Skip to main content

Sommigen onder ons leven voor Strava. Enkelen om mooie figuurtjes te tekenen, de meesten voor de KOM. Jef geeft 5 tips over hoe jij die felbegeerde #1 te pakken krijgt.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

We gaan je meenemen in de wereld van de cijfertjes, percentages, watts en statistieken. Het domein van snelheidsduivels en cijfer-nerds: Strava, de app die inmiddels als het Facebook van de fietsende mens te boek staat. Jaloersmakende afstanden, gemiddeldes en statistieken worden eindeloos gedeeld en met elkaar vergeleken. Binnen Cobbles zijn ook een aantal personen hevig aanhanger van dit evangelie (misschien zijn ze wel verslaafd?). Wij gaan het hebben over het hoogste goed voor deze mensen, de hoogste positie op de apenrots, King/Queen of the Mountain! Wie, wat, hoe? Lees snel verder voor vijf tips waarmee jij eindelijk die felbegeerde Strava KOM of QOM kan pakken.

1. Trainen, trainen, trainen!

De meest voor de hand liggende tip, geven wij graag toe. Alleen blijft serieus trainen voor de meesten lastig. Motivatie, plezier en blessures gaan hier meestal hand-in-hand. De basis is simpel: maak veel efficiënte kilometers, het hoeven geen honderden kilometers te zijn, als ze maar efficiënt zijn. Een kort segment waar je de snelste tijd wil neerzetten? Doe aan interval training en vergroot je topsnelheid, klimmen? Voeg wat viaducten toe aan je route? Gewoon sneller en sterker worden? Rij eens mee met een snel groepje in de buurt. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos om meer kans te maken om iedereen naar huis te rijden op je favoriete segment. Lees ook Bas’ vijf tips om conditie op te bouwen en af te vallen met wielrennen, er staan nog wat handige trainingstips bij!

2. Maak een studie van het weer

Wind! Het meest gehate wind element in ons vlakke landje. Voor de echte Strava strijders kan dit je aartsrivaal zijn, maar ook juist de perfecte partner! Zorg ervoor dat de wind gunstig staat, hoe meer windkracht hoe beter. Rij eerst een korte warming-up en kies vervolgens voor het segment. Je benen zijn inmiddels warmgedraaid, wat ervoor zorgt dat je nog harder kunt vlammen!

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Deze meneer heeft allerlei handige tools voor KOM hunters

3. Ga op verkenning

Armstrong, Froome, en Alberto deden het ook voor hun grote rondes. Zorg dat je weet hoe de weg loopt, waar het precies lastig/zwaar wordt en waar jij moet zorgen dat je op je best bent. Zorg ervoor dat je het segment al vaker hebt gereden, ook op snelheid. Dan kun je alvast wennen aan de afstand en de energie die je moet leveren.

4. Psychologische oorlogsvoering

Wielrennen is eigenlijk gewoon voor een deel toneel, acteurs van het smalle wiel. Tips van iemand uit dit Gilde? Trek een paar gekke bekken, heb je verhaaltje klaar, pijn in je rug, knie enz. Zeg af en toe dat het te hard gaat enz. Bij een sprint een paar keer hard aanzetten tijdens het schakelen en vervolgens de benen stil houden, dit zorgt er vaak voor dat je medestrevers/vrienden als een raket vertrekken en zo onnodig veel energie verstoken!

Wanneer je het segment opdraait, blijf dan áchter je grootste concurrenten. Gebruik ze als mikpunt. Dan kun je goed in het wiel positioneren en erop het laatst nog met volle kracht voorbij stomen! Jij kent dit segment inmiddels immers als geen ander.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles wielrennen strava made me dope t-shirt kom
Laatste redmiddel?

5. Profiteer zoveel je kan!

Een segment is vaak een harde strijd met je fietsvrienden, zorg er dan ook voor dat je eerst hun bordje leeg eet en probeer zoveel mogelijk te profiteren. Draai korte beurten op kop in de aanloop naar het segment. Zorg dat je reserves hebt zodat je op het deel waar het echt om gaat nog dat klein beetje extra kan geven. In het wiel zitten? Prima strategie, lekker uit de wind zitten terwijl de rest het vuile werk opknapt! Waarna jij vervolgens iedereen naar huis kan rijden op je favoriete segment en die KOM pakt!

Welke KOM / QOM glimt in jouw prijzenkast?

Heb jij nog tips om een KOM te pakken? Of ben je bang je koppositie te verliezen? In elk geval, laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Als je dit artikel zeer serieus bestudeerd hebt, is de kans groot dat je Strava verslaafd bent. Zeker weten? Check deze overige tekenen van een Strava verslaving:

cobbles gerelateerd strava verslaafd

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×