Skip to main content

Het schoonmaken en smeren van je ketting is niet het leukste klusje dat er is. Wend probeert met zijn niet-vloeibare wax het leven van de smerende mountainbiker en wielrenner gemakkelijker (en kleurrijker) te maken. Cobbles kreeg een testsetje Wend wax toegestuurd, en Wout nam de proef op de som.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Als mountainbiker verbaas ik me er telkens weer over hoe veel vuil er zich in korte tijd op ketting en tandwielen weet te verzamelen. Ik probeer niet te veel olie te gebruiken, maar het lijkt vaak kiezen tussen het gekraak van een droge ketting (te weinig olie) of van een vieze ketting (te veel olie). De niet-vloeibare kettingwax van Wend belooft een einde te maken aan dit dilemma. Als bonus kun je je ketting met Wend wax ook nog eens voorzien van een opvallend kleurtje.
cobbles-mountainbiken-wend-wax-review-testpakket

Stap 1: Wax-off

Voordat je de Wend wax aanbrengt op de ketting, moet je eerst vuil en oude olie verwijderen. Dit kun je doen met de meegeleverde Wax-off kettingreiniger. Het is belangrijk dat je ketting goed schoon is, want anders hecht de wax niet. Wax-off is een vloeistof, maar bevat wel ‘lubricating waxes’. Ik had de ketting eerst behandeld met mijn gewone ontvetter, maar met Wax-off kwam er nog aardig wat extra vuil af. Het spul doet zijn naam dus in ieder geval eer aan, mijn ketting is nog nooit zo schooon geweest.
cobbles-mountainbiken-wend-wax-review-voor

Los van de werking krijgt Wend van mij kudos voor de naamgeving van het product. Mocht er bij het zinnetje ‘wax on, wax off’ geen belletje gaan rinkelen: google deze woorden in combinatie met ‘Karate kid’

Stap 2: Wax-on

Tijd voor het echte werk: Wax-on! Met een soort grote Pritt-stift breng je de  Wend wax aan op de boven- en onderkant van de ketting. Dit werkt op zich gemakkelijk. De wax (op paraffinebasis) is echter niet vloeibaar en komt dus niet gemakkelijk tussen de schakels van de ketting, hij blijft er als het ware bovenop liggen. Wend raadt dan ook aan om de wax met je vingers in de ketting te ‘masseren’. Tot zo ver je schone handen…  Om de wax nog beter door te laten dringen, kun je nog een paar druppels Wax-off op de ketting aanbrengen.

Stap 3: Pimp my ketting

Functioneel gezien is je ketting nu gesmeerd, maar je kunt nog een stap verder gaan en je ketting pimpen met een mooi kleurtje. Hiervoor gebruik je een gekleurde versie van de Wax-on, die je op de zijkant van de ketting aanbrengt. In het testpakket zaten een gele, roze en paarse stift, maar er zijn nog meer kleuren verkrijgbaar. Ook hier geldt weer dat je de wax in eerste instantie eenvoudig aanbrengt met de applicator, maar dat het wat meer (hand)werk vergt om het spul netjes en gelijkmatig verdeeld te krijgen.
cobbles-mountainbiken-wend-wax-review-na-geel

Stap 4: Fietsen maar!

Je merkt bij het fietsen dat de wax minder vuil aantrekt dan olie. De ketting ziet er na een ritje in het bos schoner uit dan ik gewend was. Wel vervaagt de felle kleur op de buitenkant van de ketting vrij snel. Ook de wax moet dus regelmatig opnieuw worden aangebracht. Niet alleen voor de kleur, maar ook om de smering op orde te houden. Maar aangezien de ketting dus niet erg vies wordt, is dat vrij snel gebeurd. Even een doekje met wax-off langs de ketting en een nieuw laagje wax-on erop, en je kunt weer op pad.

Conclusie: werkt Wend wax?

Na een smeerbeurt loopt je ketting soepel, en hij trekt weinig vuil aan. Wat dat betreft doet Wend wax wat het belooft. Je moet een beetje handigheid krijgen in het aanbrengen, maar na een paar keer heb je dat wel in de vingers. Wel had ik verwacht dat ik de wax minder vaak opnieuw zou hoeven aan te brengen. Het verschil met olie zit hem met name in het feit dat het schoonmaken van de ketting minder werk is, het is in mijn ervaring niet zo dat je minder vaak hoeft te smeren. Of je er al met al veel (onderhouds)tijdswinst mee boekt, is dus de vraag.
cobbles-mountainbiken-wend-wax-review-na-roze

Het kleuren van je ketting is een leuk extraatje, maar heeft eigenlijk alleen een esthetische functie. Zo lang je het bij dezelfde kleur houdt, kun je het vrij snel bijwerken. Het is echter niet zo dat je even snel de kleur van je ketting aanpast aan je fietsshirt. Het compleet verwijderen (en opnieuw aanbrengen) van de wax is namelijk best een klusje. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen het kleuren achterwege te laten.

Al met al is Wend wax niet dé perfecte oplossing die ervoor zorgt dat je ketting eeuwig gesmeerd blijft. Dat neemt niet weg dat het een interessant alternatief kan zijn voor vloeibare smeermiddelen, zeker voor fietsers die veel in ‘vieze’ omstandigheden rijden. Wil je Wend wax eens proberen, dan koop je voor €32 (bijvoorbeeld bij Mantel) een set met een flacon Wax-off, een Wax-on stift (kleur naar keuze) en microvezeldoek.

Waarmee smeer jij je ketting?

Deel je vetste tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-wend-wax-review-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×