Skip to main content

De Tour de France is in volle gang! In het tweede blog van onze serie over de Tour bespreken we de resultaten van de hectische eerste week en alle tour-perikelen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Cav

Van de vlakke Normandische kustgebieden, het glooiende landschap van de Limousin, met de befaamde runderen en het bergachtige centraal massief, gaan de renners gestaag naar de bergen. Nu de kop eraf is, is het weer duidelijk waarom de Tour zoveel aantrekkingskracht heeft.

Cavendish, de sprintheld van weleer die voor velen was afgeschreven, heeft een wederopstanding meegemaakt. Hij kan zich kronen tot renner met de meeste sprintzeges van de Tour ooit! Het ultieme record van 34 tourzeges staat nog steeds op naam van Eddy Merckx. Wil Cavendish zich compleet onsterfelijk  maken als renner dient hij nog zes keer als eerste de meet te passeren. Een idee wat hoogstwaarschijnlijk zorgt voor slapeloze nachten bij ‘de kannibaal uit Baal’. Naast de drie zeges van Cavendish en zijn eerste gele trui ooit, bleek ook Kittel zijn oude tour-vorm te hebben terug gevonden. Sagan, die als deze week de trailer van zijn eigen film aankondigde, verstevigde zijn populaire positie als uithangbord van de moderne wielrennerij.

Foto: AFP

Voeckler

De organisatie van de Tour liet zich maandag in de 223,5 kilometer lange etappe weer eens van zijn beste kant zien. Neem de compleet onbekende renner Armindo Fonseca uit Rennes, van de kleine Bretonse ploeg Fortuneo. Hij besloot na de startkilometers om in de aanval te gaan op zijn geboortegrond. In de veronderstelling dat er snel meerdere renners zich zouden aansluiten in de vlucht van de dag. Helaas, dit bleek niet het geval. De arme Fonseca reed 140 kilometer solo voor een peloton uit dat aan het grappen was en zich met een beschamelijk tussentijdse gemiddelde van 34 per uur voortbewoog. Onderweg kreeg de trotse lokale renner lawines aan aanmoedigen. “Ik heb koude rillingen gehad”, bekende Armindo achteraf.

In de laatste vijftig kilometer besloot absolute nationale volksheld en gekke bekkentrekker Thomas Voeckler om aan te sluiten bij de koploper. Op tien kilometer van de finish werd het duo ingehaald door een bloedlustige peloton. De droom van de arme Fonseca kwam ten einde. Na 200 kilometer in de aanval te hebben gereden was het over. Hij zou uiteindelijk op plek 175 de meet passeren. Een jury samengesteld uit experts besloot om de dagprijs voor de strijdlust te gunnen aan de chouchou van de republiek, Thomas Voeckler. Het antwoord van de vermoeide en ontredderde Armindo? “C’est comme ça“. Zo is het nu eenmaal.

Foto: PCM daily

Fotofinish

Ondanks dat de 220+ kilometer lange overgangsetappes  op een slakkengangetje werden gereden kwam het in de finales wel tot spanning. Mevrouw Jamain van de Franse wielerbond, die zich een heuse aankomstrechter mag noemen, had deze week haar handen vol. Tot twee keer toe kwam het op een fotofinish aan.  In de derde etappe van Granville naar Angers was het Cavendish die na enige tijd het verlossende woord kreeg na een nipt duel met Greipel.

Een dag later in de etappe van Saumur naar Limoges was het de beurt aan de 24-jarige Coquard en de lange blonde Duitser Marcel Kittel. Na een harde zij aan zij sprint was het verschil zo miniem dat niemand wist wie nu eigenlijk had gewonnen. Terwijl de ploeg van Coquard al een triomfantelijk bericht op Twitter plaatste zat de Frans rassprinter in kleermakers zit met een bang hartje een schietgebedje te doen. Het Frans nationalisme mocht dit keer niet baten, mevrouw Jamain was bikkelhard: Kittel had gewonnen. Terwijl bij de Duitser de tranen van geluk over de wangen rolden was het vooral shock en verbijstering die zich meester maakten over de jonge Coquard.

