Skip to main content

We zijn op pad geweest met de nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO fietscomputer – het vlaggenschip van Sigma. In deze review lees je of je met de ROX 12.1 waar voor je geld in huis haalt. We kijken naar het design, gebruiksvriendelijkheid, dataschermen, batterijduur, prijs en meer.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Design

Het valt direct op dat de Sigma ROX 12.1 EVO een vernieuwd design heeft.

Er zitten lekker grote knoppen aan de zijkant. Makkelijk onderweg te bedienen dus. Ik heb wel al een aantal keer op de verkeerde knop geklikt (de ‘ronde’ knop in plaats van ‘rechts’), omdat het even onthouden is welke knop waarvoor staat. Een minuscuul tekstje op de knoppen (zodat je het buiten de rit om even kunt bekijken) was handig geweest. Of de knoppen wat verder uit elkaar. Maar het is ook gewoon even wennen. Het wordt overigens ook gewoon uitgelegd als je het apparaat instelt. De ‘uit’ knop zou als home button moeten dienen. Dat werkte meestal prima, maar een enkele keer bleef het apparaat even hangen en werkte het niet. Het scherm uitzetten gaat ook met deze knop. Tijdens een rit druk je op de knop en kies je voor ‘Energiebespaarmodus’. Een echte home button (bijv aan de linkerkant) was een mooie toevoeging geweest wat mij betreft.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De ROX 12.1 en haar knoppen

De vorm van het apparaat heeft een update gekregen. De fietscomputer zit nu echt in een lekker modern jasje – verkrijgbaar in zwart en wit. De scherm-apparaatratio is verbeterd. Ofwel: de rand rondom het scherm is een stuk kleiner. Het is echt een mooi apparaat geworden.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De nieuwe ROX 12.1 versus de 12. Hier zie je goed dat het scherm even groot is gebleven en het apparaat kleiner geworden is.

Gebruiksvriendelijkheid & menu’s

Sigma heeft met de ROX 12.1 EVO voornamelijk ingezet op gebruiksvriendelijkheid. Volgens Sigma betekent dit snel, zonder zorgen en met de data die jij wil op weg. Dit zie je in een aantal dingen terug.

Sigma Ride smartphone app

Sigma heeft een goede stap voorwaarts gezet door de introductie van de companion app ‘Sigma Ride’. Met die app kun je op je smartphone een aantal dingen doen, die je eerst op je fietscomputer deed. Dat werkt toch net iets makkelijk. Denk aan het selecteren van een route. Die samenwerking tussen je smartphone en fietscomputer werkt echt feilloos. Het is een grote verbetering dat je niet meer thuis op de wifi je routes op de fietscomputer hoeft in te laden.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Met de Sigma Ride app bedien je gemakkelijk sommige onderdelen van je ROX 12.1 EVO fietscomputer.

Menustructuur

De menustructuur is iets veranderd ten opzichte van de 12.0. Ik vond het eerlijk gezegd wel even wennen, omdat ik inmiddels de 12.0 een aantal jaar gewend ben.

Potentie door firmware updates

Sigma is van plan nog een aantal firmware updates te doen. Wat ik bijvoorbeeld graag zou zien is het kopiëren van een fietsprofiel. D.w.z.: je kunt je dataschermen voor iedere fietssoort instellen. Op de racefiets kun je bijvoorbeeld meer training data willen zien dan op de gravelbike. Het zou dan handig zijn als je dat fietsprofiel gewoon kon kopiëren en vanuit daar aanpassen. Scheelt toch weer wat instelwerk. Het platform van de ROX 12.1 i.c.m. de Sigma Ride app heeft dus veel potentie; zeker met de firmware updates die in het verschiet liggen.

Connectiviteit & sensoren

Andere platformen

Net zoals zijn voorganger kan de ROX 12.1 ook weer samenwerken met de populaire wielerplatforms zoals Strava, Komoot en TrainingPeaks. Dus routes haal je via de app gemakkelijk uit Komoot. De coureur onder ons voegt daar ook nog een training uit TrainingPeaks aan toe. Aan het eind van de rit worden je ritten automatisch geüpload naar Strava. Bij het initiële instellen maak je verbinding tussen je fietscomputer en de Sigma Ride app, waar je deze verbindingen instelt.

Sensoren

Natuurlijk is kun je ook weer sensoren koppelen. Denk aan hartslag, vermogen en cadans. Voor al deze informatie zijn er ook weer aparte dataschermen (daarover later meer). Ook de sensoren zelf zijn verbeterd, ten opzichte van de vorige generatie. De vorige sensor was een combisensor (cadans en snelheid) en werkte met een magneetje aan de binnenkant van je crank en aan een spaak. De nieuwe generatie sensoren werken magneetloos. Je bevestigt ze met een elastiekje aan je crank en om je wielnaaf. Een grote verbetering wat mij betreft, want het cadans-magneetje raakte steeds kwijt bij mij.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De sensoren zijn nu magneetloos, een mooie verbetering

Bluetooth & ANT+ Radar

Je kunt nu ook sensoren koppelen via Bluetooth. Dat kan wellicht handig zijn voor wanneer je andere merken sensoren gebruikt en het signaal elkaar in de weg zit. Maar bij mij was dit geen probleem. Ik gebruik de Sigma speed sensor bij het achterwiel, de Sigma hartslagmeter en een 4iiii powermeter in de crank.

Verder kun je met de toevoeging van ANT+ radar nog een radar(sensor) toevoegen, die aangeeft of er auto’s achter je aankomen.

USB-C

Ook de aansluiting gaat met de tijd mee: je laadt de ROX 12.1 EVO op met een USB-C poort. Die zit achter een rubbertje op de achterkant van het apparaat.

