Skip to main content

Sinds vijf jaar rij ik op mijn mountainbike met tubeless banden en sinds kort ook op mijn racefiets. Ik vind echt dat iedereen tubeless moet rijden. Je leest hier waarom!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Voor degenen die nieuw zijn met tubeless banden, hierbij een stoomcursus: een traditionele fietsband bestaat uit een binnenband met daar omheen een buitenband. Een tubeless wiel bestaat uit een geschikte velg met daarop een geschikte buitenband. In plaats van dat hier een binnenband in zit stroomt er een latexvloeistof doorheen. Wanneer je normaal lek zou rijden, spuit er nu een beetje latex naar buiten wat het gat direct dicht.

Tubeless-mountainbikeTubeless mountainbikewielen

Hoe ben ik er op gekomen?

Een tijdje terug zat ik met mountainbiken in een fase waarin ik steeds sneller wilde gaan. Naast aan mijn eigen techniek te schaven, begon ik ook met het opbouwen van een snelle fiets. Het frame moest lichter, dus aluminium werd carbon. De wielen moesten ook lichter, dus er kwam ook een nieuwe wielset. Zadelpen en stuur werden geruild voor lichtere carbon varianten.

Los van gewicht werd ook rolweerstand steeds belangrijker. De regel voor offroad rijden geldt: hoe zachter de band, des te lager de rolweerstand. Met een binnenband moet je oppassen dat je bandendruk niet te laag wordt, want onder de twee bar loop je de kans lek te rijden door een ‘snakebite’: je velgt knalt op je band, waardoor twee gaatjes ontstaan die op een slangenbeet lijken. Met meer flexibele latex binnenbanden vermindert het risico op een snakebite, maar dit kan niet tippen aan een tubeless band.

Waarom is tubeless zo geweldig?

Nu komt de hele waslijst waarom tubeless zo gaaf is!

 • Minder rolweerstand: met lagere bandendruk rol je makkelijker over onverhard terrein
 • Meer comfort: lagere druk zorgt voor meer demping.
 • Meer grip: lagere druk betekent ook dat je meer grip hebt op de ondergrond
 • Gewicht: geen binnenband verlaagt de roterende massa van je banden en dus wielen
 • Praktisch nooit meer lekrijden: de latexvloeistof dicht alle gaten, wat perfect in deze video gedemonstreerd wordt:

Monteren

Het monteren van een tubeless band is wel wat complexer dan een normele binnenband. Vooral de oude generatie banden, die nog niet doorontwikkeld zijn voor tubeless, zijn soms lastig te monteren. Je moet dan van goede huize komen om ze goed ‘dicht’ te krijgen. Je band moet namelijk door middel van luchtdruk op de velgrand knallen zodat deze mooi past. Vroeger had je een compressor en soms ook wat afwasmiddel nodig om dit voor elkaar te krijgen. Maar inmiddels zijn de banden zo goed doorontwikkeld dat je met een handpomp de banden zo op je velg plopt. Tegenwoordig gaat het vaak al een stuk makkelijker dan in deze video:

Het is soms wel een geklieder met de latexvloeistof, want met monteren knoei je wel wat. Het is ook altijd maar wachten tot de band goed zit en je de allesverlossende knallen hoort, wanneer de band op de velg springt. Lukt het niet? Check deze tips:

In de praktijk

Na vijf jaar ben ik nog altijd ontzettend tevreden met tubeless. Lekrijden is amper nog aan de orde. Enkel nog als ik met te lage druk rij kan je door een ‘burp’ een stoot lucht uit de band verliezen. Dit kan je verhelpen door met iets meer druk te rijden. Als het heel erg droog is en mijn thuisparcours, de Loonse en Drunense Duinen, een grote mulle zandbak is, zet ik mijn banden op één bar. Daarmee knal ik nog heel makkelijk door al het losse zand.

Onlangs heb ik ook mijn racefiets tubeless gemaakt. Met 4,5 bar rij ik sneller, comfortabeler en met meer grip over de weg. Vooral voor een ‘cobbles’ kasseienweg is tubeless ideaal. Met een bandendruk van circa 4 bar vlieg je over alle kasseien. Dit is echt super als je een klassieker zoals Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen rijdt!

Tubeless racefietsOok op de racefiets is tubeless ideaal!

Onderhoud

Je moet iedere drie manden de latexvloeistof bijvullen om goed tubeless te kunnen blijven rijden. Je verliest toch altijd wat vloeistof met het dichten tijdens het rijden. Daarnaast wordt je soms verrast met een latex-kunstwerk in je band, wanneer er vuil is ingeslopen.

Gerelateerd artikel

Lees ook ons artikel over mountainbike bandenkeuze.

Mountainbiker in hart en nieren die niet vies is van een lange afstand. Gijs rijdt ook regelmatig op de weg. Gijs rijdt het liefste marathons, toertochten en mountainbikeroutes op hoog tempo, druk pratend met andere bikers met tot slot een lekkere pint op het terras.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×