Skip to main content

Na jaren van ploeteren en crossen door de blubber is hij er nu eindelijk achter welke banden het fijnst rijden. Lees hier de bevindingen van Cobbles favoriete Mountainbike Goeroe: Gijs!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Update: we hebben inmiddels een nieuwer artikel voor je; een mountainbikebanden gids waar alles in staat wat je wilt weten: bandbreedte, noppen, welke banden op welke ondergrond, voor- en achterbandcombinaties en meer! Klik hier om naar de mountainbike banden gids te gaan.

Begin

Bij een racefiets is het vaak één enkel setje banden waar je een seizoen mee rijdt. Uitzondering kan een kasseienrit zijn zoals Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen waar je een breder en soepeler bandje monteert. Voor de Mountainbike is dit vaak anders. Er zijn meerdere soorten banden die je kiest afhankelijk van het seizoen, terrein of een specifieke wedstrijd. Omdat ik merk dat er nog zoveel misverstanden bestaan over MTB banden schrijf ik graag over mijn bevindingen.

Toen ik net begon met MTB-en, wilde ik vooral een band met veel noppen voor veel grip. Voor in Nederland begon ik met een Nobby Nic van Schwalbe. Op de band stond een aanbevolen druk van 2.5-4 bar, dus dan zette ik deze op 3 bar. Dit werkte prima: veel grip en ik kon lekker spelen. Maar toen ik wat meer de vaart er in wilde krijgen kwam ik er al snel achter dat een noppenband ook minder hard gaat: welkom rolweerstand! Ik had me hier nog nooit druk om gemaakt en kende het toen nog niet maar jaren later is het vooral rolweerstand wat belangrijk is.

Cobbles - Mountainbike banden Lekker klussen aan de wielen in mijn achtertuin!

MTB en banden

Als snel leerde ik dat banden één van de meest belangrijke zaken zijn op de MTB. Natuurlijk heb je een goed frame, goede schakelgroep en goede remmen nodig. Maar dan zie je dat veel bikers voor meer snelheid zich focussen op een lichter frame en lichtere onderdelen. Terwijl met de juiste banden al zoveel snelheidswinst gehaald kan worden. Los van rolweerstand zijn ook de grip, controle en comfort heel erg afhankelijk van het type band. Sommige bikers willen meer comfort, grip en controle en stappen dan vaak over van een hardtail naar een full suspension. Dit is een logische stap, maar veelal kan met het overstappen naar banden met meer volume, breder loopvlak en vooral lagere bandenspanning (!) ook al veel winst worden gehaald op die punten. Inmiddels rijd ik altijd tubeless en onverhard met nooit meer dan 2.0 bar.

Soorten banden

Kortweg maak ik voor Nederland onderscheid tussen drie soorten banden: droog-weer banden, allround banden en nat-weer banden. Het onderscheid hierin zit hem in de diepte van het profiel en de afstand tussen de noppen. Ga je de bergen in waar je ook meer downhill gaat rijden dan heb je vooral noppen nodig voor nog meer grip en controle. Dit komt overeen met de nat-weer banden. Het gaat nog veel verder, er zijn ook nog banden met nog meer noppen voor extreem gebruik zoals Enduro en Downhill. Verder zijn er banden voor strandraces die geen noppen of minimale noppen hebben. Maar omdat ik vooral veel in Nederland en de Ardennen rijd, ken ik die banden niet goed dus zal ik hier me richten op banden voor “normaal” mountainbike gebruik in de Benelux (Cross Country, Marathon, MTB race).

Je ziet dat ieder merk zo zijn band heeft voor droog, allround en nat. Schwalbe’s mountainbike banden lijn loopt ook zo: Nobby Nic (zie foto hieronder), Rocket Ron, Racing Ralph, ThunderBurt en Furious Fred. Sommige merken hebben minder keus maar meestal hebben ze zeker drie modellen. Afhankelijk van de stuurvaardigheden kan je hier dus je range in kiezen. Ik heb met alle type banden van Schwalbe gereden. Mijn keuze voor een nat-weerband is de Rocket Ron, de Racing Ralph voor het allround werk en de ThunderBurt als droogweerband. De Furious Fred is de kurkdroge raceband, maar zo’n band is eigenlijk niche; die gaat alleen snoeihard rechtdoor.

