Skip to main content

De beste ideeën ontstaan op de fiets. Dat geldt ook voor de beloftes van de sportvoeding van Kalkman: hapklaar, lekker en 100% biologisch. Wiebe, Tijn en Danny nemen de proef op de som en testen of de Energy bites en shots van Kalkman doen wat ze beloven.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles doet haar best reviews zo objectief mogelijk uit te voeren. Een Cobbles review geeft de persoonlijke mening van de schrijver/schrijfster weer. Cobbles wordt niet betaald voor deze review. We hebben voor deze review alleen de testproducten ontvangen.

Sportvoeding gebruiken we om genoeg energie te kunnen blijven genereren tijdens een inspanning. De visie van Kalkman is dat een hongerklop komt door verkeerde voeding, verkeerde hoeveelheden, of op het verkeerde moment eten en drinken. Het idee voor Kalkman ontstond tijdens een zevendaagse koers met een vriendenclub in de Pyreneeën, waar te grote repen en gels en buikpijn gedeelde frustraties bleken. Dat moest beter kunnen! Inspiratiebron voor de nieuwe voeding was Chris Kalkman, één van de pioniers in het wielrennen en begin vorige eeuw tweevoudig Nederlands kampioen.

De belofte van Kalkman

Kalkman werkt volgens drie speerpunten: hapklaar, lekker en 100% biologisch. Klinkt goed, maar werkt de voeding ook? Ik (Wiebe) nam onlangs deel aan de Gravelty Cobbles van NL Tour Rides en kreeg daar al een voorproefje van de Kalkman sportvoeding, waardoor ik razend enthousiast werd. Samen met mijn teamgenoten Tijn en Danny van Cyclingteam 711 testte ik de voeding daarna uitvoerig.

We hebben de volgende producten van Kalkman Food getest:

  • Energy bites: in de smaken Ginger Turmeric, Fennel Apricot, Apple Cinnamon en Cacao Coffee
  • Energy shots: in de smaken Apple Maple (Tijn), Coffee Maple (Wiebe) en Lemon Maple (Danny). We hebben de Energy shots gebruikt in combinatie met de door Kalkman Food ontwikkelde Shot flask

Zoals aan dit lijstje al ziet, onderscheidt Kalkman zich door het aanbieden van bijzondere smaken. Ik zou het omschrijven als een sensatie in je mond, die natuurlijk persoonlijk is voor iedereen. Wil je kennismaken met deze producten? dan zou ik niet blind een hele doos bites of shots kopen, maar eerst een mixpakket of proefpakket bestellen om te ervaren welke smaken jij lekker vindt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kalkman-food-sportvoeding-review-smakenDe 4 smaken energy bites, van appel-kaneel tot venkel-abrikoos.

Energy bites

Lekker

Over smaak valt niet te twisten. Het team had daar dan ook verschillende meningen over. Danny had een voorkeur voor Cacao Coffee en Fennel Apricot, waar Wiebe zijn favoriet de Ginger Turmeric was. Tijn vond niet alleen de Apple Cinnamon, maar de andere drie ook als snoep op de fiets.

Hapklaar

Een compliment voor Kalkman Foods is vooral dat de bites precies de juiste maat zijn. Slechts één hap en het reepje zit in je mond. Geen stukken eraf bijten en de rest van de reep vast moeten houden of terug in je zakje hoeven stoppen: ideaal! De belofte ‘hapklare porties’ is dus bij de Energy bites zeker waargemaakt. We vonden de bites lekker zacht, waardoor je eindelijk eens geen kramp in je kaken krijgt op koude dagen. We waren het er ook unaniem over eens dat het openen van de verpakkingen perfect gaat, zelfs met één hand.

Energie

Danny gaf aan met gebruikelijke voeding in een lange training (langer dan 4 uur) wel eens last te krijgen van maag- en darmklachten, maar met de producten van Kalkman had hij zelfs geen terugval in spierkracht of tekort aan suikers. Ook Tijn gaf aan langer door te kunnen fietsen door de vele koolhydraten in de reepjes, zonder buikpijn. Zeker een uitkomst voor de lange ritten. Wiebe vond het jammer dat hij niet meer bites van de smaak Ginger Turmeric bij zich had, want dat bleek toch zijn favoriet te zijn na 100 km fietsen door het koude natte voorjaar.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kalkman-food-sportvoeding-review-energy-bitesHap-slik-weg, en je kunt weer verder met nieuwe energie.

