Skip to main content

Ben je onlangs begonnen met wielrennen? Hartstikke leuk! Heb je inmiddels ook wat fietsmaatjes gevonden? Helemaal top! Maar wanneer je in een groep rijdt, wordt het extra belangrijk om op bepaalde zaken te letten. Wiebe geeft je een overzicht van alle belangrijke dingen waar je op moet letten als je gaat fietsen in een groep.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Eindelijk heb je dan de stap gezet om ook eens te doen wat die helden op televisie doen. Je sluit aan bij een voorbijrazende groep op de openbare weg. Je weet wel, zo’n groep waaraan de automobilisten zich zo overdreven aan kunnen ergeren. Wat zo’n automobilist vergeet is dat er binnen zo’n groep een heuse cultuur heerst. Zoiets merk je meteen de eerste keer dat je aan wil sluiten bij zo’n groep, want ‘willen aansluiten’ daar blijft het vaak bij de eerste keer.

Motivatie

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als ventje van 15 me als de koning te rijk voelde met mijn eerste racefietsje met één versnelling en kabels over het stuur. Met een klein pielverzetje wist ik me aardig vooruit te bewegen over de mooie asfaltwegen die de Brabantse Kempen rijk is. Van herstellen en goede voeding had ik nog nooit gehoord, dus ik ging er volle bak voor. Vroeg of laat moest het een keer voorkomen dat de heroïsche solo’s me gingen vervelen en ik me wilde meten aan die grote mannen met dikke motoren in de kuiten. Ik moest dus op zoek naar een groep.

Wat levert het op om in een groep te fietsen?

Wat dacht je van een goed gevoel? Het is toch een vorm van sociaal contact. De een praat over fietsen, de ander over zijn werk of misschien houdt ie stijf zijn bek dicht omdat hij zijn adem wil sparen voor het moment dat hij zelf op kop komt. Je hebt ook altijd die grapjassen die elke kans zoeken om niet op kop te komen en stiekem bij een kruising een gaatje laten vallen en achter aansluiten. Mag allemaal, want je mag lekker jezelf zijn. Als je jezelf wil meten aan de rest zijn er ook groepen genoeg waar je in de gebruikelijke route je eigen momenten kunt pakken om de rest te overbluffen.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)fietsen in een groep tekst

En dan komt het

Vroeg of laat krijg je het door. Het is niet alles van jezelf laten zien, nee het is eigenlijk gewoon een heel sociaal gebeuren. Je doet je beurt braaf aan kop en of dat nu 100 meter is of 5 kilometer, je wordt toch wel gerespecteerd dat je even de boel uit de wind zet. Het moet voelen als een heerlijk warm bad als je van kop gaat en weer aan sluit achter in de groep. Het enige wat je hoeft te doen is volhardend zijn en niet opgeven. Iedereen kan het in een groep bijhouden uiteindelijk.

Veiligheid staat voorop

Wat de automobilist ook van wielrenners vindt, de veiligheid binnen een groep oftewel peloton (wielerjargon) staat voorop. Wuivende handjes achter de kont naar links of naar rechts, betekent niet dat je voorganger zijn darmontspanning weg wuift, maar dat er een wegversmalling of paaltjes aan zitten te komen. “Voor!” wil niet zeggen dat je in moet halen en voor hem moet gaan rijden, maar dat er een tegenligger aan komt. De taal die binnen een peloton wordt gesproken is snel duidelijk als je mee rijdt. Korte commando’s geven je ook de kans om elkaar te waarschuwen wanneer je zelf helemaal buiten adem bent.

Wielerjargon

Allereerst is het handig als je bekend raakt met het jargon wat er in groepen wielrenners heerst. Je moet immers eerst de taal spreken voor je elkaar begrijpt toch?

 • Peloton: Klinkt alsof het oorlog is, maar het is niet minder dan een grote groep wielrenners
 • Een gat dichtrijden: De afstand tussen jou en je voorganger overbruggen
 • In het wiel rijden: Achter een andere renner fietsen om de windweerstand te verminderen
 • Aan het elastiek hangen: Achter in een groep fietsen en op het punt staan om gelost te worden
 • Lossen: Niet meer bij kunnen houden
 • Op kop rijden: Als eerste/voorop fietsen zodat anderen in je wiel kunnen rijden
 • Van kop komen: Je heb je beurt gedaan of je wordt moe. Je laat je afzakken naar de staart van de groep
 • Aan de boom schudden: Hard fietsen aan kop om renners te lossen die achterin rijden

Met wielerjargon zou je een heel artikel kunnen vullen, maar dit zijn wat specifieke termen voor een groep.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)fietsen in een groep tekst

Signalering

“Auto voor!” of gewoon “Voor!”: dit betekent dat er gevaar van voor nadert en iedereen dit moet weten zodat ze alert kunnen zijn.

“Links rijden!”: Kan ook rechts zijn natuurlijk. Bij zijwind is het fijner als degene die aan kop rijden er voor zorgen dat iedereen genoeg plaats heeft om uit de wind te fietsen. Soms roepen andere renners dus wat ze van je verwachten.

