Faya vindt het prima om met vrouwen te fietsen, maar gaat net zo lief met mannen op pad. Er zijn haar wel een paar typische verschillen opgevallen tussen haar ritten met vrouwen en die met mannen. Herken jij ze ook?
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '24 windbody optioneel
Hoe hard je ook je best doet om je te omringen met vrouwelijke fietsers, de wielersport wordt nog steeds gedomineerd door mannen. Volgens onderzoek van de NFTU is 70% van alle fietsers (mountainbikers, wielrenners, gravelaars) man. Maar is dat erg? Of kun je er als vrouw juist je voordeel mee doen? Het is mijn ervaring dat er wel verschillen zijn tussen mijn ritten met vrouwen en die met mannen. Lees hieronder welke zaken mij opvallen aan het fietsen met mannen.
1. Je gaat harder fietsen
Gemiddeld fietst de (recreatief) wielrennende, mountainbikende of gravelende man zo’n 26 km/u. Vrouwen rijden rond met een gemiddelde snelheid van ongeveer 22 km/u. Wil je je mannelijke koersmaten bijhouden, dan zul je dus een beetje moeten doortrappen. Daar wordt je zelf natuurlijk ook beter van, maar zie ook punt 2. En laten we die typisch mannelijke onaangekondigde sprintjes naar het plaatsnaambord niet vergeten. Als je er eentje ziet moet je gaan!
2. Je mag altijd in het wiel
Mannen weten dat ze sterker zijn, en ze vinden het doorgaans niet erg als je in het wiel gaat zitten om hen bij te kunnen houden. Dus geniet daarvan! Let wel op: als je eenmaal zo vaak fietst dat je ze bijhoudt, dan kom je daar niet meer mee weg. Ook jij moet dan je taak als kopvrouw verrichten. En het is best wel stoer om met een groep mannen in je wiel rond te rijden!
Artikel gaat verder onder afbeeldingSoms mag je best even lekker uit de wind zitten.
3. Je hebt een rijdende fietsencyclopedie bij je
De nieuwste onderdelen of de handigste snufjes, voor al het (ongevraagde) advies ga je naar de mannelijke fietser. Wuif het niet weg, want die kennis komt echt een keer van pas, geloof me.
4. Je hoeft je lekke band niet zelf te plakken
Ik weet niet of ze het doen om snel verder te kunnen fietsen of om hun reparatieskills te showen, maar fijn is het wel! Zet je ‘independent woman’ even aan de kant en laat hem je lekke band plakken als hij daarop staat. Zorg wel dat je het ook zelf kan, want je weet maar nooit.
Artikel gaat verder onder afbeeldingNatuurlijk kan ik zelf een band vervangen, maar als iemand anders het wil doen: prima!
5. Je voelt je soms een moedereend
Jij vindt het fijn dat zij jou helpen met een lekke band. Mannen vinden het fijn dat jij wel aan de zonnebrand hebt gedacht. En die extra winegums van jou komen toch wel goed van pas. Geeft niks, zo helpen we elkaar een beetje.
6. Over eenden gesproken…
Het boeit mannen dus niet dat er een moedereend met kleintjes in de vijver zwemt, en die schattige veulentjes in de wei maakt ze al helemaal niets uit. Ze kijken liever op hun fietscomputer, en letten liever op het wattage dat ze trappen.
Artikel gaat verder onder afbeeldingAls er één iemand (v) niet hoeft te plassen, kan die mooi alle fietsen vasthouden.
7. Je moet vaak stoppen voor een plaspauze
Ik heb mij weleens afgevraagd of het een kwestie is van zadeldruk die anders is bij mannen, maar daar heb ik geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden. Het kan ook het gemak zijn, want mannen hoeven bij het plassen natuurlijk niet zoveel uit te trekken als een vrouw. Waar het ook aan ligt, mannen moeten echt vaak plassen onderweg.
Wat valt jou (m/v/x) op aan het fietsen met mannen/vrouwen?
Deel je opvallendste ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Daar zijn alle fietsers gelijk en tevree, en telt je geld en wie je bent niet meer mee.
Gerelateerd artikel