Skip to main content

In het afgelopen (corona)jaar zijn veel mensen in de ban geraakt van wielrennen. Logisch ook, want fietsen is een laagdrempelige hobby. Gewoon een racefiets aanschaffen en op verkenning gaan. In dit artikel vertelt Linda je hoe en waarom zij fietst ‘zonder fratsen’. Een artikel voor de ‘normale fietser’, omdat ze zelf geen snelheidsduivel is en presteren niet bovenaan haar prioriteitenlijstje staat.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

We kijken vol bewondering naar serieuze wielrenners die pronken met hun prestaties en statistieken en voelen onszelf al snel minder ‘echte’ fietsers. Maar waarom eigenlijk? Fietsen als ‘normale’ fietser is minstens zo leuk! Natuurlijk kunnen we veel leren van prestatiegerichte fietsers en hebben ze tips die ervoor zorgen dat we beter worden. Toch is er niks mis met ons clubje fietsers zonder fratsen. Maak het niet moeilijker dan het is, just try it!

Wil je zien hoe ik mijn motto ‘fietsen zonder fratsen’ in de praktijk breng? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram. Maar wat zijn nou de grootste verschillen tussen prestatiegerichte en recreatief ingestelde fietsers? Hieronder geef ik mijn top 5.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-fietsen-zonder-fratsen-molenOp de fiets kom je langs veel mooie plekjes.

1. Gelletjes of krentenbollen

Een lekkere krentenbol, mueslibol of ontbijtkoekreep zijn prima producten die je makkelijk mee kunt nemen, net zoals een banaan. Het hoeft allemaal niet spectaculair met gelletjes of poeders. Bovendien is het een stuk goedkoper en kun je het overal kopen, dat is wel zo makkelijk als je last minute besluit om te gaan fietsen. En niet te vergeten, het is nog lekker ook!

2. Focus op de fietscomputer of op de omgeving

Serieuze fietsers zijn vaak sterk gefocust op de fietscomputer, de snelheid en alles wat daarmee samen hangt. Er blijft dan weinig tijd over om te genieten van de omgeving. Persoonlijk maak ik onderweg veel foto’s en stop ik regelmatig. Genieten van de omgeving is het motto, dat wordt nog wel eens vergeten als je als een bezetene gaat fietsen en je alleen maar richt op snelheid.

Natuurlijk is er niks mis met prestatiegericht fietsen, maar probeer ook stil te staan bij het moment wat je veel ontspanning zal bieden. Fietsen geeft je afleiding en voldoening, en je ziet onderweg veel mooie plekken als je de tijd neemt om daarop te letten.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-fietsen-zonder-fratsen-brugEven pauze om een foto te maken, moet kunnen toch?

3. Soigneren moet je leren

Een veelgebruikte uitspraak in de wielerwereld. Iedereen wil er gelikt en leuk uitzien. Toch maakt het echt niet uit of je de pootjes van je fietsbril over of onder de bandjes van je fietshelm draagt. Of je sokken over of onder je lange fietsbroek in de winter. Je gaat er niet sneller van fietsen, dus doe vooral datgene wat je het prettigst vindt.

4. Licht als een veertje

Lichte pedalen, lichte schoenen, een carbon frame, weinig accessoires op de fiets. Allemaal manieren om het gewicht zo laag mogelijk te maken (en dan hebben we nog niet over het gewicht van de renner gesproken). Het zorgt ervoor dat je mogelijk sneller bent. Hoe belangrijk is dat voor jou? Lekker chill op de fiets zonder zorgen, of je bezighouden met dit soort zaken? Doe mij het eerste maar!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-fietsen-zonder-fratsen-wiel-herfstStilleven met heg, spaken en schijfrem.

5. No matter the weather

Stap jij in de regen op de fiets ‘omdat het moet’ of staat plezier voorop? De profs houden zich aan een strak regime en fietsen ‘no matter the weather’. Ritten staan ingepland volgens een trainingsschema, dus die interval- of duurtraining moet ook bij regen, wind of kou worden afgewerkt. Het kan je beter en sneller maken. Wij als normale fietser geven vaker de voorkeur aan fietsen wanneer het uitkomt, wanneer je zin hebt om op die manier te ontspannen. Je mag mij een mooiweerfietser noemen, daar schaam ik me niet voor!

Welke fietsfratsen (her)ken jij nog meer?

Deel je observaties in de Cobbles Cycling Strava Club. Dat is in ieder geval een fietsclub zonder fratsen!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-fietsen-zonder-fratsen-gerelateerd

Ze begon als spinninginstructrice en kocht uit enthousiasme een racefiets. Inmiddels kan Linda haar fiets niet meer missen. Ze maakt veel foto’s onderweg en kijkt graag uit naar mooie bergritten in Frankrijk.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×