Monteren op fiets

De ‘aansluiting’ waarmee je de ROX op je fiets / mount plaatst, is dezelfde als van Garmin. Je kunt je ROX dus bijvoorbeeld ook zonder problemen in een normale HideMyBell plaatsen.

Routes & navigatie

Net als op de 12.0 kun je op de 12.1 op diverse manieren navigeren. Je kunt een GPX file importeren, maar veel makkelijker is om je route uit Komoot of Strava te halen. Dit gaat gemakkelijk via de nieuwe Sigma Ride app. Daarmee laad je via Bluetooth op locatie snel de route uit je Komoot/Strava account naar je fietscomputer. Eerlijk gezegd is dit ook het enige wat je echt nodig hebt. Op de computer een fietsroute bouwen in je favoriete app en hem vlekkeloos in je fietscomputer inladen. Op de fietscomputer zelf een fietsroute maken doet toch niemand.

Wat wel op de fietscomputer zelf kan is een adres invoeren om naartoe te navigeren. Voor A-naar-B-ritjes kan dat handig zijn. Onderweg je route wijzigen gaat relatief eenvoudig in het menu, bijvoorbeeld als je toch wil afdraaien. Of als er een wegafsluiting is en je moet omrijden, dan is de ROX intelligent genoeg om dit goed op te lossen (en niet eeuwig te zeggen dat je een U-bocht moet rijden).

De kaarten blijven altijd up-to-date via firmware updates. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken over kaarten inladen. Het kaartje zelf is ook een hele duidelijke qua kleurstelling. De kaarten zijn gebaseerd op Open Street Map, dus je hoeft geen extra kaarten te kopen. Het apparaat werkt ook heel snel, alles (inclusief de kaarten zoomen) beweegt heel soepel over je scherm.

Dataschermen

Aan de dataschermen valt echt niets aan te merken. Er zijn bijna eindeloze mogelijkheden om je dataschermen in te stellen. Je kunt bovendien voor iedere fiets (fietsprofiel) een ander set dataschermen inrichten. Hierin kun je kiezen tussen tal van datacategorieën. Denk aan info over je powermeter, navigatie, snelheidsmeter, cadans, training, gemiddelden, klimmen, Strava, elektrisch schakelen, eBike stats en nog veel meer. Je kunt het echt helemaal inrichten zoals jij wil. Sigma biedt alleen de mogelijkheden, jij bepaalt. Als je de dataschermen gemakkelijker wil instellen, gebruik je de Sigma Ride app (meer > ROX > sportprofielen).

Interessant om te benoemen is dat de instelmogelijkheden nog persoonlijker geworden zijn. Je kunt nu zelfs de kleuren van de velden wijzigen, zodat je blik nog sneller bepaalde data kan opvangen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De instelmogelijkheden voor data zijn haast onbeperkt op de ROX 12.1

Ook de klim-datavelden zijn weer wat verbeterd. Sigma vertelde bovendien dat ze deze datavelden verder willen uitbreiden, om mooie concurrentie te bieden aan de Wahoo Summit feature.

Hieronder vind je een aanrader van hoe je je dataschermen kunt inrichten, als je op de racefiets zit en je een hartslagmeter (maar geen powermeter) gebruikt. Pas hem natuurlijk aan zoals jij wil.

cobbles-accesoires-sigma-rox-12-sport-dataweergave-wielrennen

Je kunt hiernaast ook nog het ‘ronde’ scherm naar believen aanpassen. Dus als je veel op een parcours rijdt, is dit zeker een handige trainings feature. Daarnaast kun je nog een ‘Workout’ pagina instellen. Samen met vermogensmeter-data biedt dit de serieuze wielrenner dus genoeg mogelijkheden.

Batterijduur

De batterijduur is voor mijn gevoel zo’n tien uur. Lang genoeg voor de langste ritten van ons publiek lijkt me. Maar echt dagen achter elkaar lange ritten zonder op te laden gaat dus niet.

Prijs(-kwaliteitverhouding)

De prijs van de losse fietscomputer is op moment van schrijven €369 bij Mantel en €379,95 bij Futurumshop. Daar kun je ook de bundel kopen (incl. hartslagmeter, cadans- en snelheidsensor) voor €449,95. In de verpakking zit standaard ook een out-front stuursteun.

Geen verrassende prijs – dezelfde als de 12.0 bij die release. Deze prijs zit een beetje in het midden van de concurrentie. Een passende prijs bij de features die je krijgt.

Conclusie

De Sigma ROX 12.1 heeft enkele mooie verbeterpunten ten opzichte van zijn voorganger (de 12). Het design is een duidelijk verbeterpunt. Het is echt een mooi apparaat en de knoppen zijn makkelijk te bedienen. De connectiviteit is erg goed. Daarbij is de bluetooth verbinding met de Sigma Ride app zeker het benoemen waard. Een deel van de functies kun je op je smartphone bedienen. Maar het meest opmerkelijk blijft de hoeveelheid opties die je hebt om de dataschermen in te stellen. Dit kun je helemaal personaliseren. Even wat instelwerk, maar dan heb je ook wat. Met een prijs van €369 krijg je waar voor je geld. Zeker als je bedenkt dat Sigma waarde blijft toevoegen via firmware updates. Daarmee zouden ze ook nog wel bepaalde functies kunnen verbeteren of toevoegen, waardoor er wat meer uniek onderscheid met concurrentie komt. Al met al haal je met de Sigma ROX 12.1 EVO een zeer functionele fietscomputer in huis en krijg je waar voor je geld.

Cobbles Strava Club

Word lid van onze Strava Club en blijf op de hoogte van onze nieuwste artikelen.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×