort fietsen doe je nooit meer weg!

Hoe knap je een stalen racefiets op retro techniek stalen racefiets liggende foto

2. Eindelijk, hij staat binnen!

Wanneer je nieuwe aanwinst eindelijk bij je in de schuur of huiskamer staat moet je eerst eens rustig de tijd nemen om er goed naar te kijken. Geniet van het moment dat je stalen ros eindelijk staat. Kijk eens naar het vakwerk, de lugs, het laswerk en de schoonheid waarmee zaken vroeger nog gemaakt werden. Denk eens terug aan de vakman die dit frame vele jaren geleden heeft gemaakt. Heel anders dan de fietsen van tegenwoordig!

3. Schoonmaken, slopen en sleutelen

Genoeg gemijmerd over de schoonheid van staal! We gaan snel verder met het leukste en belangrijkste deel: het daadwerkelijk opknappen. Doe de fiets eerst een keer voorzichtig af met een sopje en maak hem verder schoon met een oude doek.  Haal alle onderdelen van de fiets, maak ze goed schoon en bekijk ze goed voor eventuele schade.

Wil je je nieuwe aanwinst zo origineel mogelijk maken? Dan is internet je vriend. Er zijn pagina’s volgeschreven, honderden foto’s en heel veel oude naslagwerken online te vinden om te checken hoe jouw fiets vroeger precies was opgebouwd. Met een goede Belgische Tripel aan je zijde kun je er op je gemak hele avonden mee bezig zijn. Wat betreft het vinden van de onderdelen zelf zijn er gelukkig ook voldoende websites en retrobeurzen voorhanden. Hier vindt je precies die oude onderdelen die je nodig hebt om te scoren!

Hoe knap je een stalen racefiets op retro techniek stalen racefiets liggende foto1

4. Gereedschap

Zorg dat je goed en voldoende gereedschap in huis hebt om alles te demonteren.  Voor sommige oude fietsen is speciaal gereedschap te benodigd. Mocht je dit in huis hebben dan bespaar je je vaak een hoop ellende.  Kom je er nog niet uit? In Tilburg zit een goede vriend van Cobbles: Fietsen van Staal. Met zijn vakwerk helpt ie je graag uit de brand.

5. De vuurdoop!

Na het monnikenwerk is het zover: de vuurdoop; voor het eerst op pad met je stalen ros. Ikzelf zorg er altijd voor dat ik zeker weet dat alles, maar dan ook alles goed vast zit. Begin de eerste keer vooral rustig aan met schakelen en remmen. Neem even de tijd om te wennen aan de zit. Op een oude fiets gaat alles vaak wat moeizamer.

6. Retrotocht

Wanneer je gewend bent aan je fiets zijn er prachtige retrotochten in Nederland om aan mee te doen. Zo ben ik altijd van de partij bij de Retrotocht Moergestel. Super organisatie en een prachtige route! Brabantse gezelligheid gegarandeerd!

Hoe knap je een stalen racefiets op retro techniek stalen racefiets liggende foto2Heb jij nog tips nodig?

Heb je nog extra hulp nodig bij het sleutelen? Bijvoorbeeld over welke onderdelen je hoe uit elkaar haalt? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Mochten we je nog niet overtuigd hebben, lees dan deze vier redenen om een stalen fiets te kopen:

Hoe knap je een stalen racefiets op retro techniek stalen racefiets gerelateerd artikel

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×