Skip to main content

Natuurlijk gebruik je Strava om bij te houden hoe ver en hoe vaak je gefietst hebt, en om je prestaties te delen met je fietsvrienden. Daarnaast probeer je tijdens je ritten regelmatig een KOM of op zijn minst een PR te scoren. Dat doet Martijn ook. Maar behalve van een scherpe tijd kan hij na zijn rit ook genieten van de namen van sommige segmenten. Hieronder zet hij de vijf mooiste namen in zijn omgeving voor je op een rijtje.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

In de zomer van 2012 werd mijn tijdlijn op Facebook steeds vaker overspoeld door berichten van vrienden die hun ritten op Strava deelden. Ik kende het niet, en zoals het een dwarse Zeeuw betaamt wachtte ik enige tijd met het aanmaken van een account, met argumenten als: ‘Strava is totaal overbodig’, ‘Ik heb dat niet nodig’, en ‘Ik ga niet als een klein kind wedstrijdjes rijden.’

Maar hoe hard ik ook probeerde om niet mee te gaan in de Strava-hype, een paar weken later was het natuurlijk toch zo ver. Ik installeerde de app en nu wil, herstel, kan ik niet meer zonder. Naast het analyseren van je ritten en, met een goede dag en goede wind, het behalen van een KOM, geniet ik het meest van de namen die je aan segmenten kunt geven. Dit zijn de vijf mooiste bij mij in de buurt. Ik heb alleen segmenten op Zuid-Beveland geselecteerd, het voormalige eiland waar ik woon.

1. Mirador de Ellewoutsdijk.

De naam verraadt dat dit één van de weinige segmenten op Zuid-Beveland is met hoogteverschil. De Mirador begint bij het buitenrijden van het kleine dorp Ellewoutsdijk, dat tegen de dijk die de Westerschelde in toom moet houden is geplakt. De Mirador is de Zeeuwse Stelvio. Vanaf de voet zie je de weg naar de top liggen. Klein detail is dat de Mirador iets korter is dan de Stelvio, en net iets minder steil: 300 meter aan anderhalf procent. De klim gaat in twee delen, het middelste gedeelte is vlak. Met wind mee kan je sprinten vanaf beneden, met de wind in het gelaat is indelen aan te raden.

cobbles wielrennen strava poezie segment-1Klik op de afbeelding om het segment op Strava te bekijken.

2. Ode aan Jan Raas

Lijstjes zijn altijd voer voor discussie. Zoals deze lijst met de mooiste namen van segmenten op Strava reacties zal ontlokken, zal ook de vraag wie de beste Zeeuwse wielrenner uit de historie is niet voor eensgezindheid zorgen. Ik ben van mening dat dit Jan Raas is. Wereldkampioen, talloze klassiekers en etappes in de Tour gewonnen, en een patron in het peloton. Raas woont in ’s-Heerenhoek, het wielerdorp van Zeeland.
In tegenstelling tot wat beweerd wordt, leeft Raas geen teruggetrokken bestaan. Hij is regelmatig te vinden bij Patrijzen, de voetbalclub in ’s-Heerenhoek. Alleen moet je niet beginnen over wielrennen, dan loopt hij weg. De Ode aan Jan Raas begint waar het industriegebied dat bij de Vlissingse haven hoort eindigt. Na het viaduct dat over de weg naar de Westerscheldetunnel gaat, loopt de weg via een bocht naar rechts naar beneden. Het asfalt is niet al te best, en de dijk waar je overheen rijdt, heeft aan beide kanten bomen. Een kleine kilometer is dit stuk. Kijk aan het einde even naar links, daar woont Jan Raas. Mocht hij in de tuin staan, niks over de Raboploeg vragen hè.

cobbles wielrennen strava poezie segment-2Klik op de afbeelding om het segment op Strava te bekijken.

3. Het geheim van Bernhard

Het zal mijn vierde rit op Strava zijn geweest. Zoals altijd trok in een sprint op het viaduct dat je vanuit ’s-Gravenpolder richting de spoorlijn van het stoomtreintje Goes-Borsele brengt. Bij thuiskomst duurde het te lang voordat ik mijn rit kon opslaan. Weer een tiende van mijn gemiddelde af. Daarna plofte ik neer op de bank, verstond de vragen van mijn vrouw niet en keek naar mijn tijden op de segmenten.

Mijn vierde plek op het Geheim van Bernhard sprong er uit. Ik vroeg me af wie Bernhard is. ’s-Gravenpolder is een gelovig dorp. Ik bedacht me dat Bernhard een dominee is, die op dit stuk weg, waar je je door bomen aan weerskanten kunt verstoppen voor de wereld, een zonde beging. Ik gokte op een relatie met een minderjarige. Degene die dit segment heeft aangemaakt, zal ongetwijfeld uit ’s-Gravenpolder komen, en dit verhaal van een neef van het meisje hebben gehoord. Hij beloofde haar het geheim niet te delen, maar het bleef wringen, waardoor hij jaren later het nog redelijk onbekende medium Strava gebruikte om het gewicht op zijn schouders te verminderen. De dominee doet niet aan wielrennen, zijn nichtje ook niet, en hij was er van af.

In werkelijkheid valt de naam overigens redelijk tegen. Bernhard blijkt te slaan op de weg die onder het viaduct ligt, de Bernhardweg. Maar het blijft een fraaie naam.

cobbles wielrennen strava poezie segment-3Klik op de afbeelding om het segment op Strava te bekijken.

4. Has deur de polder

Ik houd van dialecten. Niet alleen het Zeeuwse. Limburgs, Twents, zelfs Gronings, een dialect zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de regio waar je doorheen moet. Has deur de polder is ook voor een niet-Zeeuw makkelijk te vertalen. Dit stuk niemandsland van twee kilometer lang is ideaal voor een tempotraining of een stevige brok met wind tegen. Het landschap is open, de weg vaak bezaaid met slik dat achtergelaten is door de boer die dagelijks gebruik maakt van de weg van anderhalve meter breed. Mocht hij op het land zijn, dan heb je de weg voor je alleen. Verder komt hier namelijk geen hond.

cobbles wielrennen strava poezie segment-4Klik op de afbeelding om het segment op Strava te bekijken.

5. Alpe du Steijn

Waar has deur de polder de simpele kant van het Zeeuwse dialect laat zien, is het voor Nederlanders, inclusief Zeeuwen, vrijwel onmogelijk om een Yersekenaar die ‘plat’ praat te verstaan. In het mosseldorp hebben ze hun mondje bij zich, denk maar aan de bekendste inwoner, Antwan Tolhoek, en zijn interviews. Door Yerseke rijden is fraai, zeker als je vanuit zuidelijke richting komt. Na een kaarsrechte aanloop wordt je verwelkomd door de geur van mosselen. De schepen liggen in de haven. Om daar te komen moet je echter nog een obstakel overwinnen: de Alpe du Steijn.

cobbles wielrennen strava poezie segment-5Klik op de afbeelding om het segment op Strava te bekijken.

Wat zijn de mooiste namen van Strava segmenten bij jou in de buurt?

Deel jouw pareltjes in de Cobbles Cycling Strava Club, lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen strava poezie gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×