Kalkman Energy Shots

Wiebe

Ik was zeer te spreken over de smaak van de Coffee Maple Energy shot. Geen bak koffie meer nodig, want die heb je gewoon in je flask zitten. Er zit ook niet te veel cafeïne in, wat soms alleen maar voor meer onrust zorgt tijdens een inspanning.

Wat ik vooral ideaal vond was dat de hoeveelheid Energy shot die in de flask past bijna net zoveel is als 5 á 6 gels van een ander merk. Door de Energy shot in kleine slokjes te drinken in plaats van ineens een hele gel naar binnen te werken krijg je ook niet ineens zo’n enorme zoete hoeveelheid in je mond, waardoor je spontaan moet hoesten.

Ik heb de Shot flask ook in de koers gebruikt. Je moet er even aan denken om niet het hele flesje ineens leeg te knijpen in het heetst van de strijd. Maar het is ideaal dat je daarna nog voldoende hebt, en niet een plakkerige verpakking terug in je zak hoeft te stoppen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kalkman-food-sportvoeding-review-energy-shot-flaskDe energy shots zijn gebaseerd op esdoornsiroop (maple syrup).

Tijn

Ik vond de smaak van de Apple Maple te sterk, maar ik had de shot dan ook niet aangevuld met water, wat het waarschijnlijk minder sterk had gemaakt. De Shot flask vond ik wel heel handig, gemakkelijk te vullen en nog gemakkelijker om mee te nemen en op te drinken. Hij ziet er ook erg professioneel uit. De navulfles is wel wat smal aan de onderkant, waardoor hij gemakkelijk om kan vallen bij het navullen.

Danny

Ik gebruikte de Energy shot ook in een wielerkoers en vond het razendsnel in gebruik. Geen stukje dat je eerst met je tanden af moet scheuren, maar ineens de flask aan je mond, knijpen en meteen een dosis energie in je lijf. Ik gebruikte het onverdund en kwam erachter dat je daarna beter wat kunt drinken. Aanlengen met water is dus wel aan te raden, want dan is het minder zoetig.

Biologisch en duurzaam

Dat de producten van Kalkman 100% biologisch en puur natuur zijn kan rekenen op positieve reacties van het testpanel. Ongeraffineerd is gewoon oké en voedzaam, zegt Danny. Ook de nog studerende Tijn vind dit een pluspunt voor sportvoeding, dat past in de huidige ontwikkelingen rondom voeding in het algemeen. Wiebe eet al langere tijd zoveel mogelijk plantaardig, en rijdt op mooie dagen zijn kilometers op banaan en dadels, dus was eigenlijk al bij dit speerpunt van Kalkman Foods overtuigd.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kalkman-food-sportvoeding-review-performance-pakketDoor het gebruik van navulflessen in combinatie met de shot flask produceer je minder afval.

Hervulbaar

De professioneel ogende Energy flask is niet alleen snel in gebruik, maar ook duurzaam. Zo’n flask leg je gewoon in je helm als hij nog niet op is, of je vult hem even bij zodat je voor de volgende keer weer klaar bent om te gaan. Een verbeterpuntje is de ietwat lange en smalle navulfles, die niet altijd goed blijft staan. Hij is wel gemakkelijk mee te nemen als je onderweg de flask wil bijvullen, maar voor in de voorraadkast lijkt deze toch nog wat ontwikkeling nodig te hebben.

Laatste weetje

Kalkman Foods past gewoon door de brievenbus. Je hoeft dus thuis te blijven en de hele dag je bezorgapp te checken. Je kunt dus gewoon gaan fietsen en zonder zorgen je rit afwerken.

Wat is jouw favoriete sportvoeding?

Zweer jij bij de klassieke combinatie banaan/krentenbol? Of ben je van de reepjes en gelletjes? We horen het graag in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×