Skip to main content

Het ontdekken van nieuwe wegen. Het sportief bezig willen zijn. Genieten van de après-velo, oftewel een drankje na het fietsen. Redenen die wellicht voor jou van toepassing zijn om regelmatig de racefiets te pakken. Maar naast het racefietsen zijn er natuurlijk nog meer mooie fietsdisciplines. Zo kan je bijvoorbeeld naast wielrennen ook nog mountainbiken. Hieronder lees je vijf goede redenen waarom jij volgens Ruurd (ook) een mountainbike in de collectie zou moeten hebben.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Het ideale aantal fietsen in je bezit is N+1

Rekenen was misschien niet je favoriete vak op school, maar dit is wel een belangrijke regel. Je neemt het totaal aantal fietsen dat je nu hebt. Dit aantal noemen we N. Feitelijk gezien heb je dus altijd een fiets meer nodig dan dat je al in de schuur hebt staan. Zo denken fietsendieven er helaas ook over…

2. Afwisseling en avontuur

Naast het ontdekken van nieuwe wegen en/of gebieden door het maken van (lange) tochten op de racefiets is het onverharde fietsgebied ook erg mooi en gevarieerd. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de aangelegde mountainbikeroutes. De laatste jaren zijn er veel nieuwe routes bijgekomen en zijn veel oude routes opgeknapt, vaak met veel smalle slingerpaadjes, oftewel singletracks. Daarnaast heb je ook nog veel bosrijke gebieden waar je ook met je mountainbike mag komen.
cobbles-wielrennen-redenen-mountainbike-bos

3. Variatie in je trainingsprogramma

Mountainbiken is qua inspanning anders dan racefietsen. Bij het racefietsen zit je veelal in een bepaalde houding voor langere tijd. Dit doe je vaak ook met een intensiteit die je redelijk stabiel houdt, koersen buiten beschouwing gelaten uiteraard. Tijdens het bedwingen van singletracks ben je continu opzoek naar de juiste balans. Je manoeuvreert je rond de fiets om de bochten en/of obstakels zo soepen en efficiënt mogelijk te bedwingen. Daarnaast kan je door de vele bochten en heuveltjes eigenlijk nooit lange stukken constant tempo rijden. Dit maakt jouw rit op de mountainbike gelijk een goede intervaltraining.
cobbles-wielrennen-redenen-mountainbike-wiel

4. Rust

Op de openbare weg moet je rekening houden met de andere weggebruikers. Wielrenners hebben op dit gebied niet het allerbeste imago, maar het valt ook niet altijd mee om tussen de auto’s, motoren en (al dan niet elektrisch ondersteunde) ‘gewone’ fietsers je rit af te werken. Vergeleken hiermee is de gemiddelde mountainbikeroute een oase van rust. Goed, bij het startpunt van populaire routes kan het soms druk zijn, en ook in het bos moet je soms even in de remmen voor wandelaars, ruiters of langzamere bikers. Maar aangezien je (in ieder geval in Nederland ) vaak op vaste routes rijdt en iedereen dus in dezelfde richting zijn rondje maakt, is het op de track vaak opvallend rustig. Je hebt dus tijd genoeg om te genieten van het fietsen, de omgeving en de fluitende vogels.
cobbles-wielrennen-redenen-mountainbike-zandpad

5. Ideale activiteit voor de herfst- en/of winterperiode

Je zal de eerste wielrenner niet zijn die vlak voor, of tijdens de winter bij de fietsenspeciaalzaak binnenloopt om een mountainbike te halen. In de herfst en winter heb je namelijk veel periodes van gladheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bladeren, sneeuw of ijs op de weg. Dit kan in combinatie met dunne bandjes zorgen voor benauwde situaties. Een mountainbike geeft je dan meer grip. Maar er zijn genoeg redenen om ook buiten de herfst en winter de mountainbike eens te pakken. Het is feitelijk gezien, net als wielrennen, een zomersport.

Waarom rijd jij wel/niet (ook) op de mountainbike?

Overtuig je fietsvrienden met steekhoudende argumenten in de Cobbles Cycling Strava Club. Gratis en voor niets!

Gerelateerd artikel

7 redenen om een nieuwe fiets te kopen beginner lijstje nieuwe fiets gerelateerd

 

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×