Skip to main content

Ben jij een vrouw en wil je graag met een groep fietsen? Dat is leuk en gezellig, maar wel heel anders dan in je eentje fietsen. Veel vrouwen vinden het spannend om bij een fietsgroep aan te sluiten, zeker als er ook mannen meerijden. Volgens Manon is dat nergens voor nodig: met een beetje voorbereiding vind je snel leuke fietsmaatjes en ervaar je de voordelen van rijden in een groep.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Dameswielrennen timmert aan de weg

Waar het een aantal jaar geleden nog opvallend was als je als vrouw op de racefiets zat, is het nu al heel normaal. Steeds meer dames pakken de racefiets, mountainbike of gravelbike en ontdekken deze prachtige tak van sport! De branche is helemaal ingespeeld op producten specifiek voor dames. Ook de designs van kleding en fietsen zijn een stuk verbeterd ten opzichte van een paar jaar geleden. Daarnaast worden de damesteams in de profsport een stuk professioneler. Een aantal ploegen timmeren zelfs hard aan de weg om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Je hebt als vrouw dus eigenlijk geen enkele reden meer om niet te gaan fietsen!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vrouw-fietsgroep-dames-trek

We zijn niet hetzelfde en dat is prima

Er is fysiek natuurlijk wel een behoorlijk verschil tussen heren en dames. Niet alleen qua bouw, maar ook in spieren: mannen hebben nu eenmaal zo’n 15-20% meer spiermassa. Bovendien hebben mannen meer testosteron en een andere verhouding tussen langzame en snelle spiervezels. Daardoor is de inspanning die ze kunnen leveren vaak anders dan bij vrouwen en hebben mannen vaak een wat sterker uithoudingsvermogen. Maar ondanks dat we fysiek verschillen, kunnen we prima met elkaar fietsen. Ik ken heel wat dames die menig man het snot voor de ogen fietsen.

Rijden met een fietsgroep

Toch hoor ik vaak dat vrouwen met iets meer spanning op de fiets zitten. Soms durven ze ook niet met groepjes mee, zeker als er mannen tussen zitten. Zelf had ik het geluk dat mijn eerste baan bij een groot merk was, waar we lunch rides deden. Dus toen ik begon met wielrennen kwam ik al vrij snel in groepjes met heren terecht. Ik werd achter een wiel gezet dat ik moest houden. Zodra ik ruimte liet vallen werd ik naar voren geloodst om weer in hetzelfde wiel ‘geparkeerd’ te worden. Daar heb ik handig van leren rijden in groepjes!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vrouw-fietsgroep-staan

De voordelen van een fietsgroep

Tijd om de vooroordelen te laten voor wat ze zijn. Laten we kijken naar de voordelen van fietsen in een groepje:

 • Je hoeft niet altijd na te denken over welke route je wil fietsen
 • Je komt op plekken die je nog niet kent
 • Als het waait (wat het in Nederland bijna dagelijks doet) kun je doordraaien in de groep, waardoor je niet continu tegen de wind in fietst
 • Met een groepje maak je gemakkelijker tempo doordat de kopbeurten afgewisseld worden en je een beetje meelift op de slipstream van je voorganger
 • Om bovenstaande redenen word je minder snel moe, dus je fietst al snel wat grotere rondjes. Dat is goed om je duurvermogen op te bouwen
 • Heb je een keer een wat mindere dag? In sociale groepjes is het vaak geen big deal om wat kortere kopbeurtjes te doen of een beurtje over te slaan

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vrouw-fietsgroep-duo

Hoe word je zeker van jezelf in een fietsgroep?

Oké, je wil meefietsen in een groep, maar je vindt het spannend. Het tempo zal wat hoger zijn dan je gewend bent. Bovendien moet je met een groep door de bocht en langs oversteekpunten. Maar geen zorgen, je kunt het allemaal oefenen!

Train je techniek

Zelf kun je al een en ander doen. Leer je fiets goed kennen en zorg dat je handig wordt met remmen, stoppen, weer wegrijden en in je pedaal klikken. Oefen op je bochtentechniek! Hoe soepeler jij door een bocht komt, hoe zekerder je dit ook in een groep doet. Zet eens wat pionnen (of desnoods bloempotten) in je straat en slalom hier doorheen, draai een krap bochtje en weer terug. Je zult merken dat in groepjes de bochten misschien wat sneller gereden worden dan dat jij zelf doet, ook dit is te oefenen. Probeer je bochtentempo eens iets hoger te leggen en oefen met na de bocht versnellen. Even een paar trappen op je pedalen staan zodat je snel weer weg bent.

Doe een cursus

Vind je dit lastig om zelf te doen? Op verschillende plekken kun je een behendigheidscursus doen. Verschillend van eendaagse tot meerdaagse cursussen waar niet alleen je rem- en stuurtechniek getraind wordt, maar waar ook gelet wordt op bijvoorbeeld je fietshouding en traptechniek.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-vrouw-fietsgroep-bocht

Zorg voor energie

Belangrijk is ook om voldoende te drinken en te eten. Zeker als je wat verder gaat fietsen met de groep heb je voldoende brandstof nodig. Neem energierepen (of iets anders) mee die jij lekker vindt en die je gemakkelijk eet tijdens het fietsen. Oefen ook met eten en drinken op de fiets.

Meld je aan en ga ervoor!

Heb je je aangemeld bij het lokale groepje? Geef vooral even aan dat je nieuw bent met het rijden in groepen, dan kunnen ze hier rekening mee houden. Je leert snel genoeg hoe het er in een groep aan toe gaat, inclusief het bijbehorende jargon en signalen. Blijkt al dat ‘geschreeuw’ van die wielrenners toch nog een functie te hebben!

Sommige fietsgroepen hebben aparte dames- en herengroepen. En vaak zijn er groepen met verschillende snelheden. Er is dus vast een groep die bij jou past. Dus probeer het gewoon, je zult merken dat het niet zo spannend is als het lijkt. Veel plezier!

Heb of ken jij een vrouwvriendelijke fietsgroep of -club?

Pak je kans en maak schaamteloos reclame in de Cobbles Cycling Strava Club! Het lidmaatschap van deze vrouwvriendelijke club met meer dan 3000 leden is alvast gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen groepsrit type wielrenners gerelateerd

 

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×