Skip to main content

Weet je nog? De plakbidon? Da’s valsspelen nietwaar? Dan kun je beter vierkant door de bocht of even wegkletsen. Beter nog de wieltjesplakkers even flink op de kant zetten. En als je dan toch even je neus aan het venster drukt kun je net zo goed de ontsnapping op touw zetten. Abracadabra deze wielerjargon? Lees dan snel verder!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Vierkant door de bocht

Wat moeten we ons daar dan bij voorstellen? Da’s toch niet mogelijk met een fiets? De wiskunde zegt toch dat je op een soort van passer met wielen rond rijdt? Een vierkante bocht krijgen we dan ook niet voor elkaar. Nee, vierkant door de bocht is eigenlijk niet minder dan een koosnaampje voor een wielrenner die niet kan sturen. Alsof je fiets van karton is en bij de eerste regenbui zijn stijfheid verliest ga je vierkant door de bocht.

Wegkletsen

Dat kun je doen onder het genot van een kilometertje of vijftig met de wind in de rug en de zon op je knar. Geen probleem om dat dan nog even vol te houden op een terrasje met een biertje in de hand bij terugkomst toch? Nee, wegkletsen is een ander woord voor demarreren, het plotseling wegsprinten uit een peloton of groep. Niet voor de lol, maar om een vlucht of een ontsnapping op touw te zetten en zodoende een kopgroep te vormen.

Wieltjesplakkers

Dat zijn die sukkels die te weinig geld hebben voor binnenbandjes, want wie plakt er tegenwoordig nog een binnenband? Weet je nog wat in het wiel rijden was? Natuurlijk kun je in het wiel rijden omdat je met een hele groep op pad bent. In de wielerkoers kun je dat overdrijven door juist in het wiel te gaan rijden en niet zelf in de wind te gaan rijden. Je profiteert dan echt ten koste van de krachten van je voorganger met als doel om deze te vermoeien en op het juiste moment achter te laten.

cobbles wielerjargon tekstDe neus aan het venster drukken

Wie wel eens naar een wielerkoers kijkt heeft wel eens gezien dat in een wedstrijd soms een renner ineens demarreert op een plek waar je zoiets hebt van: “Wat doet die ineens?” Zo’n renner laat zich dan vaak weer terugpakken (inhalen) en neemt weer plaats in het peloton. Later in de wedstrijd blijkt dan dat deze renner een belangrijke rol speelde in de finale, zo niet, misschien wel de wedstrijd wint. Wat die renner dan deed eerder in de koers noemen we ‘de neus aan het venster drukken’, laten zien dat je er bent en dat ze rekening met je moeten houden dus.

Harken

Dat is dan weer iets wat totaal niet lijkt te sporen met het wielrennen. Harken doe je in de tuin met een stuk tuingereedschap. Ah, natuurlijk. Als je uit de bocht vliegt en je rijdt het gras uit de berm, moet je de boel weer netjes achterlaten toch? Nee, harken is de benaming voor precies datgene wat maakt dat je niet vooruit te branden bent. Je krijgt je pedalen rond voor de vorm maar komt geen centimeter vooruit. Voilá, je zit te harken.

Derde bal

Tot slot nog zo’n lekker smakelijke uitspraak die het wielrennen onderscheidt van andere sporten. Wielrennen is romantiek, heroïek, en een totale levensstijl voor velen. Wie van fietsen houdt en kilometers vreet kent maar al te goed de term derde bal. Een vervelende bijkomstigheid van simpelweg heel veel op je zadel zitten, soms door invloeden van het weer of een slechte zeem, maar altijd pijnlijk. De derde bal is een soort van steenpuist op je zitvlak die niet alleen bij mannen, maar ook net zo goed bij vrouwen kan voorkomen. Ze noemen dat ook wel ‘doorgereden’.

Tot de volgende les maar weer. Eens kijken welke kaart we daar gaan trekken voor we er echt doorheen zitten en ze d’r op en d’r over gaan.

Praat mee via Strava en Facebook

Heb jij ooit last gehad van een derde bal,  wieltjesplakkers of heb je een andere annekdote, en weet jij nog andere wielertermen die niet genoemd zijn? Word lid van onze Stravaclub of Facebookpagina en praat mee!

cobbles wielerjargon gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×