In een serie van blogs gaat Jeroen je proberen te enthousiasmeren om te beginnen met koersen. Hij koerst zelf al bijna heel zijn leven en wil dit plezier graag overbrengen.
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Onze eigen winter gravel toertocht!
- Zondag 3 maart 2024
- 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
- Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
- EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Het koersen is een leuk aspect van de sport die je misschien, onbewust, met je vrienden al beoefend. Hierbij kun je denken aan het alom bekende sprinten voor en tot aan een plaatsnaambordje. In deze serie blogs (meerdere blogs volgen komende week) wil ik de kennis die ik hierover de afgelopen tijd heb opgedaan graag overdragen naar iedereen die geïnteresseerd is om te gaan koersen. Koersen voor beginners, koersen voor iedereen.
Aansluiten bij een lokale vereniging
Het is mogelijk om wedstrijden te rijden op eigen initiatief. Echter komen er in de voorbereiding op een eerste wedstrijd vaak behoorlijk wat vragen naar boven. Deze vragen gaan wij proberen te behandelen in de komende serie ‘beginnen met koersen’. Wij gaan ons best doen om alles te behandelen, maar uiteindelijk gaat er niets boven persoonlijk contact met lokale mensen. Lokale mensen weten waar de wedstrijden gehouden worden, waar beginners zich voor in kunnen schrijven.
Wil je liever via een vereniging gaan koersen? De KNWU helpt je bij het vinden van een vereniging bij jou in de buurt. Niet alle verenigingen zijn aangesloten bij de KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Uni). De verenigingen die niet aangesloten zijn bij de KNWU zijn een stuk lastiger te vinden. Om deze verenigingen te vinden kan je dit het beste rondvragen bij kennissen/bekenden in jouw omgeving.
Vrije bonden en KNWU
Door het gehele land worden er wedstrijden georganiseerd die onder de vlag van vrije bonden of de KNWU vallen. De vrije bonden zijn hierbij in tegenstelling tot de KNWU vaak regiogebonden. Zo heb je in Noord-Brabant onder andere de BWF en de WVAN. Deze twee bonden hebben onderling ook een samenwerking. De BWF, Brabantse Wielerfederatie organiseert het hele jaar door wedstrijden. De WVAN is vooral in de zomer actief, met daarbij ook wedstrijden op woensdagavond.
Er zijn verschillende categorieën waarin je kunt koersen, deze verschillen per bond. Vaak staat op de website van de desbetreffende bond uitgelegd wat de verschillende categorieën inhouden. Mocht je hier niet uitkomen dan kun je altijd contact opnemen met de bond. De organisatie achter een bond zijn vaak vrijwilligers en zij helpen je graag!
Bij alle bonden is het mogelijk om met een dagkaart deel te nemen aan een wedstrijd. Het is echter aan te raden om een licentie aan te schaffen als je regelmatig wedstrijden wil gaan rijden. Het biedt als voordeel dat het goedkoper is en vaak is er een bijkomende verzekering voor trainingen. Het grote verschil tussen de KNWU en de vrije bonden is de verplichte sportkeuring bij de KNWU. Deze sportkeuring kost ongeveer 100 euro maar wordt vaak bij een aanvullende verzekering vergoed. Daarnaast zijn er bij de KNWU nog kosten voor de transponder. Hiermee worden de uitslagen opgesteld.
Zomeravondcompetities
Inmiddels is de klok verzet en beginnen er door het hele land ‘zomeravondcompetities’. Deze wedstrijden worden vaak door verenigingen op eigen initiatief georganiseerd. Bij deze wedstrijden is het vaak mogelijk om zonder licentie of dagkaart deel te nemen. Daarnaast is het niveau in deze wedstrijden vaak te behappen en zijn ze op goedlopende baantjes. Ook mag je vaak weer aansluiten als je gelost bent. Hierdoor kun je rustig opbouwen met het bijhouden van het peloton, om uiteindelijk een hele koers in het peloton te blijven. Dit alles maken dit soort wedstrijden ideaal om eens te proeven van het wedstrijd rijden. Informatie over deze zomeravond competities is vaak te vinden op de website van de plaatselijke vereniging.
De volgende blogs zullen gaan over het voorbereiden, het trainen en waar je op moet letten bij het rijden van wedstrijden.
Laat je horen
Heb jij tips of vragen hoe en waarom je moet beginnen met koersen? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.
Gerelateerd artikel