Cobbles - Meerdere sets bandenDe hele reeks bandsoorten

Kenmerk per band

Los van het type band kan je vaak ook nog kiezen voor een bepaalde breedte van een band en de samenstelling van de wang (zijkant van de band). De breedte van de band bepaalt de rolweerstand en het gewicht van de band. De wang bepaalt de zijwaartse lekdichtheid en mede het gewicht. Schwalbe heeft bijvoorbeeld de Snakeskin, dikkere wand, en Liteskin, dunnere wand. Andere merken hebben hier vaak andere benamingen, zoals Continental met hun ProTection en RaceSport. Tot slot heb je de rubber compound. Dit slaat op de samenstelling van het gebruikte rubber. Hier worden vaak mooie termen voor gebruikt zoals Black Chili, Continental en de Triple Star compound bij Schwalbe. In mijn optiek is het vooral de duurdere die beter is vanwege de hogere kwaliteit rubber compound. Hogere kwaliteit betekent overigens niet dat deze langer meegaan. Een zachtere rubber compound rijdt beter maar slijt sneller. Daarom hebben de fabrikanten ook gekozen voor meerdere compounds in dezelfde band, midden van het loopvlak hard en daarnaast zacht.

Banden wisselen

Je hoeft niet altijd dezelfde band vóór als achter te hebben. Net als de breedte. Wel is het logisch om aan de voorkant een band te monteren met meer noppen en ook de breedste. Noppen en breedte betekent grip en dit heb je vóór meer nodig dan achter. Ik merk dat ik regelmatig wissel van banden op de MTB. Ik maak sowieso onderscheid tussen zomerbanden en winterbanden. Ik kan ook op de zomerbanden wel door blijven rijden in de winter, maar vooral als je in de Ardennen komt en het is wat natter dan is het echt glibberen en glijden met de zomerbanden. Soms wissel ik nog wel eens om specifiek voor een marathon of wedstrijd de juiste sloffen te hebben. Veel serieuze wedstrijdrijders wisselen regelmatig per wedstrijd of hebben meerdere wielsets om zo de juiste te kiezen.

Cobbles - Banden wisselenEn helaas rijden we weleens lek….

Mijn keuze

Voor mij is de zomerband de laatste tijd een Specialized Renegade. Ik heb deze zowel vóór als achter in de 2.3 S-Works variant. Ondanks de breedte is dit een heerlijk lichtlopende band die nog redelijk wat grip biedt en vooral uitblinkt in mul zand. Omdat ik dit in de zomer in de Loonse en Drunense duinen vaak tegenkom is dit mijn favoriet als zomerband. Ga ik in de zomer echt technisch cross country rijden, dan mis ik soms een beetje grip vóór en dan wijk ik uit naar de ThunderBurt van Schwalbe. Dit is eigenlijk de Renegade maar dan met iets meer noppen en vooral aan de zijkant heeft die wat meer noppen die in  bochten zeker fijn zijn. Voor winterbanden had ik meestal vóór de Racing Ralph en achter de ThunderBurt 2.1. Omdat ik afgelopen Mill Mann marathon in Luxemburg nog natte omstandigheden verwachtte, heb ik daarvoor de 2.25 Rocket Ron met SnakeSkin tegen alle scherpe rotsen gemonteerd. Ondanks dat het helemaal niet nat was, kon ik met deze Ron’s nog heerlijk knallen en had ik erg veel grip, dus nu heb ik als winterbanden set: vóór de Rocket Ron SnakeSkin en achter de ThunderBurt Lite skin.

Probeer op basis van mijn bevindingen eens uit wat je zelf goed bevalt. Elke rijder en elk terrein is weer anders!

Gerelateerd artikel

Bekijk ook deze uitgebreide mountainbike banden gids, waarin alles staat wat je wil weten!

cobbles mountainbike banden nederland gerelateerd

Mountainbiker in hart en nieren die niet vies is van een lange afstand. Gijs rijdt ook regelmatig op de weg. Gijs rijdt het liefste marathons, toertochten en mountainbikeroutes op hoog tempo, druk pratend met andere bikers met tot slot een lekkere pint op het terras.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×