“Paaltjes!” of “Pas op!”: Er komt een obstakel aan en natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

“Achter!” of “Auto achter!”: dit betekent dat er gevaar van achteren nadert. Het is alleen zo jammer dat een naderende automobilist vaak niet begrijpt dat deze boodschap eerst zijn weg naar voren moet vinden in de groep voor de hele groep zeker rekening houdt met achteropkomend verkeer.

“Lek!”: Een lekke band. Vaak wordt dan ook een hand in de lucht gestoken om anderen duidelijk te maken dat je een lekke band hebt en dus niet verder kunt rijden. Het is afhankelijk van de samenstelling van een groep of er ook gewacht wordt op elkaar.

“Ho!”: Het gaat gewoon te snel en er wordt gevraagd of het tempo wat lager kan.

“Rijden!”: Het tempo ligt te laag en er wordt gevraagd of het wat vlugger kan.

“Pannenkoek!”: Niks van aan trekken. Je rijdt gewoon in de weg en als dit je eerste keer is dat je in een groep rijdt kun je toch niet alles weten?

Tips om in iemands wiel te rijden

Bij in een groep rijden komen dus totaal andere dingen kijken, bijvoorbeeld in iemands wiel rijden. Wat is solo rijden dan toch makkelijk hè? Maar natuurlijk lang niet zo gezellig. Maar waarom zou je eigenlijk überhaupt in iemands wil rijden? Het idee is om zoveel mogelijk energie te sparen doordat je uit de wind rijdt en dus harder kan rijden met dezelfde energie. Je spaart je energie om te als het jou beurt is te kunnen schitteren aan kop.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)fietsen in een groep tekst

Bepaal de windrichting

Je gaat vooral aan de slag met de afstand tussen jou en je voorganger, je positie links of rechts achter dat wiel uit het zicht van de wind. Stel je zo’n fuik voor die vaak langs een brug op de snelweg aan zo’n paal hangt. Stel je eens voor waar de wind vandaan komt en waar je moet gaan fietsen om zo min mogelijk van die wind te voelen. Dat is de juiste plek om uit de wind te fietsen. Houdt daarmee natuurlijk wel rekening met anderen om je heen, want als je prinsheerlijk in het midden gaat fietsen wordt er vast gemopperd.

Ken de route

Kennis van de weg en vooral overzicht houden wat er voor je gebeurt is onmisbaar als je voor het eerst in een groep gaat rijden. Als je dus besluit om in een groep te gaan fietsen, vraag dan eens welke route ze rijden zodat je bent voorbereidt. Het is namelijk zo dat, wanneer je bij iemand in het wiel fietst, je niet altijd de gehele weg voor je kunt overzien. Als je tegen je voorganger aan fietst, omdat je niet in de gaten had dat er een wegversmalling of een kruising aan komt, dan was je dus niet goed voorbereidt. Na een tijdje voelt dit allemaal vertrouwd en gaat het eigenlijk als vanzelf.

Het komt vanzelf

De belangrijkste tip voor de eerste keer is misschien wel gewoon de lat niet te hoog leggen. Je moet ineens op veel meer letten dan alleen hard fietsen en de combi van kop en benen is nu eenmaal niet gemakkelijk om te leren. Toch komt dit vanzelf. Laat jezelf er maar lekker een keer afrijden, niks mis mee. Daar zijn ze allemaal geweest, echt waar.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)fietsen in een groep tekst

Let op: je rijdt dicht op elkaar

Als je bang bent om dicht bij elkaar te fietsen, ga dan eerst eens aan de slag met wat oefeningen op de fiets. Leg bijvoorbeeld een appel op een paaltje of een pion en pak het er tijdens het fietsen af. Leg het dan terwijl je fiets op de andere pion. Een andere manier is om eens in het bos te gaan fietsen, over paadjes tussen de bomen door en op losse ondergronden. Je wordt hier behendiger van en minder bang om in de groep te fietsen. Je leert ook sneller reageren als er iets mis dreigt te gaan.

Zorg er ook voor dat je remmen goed werken en je weet wat je fiets doet als je ineens remt. Behendigheid op je fiets is sowieso onmisbaar, maar wanneer je in een groep rijdt is dit nog veel belangrijker. Je hebt tenslotte nauwelijks ruimte om uit te wijken, want dan zit je al op je voorganger of met je stuur tegen je buurman.

Een warm bad

Thuisgekomen zul je merken dat je het altijd naar je zin hebt gehad. De eerste keer dat je de hele route hebt weten te volbrengen geeft zelfvertrouwen en hunkering naar meer. Het was gezellig en vooral fijn om met je krachten te smijten die je in je hebt. Voor je het weet heb je het gevoel dat je de dienst uit maakt binnen zo’n groep. Geloof me, de volgende stap is dat je klaar bent voor een wedstrijdje!

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Of gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

cobbles gerelateerd 10 tips eerste rit wielrennen

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×