Foto: Twitter

De gouden generatie

Heel België was wekenlang in extase. De Rode duivels leken onoverwinnelijk op het EK in Frankrijk. Na een ontnuchterende start werd er match na match gewonnen. Langzamerhand ging het ganse land dromen van een finale plek. Op de vooravond van de Tourstart kwam het echter tot een abrupte stop. Wales had de Duivels met een 3-1 uitslag knock-out geslagen. De gouden generatie onder aanvoer van Marc Wilmots mocht inpakken. Het was aan de coureurs om de nationale eer hoog te houden.

Op zondag besloot Jasper Stuyven (chocolatier in het dagelijks leven) dat het zijn moment was. Een aanval in de laatste fase van de koers mocht echter niet baten. Een losgeslagen peloton stormde af op de jonge Vlaming die zijn droom uiteen zag spatten. Hij mocht als troost wel de bollentrui in ontvangt nemen. De Slowaakse wereldkampioen Sagan zat te suffen, want hij was in de veronderstelling dat er nog twee koplopers voor hem waren. De excentrieke miljardair en tevens ook teambaas Oleg Tinkov bracht hem het nieuws: Sagan mocht niet alleen de bloemen maar ook het geel in ontvangst nemen!

Foto: Tinkov Team

Bomma

Het besluit van de VRT om het Vlaamse equivalent van de Avondetappe, Vive le velo van Karl Vernieuwkerke, te schorsen ten behoeve van het EK krijgt steeds meer kritiek. Zeker nadat er woensdag in de eerste bergetappe, een heuvel finale in het Centraal Massief, een strijd ontbrak tussen Thomas de Gendt en oer-flandrien Greg van Avermaet. Laatstgenoemde trok in de aanval en pakte naast de bloemen ook de gele trui. Dit zette zijn ‘bomma’ aan tot wenen. De andere dag was nuchtere Greg fier op zijn nieuwe trui. “Hij staat me goed hé?” Naast het verzekeren van zijn ticket naar Rio vond ook hij dat het hoog tijd was om de media-focus van het voetbalveld naar de koers te verleggen. Iets wat zijn trotse oma alleen maar kan aanmoedigen: “Greg blijft altijd zo eenvoudig.”

Foto: Belga

Geelkoorts

Veel kritiek kwam deze week van de renners zelf op hun con-collega’s. Zo uitte Sagan meermaals felle kritiek op de sprints die volgens hem steeds gevaarlijker worden wegens een gebrek aan respect. “It’s like they lose their brain”, aldus de wereldkampioen in zijn typerende steenkolen Engels. Routenier Bernard Eisel, rijdend voor de veelvraat Cavendish, was dan weer zeer kritisch op klassementsploegen zoals Sky en Movistar die zich in het diepst van de finale mengen in de sprinttreinen. Iets wat uiteraard werd weerlegd door de graatmagere Froome. Zolang Sagan zicht houdt op zijn vijfde opeenvolgende trui zal hij zijn leven blijven riskeren in de finale.

De geelkoorts bij Froome en Quintana stijgt met de dag. Bij die andere grote favoriet, Contador, heeft geelkoorts plaats gemaakt voor miserie. Al sinds het openingsweekend rijdt de beste klassementsrenner van het afgelopen decennium rond met schrammen, schaafplekken en pijn in het lijf. Niet veel beter gaat het bij onze man uit Limburg, Dumoulin. Met Kelderman en Mollema in redelijke positie is er, voor het ingaan van de Pyreneeën dit weekend nog hoop op Hollands Geel.

Foto: Belga

Tour de France 2016

Wil je meer lezen over de Tour? Lees dan ook eens het artikel over de Grand Départ.

Inmiddels een ware veteraan in de fietssport. Hij legde duizenden kilometers af in het Zeeuwse landschap, de Vlaamse Kempen en over de Brabantse Wal. Robbert haalt zijn passie uit Parijs-Roubaix, lange ritten en het drinken van een welverdiende Trappist.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×