Skip to main content

Je gaat op vakantie en natuurlijk gaat je fiets mee. Maar hoe vind je leuke fietsroutes op je vakantieadres? Routes voor gewone fietsers zijn vaak niet zo geschikt voor wielrenners, en mountainbikeroutes zijn vaak lastig te vinden. Bovendien zijn de mooiste routes vaak niet uitgepijld, maar gereden door lokale bewoners die de mooiste paadjes kennen. Maar hoe vind je die ‘verborgen’ routes? Jeroen laat je zien hoe je dit kan aanpakken.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is niet gemaakt in samenwerking met Strava.

Strava is je vriend

Ook voor het vinden van fietsroutes op je vakantieadres geldt dat Google vaak je beste vriend is. Zoek gewoon op het gebied waar je naartoe gaat en kijk of er al iemand routes heeft gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken op routewebsites zoals GPSies of Bikemap. Maar het kan ook met een website die je toch al gebruikt: Strava! Met Strava Summit kun je namelijk een activiteit van iemand anders omzetten in een gpx-bestand voor je Garmin, Wahoo, Sigma etc. Mocht je geen Summit hebben maar wel gebruik maken van Google Chrome als browser, dan kun je een plugin downloaden die dit ook mogelijk maakt. Hieronder geef ik twee voorbeelden van mooie routes die ik via Strava gevonden heb.

Wielrenroutes vinden via Strava segmenten

Om routes te vinden kun je handig gebruik maken van de Strava-segmenten die in de routes zitten: ga naar Strava.com en dan naar ‘Segment ontdekken.’ Type de locatie waar je reis naartoe gaat en er verschijnt een overzicht van segmenten in dit gebied. In dit voorbeeld zoek ik naar een route nabij Charleroi.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles vakantie routes vinden stravaWielrenroutes vakantie vinden: segmenten ontdekken op Strava

 Klik op een van de bolletjes op de kaart en klik dan door op ‘Bekijk details’.

Tekst gaat verder onder afbeelding
Wielrenroutes vakantie vinden: segmenten ontdekken op Strava

Nu kom je op de pagina uit met het overzicht van het segment. Als je nu op de datum klikt van de eerste 5 renners, kun je bekijken wat voor ritten deze personen hebben gereden. Tip: open deze pagina in een nieuw tabblad, zodat je gemakkelijk een aantal activiteiten kunt bekijken.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles vakantie routes vinden stravaWielrenroutes vakantie vinden: activiteit details op Strava

Al meteen heb ik een goede te pakken, een rit van 125 km. Je kunt zo meerdere activiteiten openen en kijken of er eentje is met ongeveer dezelfde afstand, of deze routes te gebruiken als inspiratie om je eigen routes te maken.

Belangrijk is wel om te kijken op wat voor wegen zo’n persoon heeft gefietst. Zo fiets ik zelf niet graag langs N-wegen en probeer ik deze dan ook zo veel mogelijk te vermijden. Routes met veel van deze wegen routes sla ik persoonlijk dus over. Let ook goed op de gemiddelde snelheid die er is gereden. Hieraan kun je vaak afleiden of het op de weg is geweest of off-road. Dit kun je natuurlijk vaak ook zien aan de soort fiets die is gebruikt. Daarnaast worden in segmenten ook vaak namen gebruikt van toertochten uit de omgeving. Hierdoor kun je ook snel inschatten wat voor soort tocht het is, en hoe lang de route is.

Mountainbikeroutes vinden via Strava bij Luik

Voor het vinden van een mountainbikeroute via Strava zoek ik op de plaats en zoom dan in op de beboste gebieden op de kaart. Vervolgens zie ik een mooi segment midden in de bossen. Ik doe hetzelfde als bij de racefiets en klik op bekijk details.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles vakantie routes vinden stravaMountainbikeroutes vakantie vinden: segmenten ontdekken op Strava

Vaak is het zo dat de mensen die bovenaan in het segment staan langere routes fietsen, omdat zij beter getraind zijn en dus sneller en vaak ook verder rijden. Omdat deze rijders veel op de fiets zitten, kennen ze vaak ook de mooiere, leukere en uitdagendere paden. Uiteraard is dit geen garantie voor succes, maar het werkt vaak best goed. Net als bij de racefietsroute klik ik de bovenste rit aan.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles vakantie routes vinden stravaMountainbikeroutes vakantie vinden: activiteiten van locals op Strava

Ik zie dat er behoorlijke wat korte bochten in deze route zitten. Daar houd ik van, dus deze route lijkt me wel wat! Daarnaast zie ik ook dat deze route samen met iemand anders is gereden. Als ik op zijn profielfoto klik zie ik vervolgens dat dit de route is van VTT du Sart-Tilman. Een snelle Google-actie brengt me naar de website van deze toertocht, waarvan je meteen zin krijgt om te gaan fietsen. Daarnaast zijn er op Youtube ook veel filmpjes te vinden over de route:

Dat ziet er goed uit! Ik heb deze route dan ook zelf gereden, en het was inderdaad een heel mooie rit. Er was wel een stukje privéterrein dat alleen open was voor de toertocht, maar hier kon ik gelukkig omheen. Dit soort kleine problemen kom je weleens tegen, maar in de meeste gevallen kun je wel een andere weg vinden om weer terug op de route te komen.

Ik hoop je voldoende inspiratie te hebben gegeven voor het zoeken en vinden van mooie fietsroutes op je vakantieadres. Geniet van de nieuwe plekken die je gaat ontdekken, ik zie ze wel een keer langskomen op Strava!

Hoe kom jij aan gave fietsroutes op je vakantieadres?

Er zijn vast nog meer handige websites en trucjes zoals die in dit artikel, dus laat maar horen in de Cobbles Strava club. Hoe meer routes hoe meer vreugd!

Gerelateerd artikel

Check hier ook deze zes tips om een route te maken als je meer ervaring wilt met routes maken rondom je eigen woonplaats:

cobbles-wielrennen-tips-route-plannen

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×