Skip to main content

Beginnen met mountainbiken kan lastig zijn. Wat kost nou een mountainbike? En wat heb je naast een mountainbike nog meer nodig? Ruurd helpt je door de bomen het bos weer te zien.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Kleine sidenote: deze tips zijn gericht op de mensen die in de Benelux zullen fietsen. Deze tak van mountainbiken heet ook wel crosscountry (XC).

1. Wees zeker van je zaak

Mountainbiken is een dure hobby. Er zijn dan ook altijd wel onderdelen te upgraden aan een mountainbike. Maar vanaf wanneer heb je iets degelijks? En wat is degelijk? Als je weet dat je mountainbiken leuk vindt is het in ieder geval de moeite waard om te investeren in een degelijke fiets. Weet je nog niet zo goed of je het leuk gaat vinden? Probeer dan eens een mountainbike te lenen of huren om het bos te verkennen. Zodra je weet dat dit jouw ding wordt, is het tijd om te gaan zoeken naar een mountainbike die past bij jouw lichaam en behoeften.

Ben je al klaar voor de aanschaf? Lees dan eens mijn top 10 tips waarop je moet letten bij de aanschaf van een mountainbike. Maar nu eerst: hoeveel kost beginnen met mountainbiken en wat heb je daar allemaal voor nodig?

2. Goede basis

Na het lezen van bovengenoemde 10 tips, weet je dat je voor een boel keuzes staat als je een mountainbike koopt. Bij een krap budget zou ik kiezen voor een goed frame met degelijke voorvork (de Rockshox Recon bijvoorbeeld). De rest van je fiets kan je, indien je dat leuk vindt, makkelijk upgraden. Het voordeel van upgraden is dat je alles kan aanpassen naar eigen wens. Het nadeel is dat het onder aan de streep wel duurder zal zijn dan van de eerste keer een goede fiets kopen.

3. Mountainbike adviesprijzen

Voor een goed afgemonteerde (XT) hardtail mountainbike moet je rekenen op een adviesprijs van €1500. Wil je wat minder, maar wel een degelijk frame en voorvork? Reken dan op een adviesprijs van €1000 (vaak een mix van Deore t/m XT). Heb je niet zoveel over voor een fiets en wil je toch genieten van de bossen? Ga dan voor een fiets met een adviesprijs van €600-700. Voor een fully betaal je al snel meer dan €2000. De meeste mountainbikers in Nederland rijden echter ‘gewoon’ met een hardtail.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles mountainbiken beginner mountainbike kopen hardtailEen hardtail mountainbike met XT groep.

4. Uitverkoop

Zoals je hierboven leest heb ik het over adviesprijzen. Elk jaar komen fabrikanten met hun nieuwe speeltjes. Dit betekend dat de ‘oude’ modellen de deur uit moeten. Bij veel zaken kan je dan ook leuke kortingen verwachten voor een ouder modeljaar! In veel gevallen begint deze opruiming op 1 september. Als je wel wil gaan voor een fiets van het huidige modeljaar kan je bij een fietsenmaker rekenen op korting op de adviesprijs. Veelal wordt dit gedaan in de vorm van korting op onderdelen. Bij fietszaken kan je rekenen op een korting van 10-20% op de adviesprijs.

Is een nieuwe fiets je te prijzig om te beginnen met mountainbiken? Dan is tweedehands kopen misschien een optie voor je. Lees onze tien tips bij het kopen van een tweedehands fiets. Een tweedehands fiets is natuurlijk zowat altijd een betere prijs, maar vergis je niet in eventuele verborgen gebreken en in de soepelheid waarmee nieuwe onderdelen functioneren.

Wat heb ik nog nodig naast een mountainbike om te kunnen gaan fietsen?

5. Pedalen

Mountainbikes en racefietsen worden in de meeste gevallen zonder pedalen geleverd. Bij mountainbikes bestaat de keus bestaat voornamelijk uit klikken of niet klikken. Wil je klikpedalen? Bedenk je dan ook dat je nog fietsschoenen en schoenplaatjes (hetgeen wat in het pedaal klikt) nodig zal hebben. Voor een beetje degelijke klikpedalen + schoenen ben je zo’n €125 kwijt. Met €75 kan je overigens ook slagen. Wil je geen klikpedalen? Koop dan platform pedalen. Standaard pedaaltjes kost je €10. Als je een goed pedaal wilt kan je gaan voor de Shimano Saint pedalen. Dit pedaal kost ongeveer €50. Met een grippy skateschoen kom je op dit soort pedalen een heel eind. Veel mensen beginnen met mountainbiken met platformpedalen, maar stappen na een tijdje toch over op klikpedalen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingencobbles wat kost mountainbiken shimano spd pedalenShimano SPD klikpedaal.

cobbles wat kost mountainbiken shimano spd schoenenShimano mountainbike schoen met SPD schoenplaatje.

6. Helm

Veiligheid boven alles! Een helm kan een hoop schade aan je hersenpan voorkomen. Het is echter niet zo dat een duurdere helm beter is. Als er “MIPS” op de helm staat biedt de helm wel een extra bescherming. Een degelijke helm koop je al vanaf €30. Met MIPS kost een helm je minimaal €45.

Tekst gaat verder onder afbeeldingEen helm hoeft niet per se duur te zijn.

7. Fietskleding

Fietskleding is ook zeker aan te bevelen. Natuurlijk zie je er beter uit en is de stof speciaal ontwikkeld voor fietsen. Maar ook belangrijk om te melden is de zeem in je fietsbroek (ook wel bib-short genoemd). Deze geeft je een hoop comfort en voorkomt schuur / zadelpijn (je draagt overigens geen onderbroek onder een fietsbroek). Daarnaast is een fietsshirt (jersey) door de zakjes achterop ideaal om eten en/ of reservemateriaal mee te nemen. Een fietspakje koop je al vanaf €50. Check ook ons artikel over fietskleding (geschreven voor wielrenners, maar ook van toepassing op mountainbikers).

8. Water

Tijdens je tocht is het wel lekker (vaak zelfs noodzakelijk) om wat vocht bij je te hebben. Dit kan in bidons of met een tasje waarin een waterdrinksysteem zit. Voor twee bidons + bidonhouders ben je ongeveer €30,- kwijt. Voor een rugzak met drinksysteem betaal je minimaal €35.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles mountainbiken wat kost mountainbiken tacx bidons elite bidonhoudersJe verbruikt heel wat vocht tijdens het mountainbiken, dus je wil zeker wat drinken bij je hebben.

9. Verder…

Nu heb je in principe alles om goed voorbereid te beginnen met mountainbiken! Je kan natuurlijk eventueel nog reservemateriaal en een fietscomputer kopen voor onderweg.

Heb jij nog meer tips nodig om te beginnen met mountainbiken? Of heb je juist tips?

Een hoop informatie, maar misschien mis je nog wat? Wil je ergens meer informatie over of heb je zelf aanvullingen? Laat het ons weten ion in de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

Ben je al toe aan de aankoop van je eerste mountainbike? Bekijk dan onze top 10 belangrijkste tips waar je op moet letten wanneer je een mountainbike koopt:

cobbles mountainbiken beginner mountainbike kopen

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×