Je hebt je wielrenfiets gekocht, je hebt een zadel dat goed zit, een fatsoenlijke helm en schoenen met klikpedalen. Dan heb je nog één ding nodig en dat is natuurlijk fietskleding!

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

We sturen ca. 2 keer per maand een e-mail met artikelen
cobbles-strava-club-icon

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Door naar Strava
cobbles toertochten nl tour rides gran fondo rosa toertocht logo

Gran Fondo Rosa 2020

Vier het Italiaanse wielrennen!

Nergens is de passie groter dan in Italië. Rijd de 4e editie van de Gran Fondo Rosa toertocht op zondag 17 mei 2020 met je fietsvrienden! Alle deelnemers ontvangen een gratis Maglia Rosa wielershirt!

Meer info & inschrijven

Het belangrijkste van je kleding is je broek. Maak nooit de fout om zonder fietsbroek te gaan wielrennen. Dan kun je waarschijnlijk de komende tijd niet meer zitten. In een fietsbroek zit namelijk een zeem, die ervoor zorgt dat je minder/geen zadelpijn hebt (al is het zadel hier natuurlijk minstens zo belangrijk). Kijk dus goed of er een fatsoenlijke zeem in de broek zit. Heb je geen idee? Check dan online reviews die andere mensen over fietsbroeken achterlaten of vraag een verkoper om advies. Als startende fietser kun je prima beginnen met een goedkope fietsbroek van de Lidl, Aldi of Decathlon. Daar ben ik zelf ook mee begonnen.

Verschillende broeken

Je hebt grofweg twee verschillende soorten broeken. Een broek waar bovenaan een strakke band zit om hem omhoog te houden of een bibshort. Een bibshort is een broek waar bretels aanzitten. Het voordeel hiervan is dat je broek hierdoor onmogelijk afzakt. En dat is fijn, aangezien je een voorovergebogen houding hebt op een racefiets. Het voordeel van de andere broek is dat het een boel moeite scheelt als je naar de wc moet, vooral als vrouw. De pijpen zijn ook vaak korter zijn waardoor je minder zichtbare tan lines hebt, ook weer vooral fijn voor vrouwen. Je hebt dan namelijk geen duidelijke lijnen als je in de zomer een rokje of korte broek aan hebt. Nog een verschil tussen mannen en vrouwen: bij de heren heb je aan de voorkant twee bretels die over je schouders lopen en boven op de rug bij elkaar komen. Vrouwen bibshorts hebben aan de voorkant één bretel, die aan de bovenkant van de borst uit elkaar gaan. Dan lopen ze over je schouders en komen ze net als de herenbroek weer bovenop de rug bij elkaar.

Een simpele broek kost tussen de twintig en dertig euro. Een broek uit het hogere segment kost vaak tussen de 80 en 140 euro. Ik ben zelf fan van het merk Morvélo, aangezien zij een stevige zeem hebben. Dan heb je wel een stuk duurdere broek, maar je merkt echt verschil in kwaliteit.

Cobbles fietskleding
Het modieuze Rapha is een van de vele merken met een speciale kledinglijn voor vrouwen. Bron: Totalwomenscycling

Wielershirt

Een wielershirt is ook belangrijk. Hier zitten zakken achterop waar je alle belangrijke zaken als een banaan, een reserveband, een pompje en je pinpas instopt. Shirtjes zijn vaak goedkoper dan broeken. Het is slim om de sale van online wielershops in de gaten te houden, zodat je er ook nog een beetje leuk uitziet. Mijn eerste wielershirt koste zelfs maar 1 euro! Als je een goedkope zwarte broek hebt gekocht, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te investeren in een gaaf shirt van bijvoorbeeld een jong fietsmerk (bijvoorbeeld die van Good Cycling of La Machine). Als je er goed uitziet op je fiets, voel je je ook beter!

Kleding voor als het koud is

In de winter en op koude dagen heb je ook lange kleding nodig. Hierin heb je twee smaken, lange broeken met zeem of goedkopere zonder zeem. De lange broek zonder zeem trek je over je korte kleding aan. Je kan er eventueel voor kiezen om een sportlegging over je korte fietsbroek aan te trekken, maar kleding die bedoeld is om in te fietsen is toch het fijnste. Vergeet niet om als het echt koud is, ook thermokleding onder je lange fietskleding te dragen.

Zoals bij alles kun je het dus zo gek maken als je zelf wilt. Het allerbelangrijkste bij fietskleding is om te letten op een goede zeem en een fijne pasvorm!

Meer Cobbles

Je begint met wielrennen en je hebt de eerdere blogs van Michelle gemist? Lees dan hier alle artikelen voor beginners!

Michelle Vleugels

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

cobbles partner nl tour rides toertochten
cobbles partner bikester logo
lezyne